17/06/2021 – Dbalý balí, riskujeme pro Agráč, 0,5 miliardy korekcí a PirStan ekonomičtí…

  • Téma dne – Primark! Sice nevím, co to je, ale dneska to otevřelo v Praze na Václaváku a byla tam fronta. Jelikož je tropické počasí, tak frontu kropili hasiči. Nevím, dál… Primark v Praze otevřel: fronta až od koně, hasiči lidi ve vedru kropili (iDnes)
  • Vtipně se (Novinky) snaží držet systému “Balíček”, ale von chcípl i pes, natož balíček, že ano. Celé Česko už je na úrovni šestého balíčku. Ten ale neexistuje. Co tedy platí? (Novinky). Co platí? Ví Bůh…
  • Docela kauza dne, zvlášť u trpajzlíků (nazdar Patriku!), bylo metro D. Praha schválila předběžně rozpočet, akorát složky o změně cen stavebních prací za posledních 10 let byly asi v horní polici… Jo, bude to dražší. Výrazně. Zastupitelé schválili metro D, mají rok na sehnání 52 miliard pro první úsek (iDnes). Sice to je ještě daleko od realizace, ale tohle si Piráti vyžerou do voleb velmi kvalitně…
  • Taková perlička – Návod, jak jít na koupaliště: bez testu hrozí pokuta až deset tisíc (Deník). Hint: nikdo to nekontroluje a všichni na to serou…
  • Na Stranickém tisku, Premium, vyšla investigace. Ani pes už po tom neštěkne – Feri odešel s kryptoměnou za 3 miliony. Za peníze z mandátu, tvrdí (iDnes, paywall). S ohledem na raketovej nárůst cen crypto (k datu podání letošního přehledu – květen) to je investigace jak hrom… (koupit v lednu DOGE za $1000, tak má v dubnu 3M Kč jen to fikne :D, ale to jsou jen takový humory).
  • A zase se riskuje! Teda ČR riskuje za Agrofert. Jako obvykle. A bít se jak lev! ‚Budeme riskovat.‘ Ministerstvo dostalo pokutu půl miliardy za chyby v dotacích, nechce ji zaplatit (iRozhlas). Stručně: jde o korekce, pokud by MPO přijalo, že maj v bordel v dotacích, EU by nám ty peníze nechala a umožnila je převést na jiné projekty. Ale my řekli ne. Takže teď to bude (opět) šetřit EK a případně řekne: “OK, tak to vraťte”. Řídit stát jako dceřinku Agrofertu…
  • Teplíčko – Teploty v pátek překročí 34 °C, varovali meteorologové (Novinky). Jako by ani červen nebyl…
  • Animal wars! Žáka ve škole v Mladé Boleslavi kousl sklípkan (Novinky). Kluk je v pořádku, do školy nastoupili lovci monster, dva dny bude domácí výuka, na to už jsou všichni zvyklí. Zda se sklípkan jmenuje Adam, to už zpráva neuvádí. (mě zaujalo hlavně to, že ten pavouk vůbec zaútočil… A jak se tam dostal, to taky zaujalo).
  • Nepiš si ty deníčky, když děláš šméčko, sim tě – Exředitel Homolky Dbalý dostal deset let, propadne mu majetek (Novinky). A to ještě nekončíme, tohle byla jen první část.
  • A zase Flexisklo… Volný opět zablokoval Sněmovnu, znemožnil jednání o zrušení pandemického stavu (Novinky). Spolu s bojkou kecali a kecali. Tahle forma protestu (respektive kretenismu, ale budu slušný) je zajímavá – zablokujou si i to, pro co by sami rádi hlasovali… Inu, rozkaz zněl jasně – nesmí projít nic… (nicméně hlavní sněmovní konspirátor to má vyřešený – oznámil, že: “Zrušení pandemické pohotovosti nic neřeší. Je to trik, jak lidi uspat”. Oukej…)
  • Odpuštěné vrácení dotace na Mynářův penzionek z opačné strany – Měli jsme jasné důkazy, černé na bílém. Ministerstvo rozhodlo jinak, říká o Mynářově případu dotační úřad (DeníkN, odemčeno díky @neprebudeny). Zajímavé, ale ne zrovna překvapivé, čtení. Quod licet Iovi, non licet bovi.
  • A tohle bude ještě zajímavé, pohled na volební program PirStan od (SeznamZprávy) – Piráti a STAN znají trik, který ekonomům uniká. Dluh zmizí, daně zůstanou. Ve stručnosti jde o to, že (podle PirStan) není potřeba škrtat, ani zvyšovat daně, pouze počkat, až hospodářský růst vymaže schodek (ne státní dluh, roční schodek)… Při (jejich) představě růstu příjmů rozpočtu o 150 mld. ročně stačí počkat do 2025 a rozpočet bude mít schodek jen 10 mld. Představa je to hezká, akorát teda na papíře (musely by se zmrazit výdaje rozpočtu a muselo by dojít k rekordnímu růstu (+150 mld. ročně je číslo z říše fantasy)).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *