21/07/2020 – Sumýš EU, Mlsna strikes back, Hamiho komise a Ostrava!!!

  • Zavirujeme: Počet potvrzených případů covidu-19 přesáhl v Česku od začátku epidemie 14 000. V pondělí jejich počet stoupl o 169, což byl nejvyšší denní nárůst od konce června. Dnes zatím laboratoře odhalily 46 nakažených koronavirem.  (Aktuálně)
  • K tomuhle je taková veselá historka: Pražské ohnisko. Fotbalisté si odnesli koronavirus z oslavy v nočním klubu (SeznamZprávy). 59 nakažených, 120 v karanténě. Zdrojem má být jedna osoba. Asi kucí stříleli na stejnou branku… Ale teda – 59 za večer? To má majitelka branky nárok na výkonnostní prémie! (A dovolenou)
  • Al Čapone nešetří optimismem – Výsledek summitu je dobrý, řekl Babiš. Česko může z rozpočtu Evropské unie čerpat 35,7 miliardy eur (iRozhlas). Tohle je už mimo mé znalosti (a ta dohoda není zatím nikde k dispozici), takže nemám co dodat (byť mi to nesedí, s ohledem na zahraniční média).
  • Něco hezkého z oblohy – O podívanou na Zlínsku se postaral shelf cloud. Máme další fotky a videa (Novinky). A je to fakt unikátní záležitost, dejte si.
  • Oproti tomu rozhovor Mlsny (to je ten, jak má účes ala zdechlá fretka) je zajímavý z úplně opačného důvodu. Je to brepta… Mlsna: Odklad říjnových voleb nehrozí. Lidé v karanténě ztrácejí volební právo (Novinky). Čtení jen na vlastní nebezpečí, plete páté přes deváté, byť ten úryvek, co dneska trendoval na Twitteru, většina pochopila blbě… (TW, vlákno)
  • Podrobněji k výsledkům sumýše – Čtyři dny tvrdého vyjednávání i vypjatých okamžiků. Unijní summit uzavřel ‚kompromis kompromisů‘ (iRozhlas). Jak říkám, je to komplikované.
  • A zase rozhoror. Tentokrát s hejtmanem Vondrákem. Za ANO. Ale von se k tomu nějak nehlásí. A neskákejte mi do řeči! (reakce na to, že skočil redaktorce do řeči a ona jej přerušila). Ten je teda zlatej, zlatej! Hejtman Vondrák: Překvapilo mě, že si hlavní hygienička sundala roušku (SeznamZprávy). K té situaci z nadpisu je to taky veselé – říká, že si toho všiml až na videu na Twitteru, protože odešel před tím, a tak to nekomentoval tam. No, na tom videu ale je i on. No nic. ANO. Jinak zajímavá sonda do duše. Na Vojtěcha nemá páky, nic nerozhoduje, za všechno můžou ostatní. ANO.
  • Sehnat v Ostravě (!!!) během tří dní (!!!) přes 2000 demonstrantů (odhad 1500 – 2100) proti vládě (!!!) při zákazu hromadných akcí (!!!), to je výkon! Ostravaci se nasrali. Ostrava – 35,5 % pro ANO v 2017 (!!!). Ostrava nemlčí! Největší lež v zemi! Lidé protestovali proti ministru Vojtěchovi (Deník). Ups…
  • Nedaří se ani zaklekávacímu úřadu – Když zadržíte peníze, plaťte důstojné úroky, vzkázal berní správě soud (iHned, paywall). Ve zkratce jde o to, že neoprávněně zadržené odpočty (atd.) dosud finstapo vrací neochotně a s úrokem kolem 1 %. Odůvodnění? Je to dost, víc než na spořícím účtu. Ech… To se to státu “půjčuje”… Tak s tím má být konec a úrok má odpovídat reálné sazbě od banky (repo atd., nebudu komplikovat). Hezké. Jo takhle kdyby to mělo odpovídat korunovým dluhopisům Andreje… Ok, nic, jsem se zasnil…
  • Po roce zase kultura odvolává, to jsem zvědav na důsledky… Zaorálek odvolal ředitele Národní knihovny Kocandu. Vadí mu nesrovnalosti v projektu e-knihovna (iHned).
  • …a jestli není, tak určitě už je někde nějaká komise, která hledá budovu! Takže Hami ke včerejšímu článku ve Stranickém tisku: Hlasováním lidí z karantény se bude zabývat pracovní skupina. Má prověřit využití speciálních uren či komisí (Lidovky). Situace se mění každou hodinu!
  • Ještě k sumýši – Babiš chce fond EU využít pro autoprůmysl a zdravotnictví. Sestavením plánu reforem pověří Havlíčka (Lidovky). Pánbůh s námi a zlý pryč! Ten chudák už nebude spát vůbec! A ještě: „Já myslím, že je to dobře, protože plasty je věc, kterou chceme řešit, chceme je regulovat, chceme snižovat jejich výskyt. Je to pro naše životní prostředí důležité“. My chceme znovu motýle!
  • Co hodinu, minutu! Hamáček nevyloučil další mimořádný stav a odklad voleb (Novinky). Se už dohodněte, normálně…
  • Zase rozhoror. Tentokrát Tutenhamoun. Babiš: Česko v Bruselu dopadlo dobře, víc prosadit nešlo. Naším největším spojencem byl Macron (Lidovky). Opět k sumýši. Nemám sílu komentovat, dneska toho je moc. Tak jen pro referenci (zase se to liší od vyjádření přes den, tohle už je učesané PR týmem).
  • Naprosto nádherný otevřený dopis na závěr. Starosta z jedné Horní-Dolní (Mariánské Hory a Hulváky (Ostrava!!!)) poslal mobily (pro seniory) s přednastavenou rychlou volbou a předplaceným kreditem Vojtěchovi, hejtmanovi a vrchní hygieničce! :D Prý – aby na sebe měli kontakt, když to zatím vypadá, že nemají. Jsme národ Švejků, ale tohle je fakt povedené. Celé na (Facebook (není třeba registrace).
https://twitter.com/flutonsky/status/1285490918708187137

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *