07/06/2021 – Brutální opozice, lesní rošáda, úlet a 390 miliard mínus

  • Ale sakra už, konec prokrastinace!
  • Protože jak z toho na jeden den vypadnu, tak nastupuje “ono se to neposere o jeden den”. A následuje “ty vole, co bych napsal včera, to už dneska neplatí, tak co už…”. No, sice je to pravda, ale ještě tu mám 36 patronů (což nechápu), tak jedeme.
  • Z víkendu jen dva, ale naprosto epické, rozhovory.
  • Nejprve naše Slunko dotační (co na Novinkách ční a ční každej víkend (přátelé, nechci se vás dotknout, kdo z premiérů to měl?)) se nám rozhovořilo (o cizácích už mlčelo) a najelo na krásnou lajnu “vycucneme voliče SPD”. Je to sice odporné, ale z MKT hlediska logické – Babiš: Tak brutální opozici v pandemii nikde nemají (Novinky). Ono, Andreji, ta opozice fakt nemůže za to, že jsi nezvládl, na co jsi sáhnul, ale to jen na okraj… Souhrn: chytračení právníků (NSS jim schválně shazuje opatření), na podzimní vlnu covid jsou připraveni, testy, prezident je OK, státní zástupce odešel sám a tak dále.
  • A jako druhý rozhovor – spravedlivá Marie. Benešová: Nejvyšší žalobce nebude zimní král (Novinky). Národní hrdinka Benešová je opravdu lidová, hovoří tak, jak jí tlamka narostla (místy je to utrpení i číst). S nikým se bavit nebude, nového nejvyššího státního zástupce vybere sama (do 14 dní), se Zemanem (zástupce, ne rezident) se bavit nechce a nebude, je to kampaň a měl by se stydět.
  • K rošádě s “pár” hektary lesů dochází, nečekaně a bez komentáře, mezi státními Lesy ČR a vojenskou správou lesů. Důvodem je prý boj s kůrovcem, který lépe zvládají Lesy ČR. A proto Lesy ČR dostanou hlavně borové lesy, kde teda žádný kůrovec není, ale co už… Velmi zajímavé čtení. Ministerstva tají, proč si vojenské a státní lesy narychlo prohazují majetek za miliardy (Novinky). Ani ředitelé těch lesů to nevěděli… Jistě jen náhodou si vojáci zajišťují těžbu sami, zatímco Lesy ČR to zadávají externím firmám (zdravím Uniles z Agrofertu).
  • Ken chce zjednodušovat. Vojtěch chce sjednotit pravidla, ke kadeřníkovi či do bazénu bude stačit samotest. Omezí hrazené testy (Lidovky). To brzo teda. Jo voni se vlastně lidi ozvali…
  • Máchale, asi vítr… Lidé v Brně čekali na očkování ve frontě přes hodinu. ‚Vypadl státní systém,‘ vysvětluje nemocnice (iRozhlas).
  • Protože v termínech podání přehledů zdrávko/socko panuje opět poněkud nejednota, tak tady je přehled – co a do kdy. Přepisovat to nebudu, těch termínů je mnoho, viz: OSVČ mohou podat přehledy o příjmech a výdajích v prodlouženém termínu (Měšec).
  • Titulek je nádherný – Hamáček se omluvil za policejní úlet na letišti (Novinky). O co jde? Zadržení 140 cestujících při návratu do ČR, kvůli podezření (následně prokázanému) na neplatné testy. Problém ale není ani tak na straně policie, jako spíš v protiústavnosti požadování těch testů při návratu do vlasti. Vrátit se domů nemůže vláda nikomu zakázat, dle ústavy.
  • Takže – Policie nás ujistila, že už to neudělá, řekla cestovka k zadržení 140 Čechů na letišti (Novinky).
  • Žvížátko! Ve zlínské zoo se narodilo mládě slona afrického (Novinky). Jsou tam fotky. Kwásný!
  • Hodně dobrý a hodně zajímavý rozhovor s Jakubem Eberle(m) na (Mediář) – „Spousta lidí nálepkuje jako dezinformace cokoliv, co se jim nelíbí“. Je to dlouhý, je to zajímavý a velice doporučuju. Výcuc udělat nejde.
  • Venezuela na dohled – Maláčová navrhne od příštího roku minimální mzdu 18 tisíc korun (Novinky).
  • A zase zvířátka – V české přírodě se přemnožily invazní nutrie (DeníkN). Jakou mají asi nutriční hodnotu? (k čemuž před lety vyšel na (blog iDnes) článek se stejným nadpisem)
  • Další zcela definitivní možná – Konec roušek ve třídách. V třech krajích ale mají děti smůlu (Novinky). Nařízení vydané v pondělí, s účinností od úterý. Jako obvykle. V tomhle případě ale teda problém není, teda pokud to v úterý zase nezruší, že jo. Jinak to byla krásná týdenní přetahovaná mezi Superstar a Plague. Zrušíme, nezrušíme, zrušíme, nezrušíme, zrušíme, nezrušíme, zrušíme… Tak jo, no.
  • A zdroje jsou! Babišova vláda schválila rozpočet s obřím schodkem 390 miliard (Novinky). Na 2022 tedy, podle slov Klimaterického diblíka, jde o pouhých 390 miliard, což je obrovský úspěch, konsolidace a šetření, protože je to o 110 miliard méně než letos! Připomínám, že loňský a letošní schodek jde, dle nejlepší ministryně financí v dějinách (NKÚ je jiného názoru), na vrub covidu. Tudíž soudím, že letos nás čeká největší covid krize a napřesrok o něco menší… Nebo tak něco.
  • Co se týče toho rozpočtu, tak tady je vidět, jak dobrý byl původní termín řádných voleb – bývalo to na jaře, takže rozpočet na další rok už připravovala nová vláda. Na říjen se posunuly až ve 2013, kdy byly předčasné volby po pádu Nečasova kabinetu. Inu co už…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *