04/02/2020 – Bílej koník, poštovní stravenky, zažalujeme EU a Kremlíkův byt

  • Něco veselého na úvod – Pofidérní spolek adorující estébáky (dříve známý jako Svaz bojovníků za svobodu), prostě Vodička, provozuje muzeum (hrubě doporučuji rozkliknout, ty fotky u článku jsou kouzelné!) – ‚Je to výsměch pamětníkům války.‘ Vodičkův svaz bojovníků provozuje muzeum Waldemara Matušky (iRozhlas).
  • Sportem k trvalé invaliditě, tady to je potvrzeno: Po maratonu mělo 70 procent běžců ze studie IKEM poškozené srdce (ČTK). Ehm.
  • Dlouho nebyl Švachula, tak napraveno: Politik ANO stíhaný za manipulaci zakázek dle policie ovládal antimonopolní úřad (Aktuálně). Protikorupční hnutí, neasi. Proti korupci, cizí.
  • Na D35 vykopali studnu. Ne, nejde o speciální dálnici s vodotryskem, jen archeologie. 7250 let stará studna s dřevěným obložením. Český unikát. Studna objevená u Pardubic je nejstarší dřevěná struktura na světě (Aktuálně).
  • Každoroční připomenutí Ďatlovovy výpravy si letos vzalo na starosti (Aktuálně). Tak se zase pojďme trochu bát – Byli nazí a zmrzlí. Záhadná smrt Ďatlovovy výpravy na jejích posledních snímcích.
  • A jedeme – nevěděl, všechno je kampaň. Pomalu si kladu otázku, jestli ví vůbec o něčem z toho, co jeho ministři dělají. Nevypadá to tak – Babiš: O úplatku pro Kremlíka jsem nevěděl a řešit to nebudu (Novinky).
  • Ono teda to, co předvádí Moskvič, je fakt jak špatná telenovela. Zvlášť, když je to právník… Souhrn: Kremlík jako slon v korupci (Respekt).
  • A zastaveno – Státní zástupce zastavil trestní stíhání Babiše mladšího (Novinky). Podle Neovlivní je důvodem psychiatrická diagnoza a role bílého koně.
  • Dlouho nebyla paní Kořanová, tak už je – Poslankyně ANO navrhne odvolat radního ČT Šarapatku (Mediář). Důvod? Nevhodný komentář u fotky Kubery se Zemanem. Jako ok, beru. Jen by se mi docela líbilo, kdyby tihle morální etaloni byli takhle zásadoví i u členů vlastní sekty. Namátkou Vondráček třeba.
  • Výhled – Česká ekonomika letos poroste o dvě procenta (Novinky). Predikce mírně zhoršena, jak už bylo avizováno v létě.
  • Superministr má jasno – Dálniční mýto? Elektronická stopa bude, ale sledování celé posádky je fantasmagorie, tvrdí Havlíček (iRozhlas). Dlouhý rozhovor. Zajímavá část o mobilních operátorech – není nutné, aby do Česka přišel čtvrtý velký operátor.
  • Letos silničáře nepřekvapil sníh, nýbrž policajti. Alespoň ve Středozemi. V následujících dnech asi o pokorné surikatě ještě uslyšíme, aktuálně “nic neví”. Detektivové ve Středočeském kraji zasahovali kvůli opravám silnic (iRozhlas). A ano, jde o to dělení zakázek tak, aby se nemuselo vypisovat veřejně…
  • Bordel v pivu – Pivo s nižším DPH bude jen v restauraci. Stánkařům novela neuleví (iDnes). 10% DPH ano, ale jen někde a někdy. Fakt skvěle připravená legislativa. Výrobci EET kas si mnou ruce.
  • Adent pokračuje v házení hrachu na zeď. A mně se to líbí. Takže další článek o politickém marketingu a odezdikezdismu – Nebejt nudnej (Medium). Fakt doporučuju.
  • Plaga dostal “jemné” varování – Babiš spílal ‚arogantním úředníkům‘. Sportovní kluby přišly prý kvůli byrokracii o peníze (Lidovky). Jo, dotace. Pro děti! Chápejte – pro děti! Naštěstí vůdce zasáhl, pozval kluby na jednání s Plagou a prostě se to musí proplatit.
  • Ája v rámci stravenkové revoluce (to mělo za cíl omezit stravenky a marže stravenkových firem) přišla s geniálním nápadem – nově bude stravenky zajišťovat, wait for it, Česká pošta! Další hráč na trhu prý bude působit výchovně a konkurenčně. Opakuji: Česká pošta bude vydávat stravenky. Státní podnik bude vydávat stravenky. Jako ne svým zaměstnancům, bude prostě konkurovat Sodexu a dalším (Twitter) Začínám mít dojem, že celá ta hurá akce měla jedinej cíl – ukrojit něco pro stát z toho byznysu.
  • Po twitteru začala kolovat tabulka se třemi druhy DPH na pivo, sranda, je to takové přehledné. Že se to asi trefilo, dokládá okamžité dementi z MinFin (ve kterém teda píšou, že ta tabulka je správně, ale takhle to přeci nejde prezentovat…). Šup: Uvádíte extrémní příklady, zlobí se ministerstvo na tabulku k DPH u piva (Novinky). Diskuze u článku je na Novinky hodně překvapivá – Klekánice, Bureš a celá vláda tam dostávají čočku, jakou dosud nepamatuju. Příjemné čtení.
  • EK sice odkývla proplacení dotací Agrofertu od SZIF (jinej hrníček než audity), ale to nestačí – „Jde o princip.“ Česko zažaluje Evropskou komisi kvůli zastavení plateb pro Agrofert (DeníkN, paywall), přepis na (Echo24). To je reprezentace, kam se hranou “žalující Piráti”…
  • A Kremlík se ze stranického tisku dozvěděl, že nejen, že už nechce nic dělat, ale že by neměl nic říkat a ideálně by měl asi i zmizet. Na Krymu je aktuálně hezky, na zítra hlásí až 13 stupňů. Kremlík si jako ministr pořídil byt za 14 milionů, polovinu zaplatil hotově (iDnes). Je u toho i krátký rozhovor, kde už Moskvič pochopil: “Co má být v mém zájmu? V mém zájmu je nemluvit. Víte, co se kolem mé osoby děje?”. Nechoď, Vašku, s pány na led…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *