12/03/2019 – Daňový balíček!, Ištvan, mýtné pohádky a křivák

  • Sněmovnou dnes prošel daňový balíček v podobě, v jaké jej poslala senátu (a senát jej zamítl). (Deník, iDnes, Novinky) Problém takových balíčků (tenhle měl i s důvodovou zprávou 850 stran) spočívá v tom, že je skoro nikdo nečte komplet (někdo vůbec a nevadí mu, že netuší, o čem hlasuje (zdravím veterináře Bělobrádka… Chcípl pes, že jo? Teda – sere pes…)). A ti, co čtou, mají zase dilema – schválit to dobré a přetrpět to špatné? V tomhle kobercovém náletu na zákony jsou dobré věci, neutrální věci, sporné věci a taky schovaná prasárna galaktických rozměrů. Všechno prošlo, nikdo nebyl proti.
    • Megaprasárna – finančnímu gestapu se nelíbilo, že jsou pokuty za chybně vyplněné kontrolní hlášení moc malé. Pokud podnikatel vyplnil špatně (chyběla nějaká informace, překlep v IČO a tak), //dostal pokutu 1000 (když se sám opravil), nebo 10 000, když jej finančák vyzval k doplnění a on jej včas podal. Tyhle pokuty ale vylučovaly napálit další flastr, což novela ruší.// (tohle bylo špatně, oprava) mohl se na výzvu finančáku opravit a řádně a včas podal tu opravu (a vyhnul se tak pokutě), nemohl pak dostat pokutu za maření daní. To se teď ruší. Takže teď, pokud podnikatel řádně a včas podá opravu, může stejně dostat pokutu až 500 000, pokud nějaký mašíbl dojde k závěru, že tu původní chybu udělal v KH schválně a vědomě tak maří výběr daní! Člověk by pomalu zvolal – zlatý zajišťováky! (psal o tom Podnikatel, už dřív. Důvodová zpráva (strana 268-269)
    • Menší prasárna – celníkům novela umožňuje při zátazích na odporné zloděje (čti: při kontrolách EET) používat falešné doklady. Naprosto chápu, to je v nejlepší tradici jisté organizace, která vycvičila našeho premiéra. Cajk.
    • Dáreček pro voliče – na zahřívaný tabák se bude vztahovat spotřební daň. iQOS a podobné necigarety prý ale nezdraží. No, věřte si tomu :) Ona má ta daň takovou nepěknou vlastnost – pravidelně se zvyšuje.
    • Co dalšího se na těch 850 stranách schovalo, to ať zjišťuje někdo jiný (třeba ti, co pro to hlasovali? Ach, jak jsem naivní…)
  • Vláčky! Fakt je to už tradice. Dneska srážka dvou mašinek v Jindřichově Hradci (iRozhlas) Nikomu se nic nestalo, škoda 50 tisíc (to bude asi odřený lak a účet za úklid po vyděšeném strojvůdci).
  • ANO a SPD podalo návrh na zrušení poplatků za veřejnou hudební produkci (rádio v hospodě a tak). OSA by tak přišla asi o 350 milionů, což asi nikomu nevadí (iDnes). Fajn nápad. A nejlepší na tom je, že tyhle kladné body nebudou stát rozpočet ani korunu. (Šetří chytře!)
  • Ivo Ištvan v dlouhém rozhovoru pro (iRozhlas). Moc hezká ukázka rétorického cvičení, kluzkost úhoře, prakticky žádné konkrétní odpovědi, “vy mi to podsouváte, pane redaktore”, “to máte vědět vy”, “to vyvozujete vy”, výborný studijní materiál na téma “nezabrušovat”. A ani to, že na plná ústa pravil, že “prezident lhal” (fakt!), mi z něj sympaťáka neudělá. Nicméně – ani omylem není blbej, naopak velice nebezpečnej. Brrrr…
  • Poslance Růžičku (ANO) si omylem předvolal soud, i když jej parlament nevydal ke stíhání (je v tom protikorupčním hnutí ještě někdo, kdo nemá opletačky se zákonem?). (iRozhlas) Soud se za chybu omluvil, poslanec zuří, že jde o “zásah do ústavních práv”. Hm, zato chybky finančního gestapa, které likvidují firmy, jsou “něco, co se může stát a nikdo za to nenese odpovědnost,” že ano?
  • Bába vrtí psem (hergot, to zní jako z nějakého přísloví, či pohádky). Slunko naše dotační a milostivé se rve jako lev za levná mobilní data. Pozval si na kobereček šéfy operátorů (to se jen tak píše, rozhodně za ním nenaklusal za O2 Kellner…) a chce do týdne “reálná čísla” cen mobilních dat. (iRozhlas) Máro, vymyslete už něco nového, třeba levnější pivo, tohle už je fakt trapné.
  • Sněmovna dneska hlasovala o zařazení bodu “Faltýnek se zasloužil o mýto”, teda pardon… Nejprve návrh Falltýnka – “Problematika mýta od roku 2006”. Tento bod nebyl schválen, neb vznikla obava, že by se s vysvětlováním začalo někde u Bílé hory a do současnosti by se dostali tak na podzim. Schválen byl bod “Informace vlády o výběrovém řízení na mýtný systém”, projednávat se bude ve čtvrtek. Tato novinka je na pořadu sněmovny už od května 2018. Dosud jej vládní koala zazdila při každé příležitosti, inu – policejní vyšetřování je lepší než gutalax! (PSP)
  • Falťas vrací úder. Nejen, že ušetřil 1,5 miliardy, ale ještě zachránil Ťoka. K jednání o mýtu žádné pověření nepotřeboval, byl na schůzce, na které Sobotka vyhrožoval, že Ťoka vyhodí z vlády, pokud se mýto nevyřeší, tak prostě zasáhl (iRozhlas, iDnes). Úplný hrdina! Až na drobnost – ta schůzka byla v červnu a ty odposlechy z jednání jsou z listopadu. V červnu 2015, z listopadu 2017… Hopla…
  • Stanjura označil Faltýnkovo vyprávění za pohádky Ovčí babičky (iDnes). Toto se nelíbí uživateli Jiří Ovčáček.
  • Překvapení dne – sám Vůdce milostivý a slitovný se zastal Faltýnka! Potvrdil, že Sobotka chtěl vyhodit Ťoka, ale dodal, že on (jako Andrej) na té schůzce nebyl (co se v mládí naučíš…). A že Falťa měl v ANO na starost dopravu (takže jako možná trochu nějaké pověření by i měl). (Novinky) Se nám to zamotává…
  • Klaus mladší se postaral o pozdvižení ve sněmovně, když srovnal jednání o nařízeních EU s rozhodováním Židů, koho mají poslat do transportu jako prvního. Prý boj proti politické korektnosti, zní internetem. Podle mě je prostě jen fanoušek extrémních prohlášení a trošku nácek. (iDnes) Víš, Václave, ona to není korektnost, ale spíš slušnost, úroveň. Ta by se měla dodržovat, je to lidské. Až na tebe bude jednou někdo zlý, tak vzpomeň na staré přísloví: Nehněvej se na zrcadlo, když máš křivou hubu.
  • Fičák si na den oddechl, zítra se zase vrátí. Zatím škody přes 100 milionů. A finančnímu úřadu v Ostrově na Karlovarsku uletěla střecha. Alespoň jeden FÚ, kde mají oprávněný pocit, že jim teče do bot. (Lidovky)
  • Gerloch možná neprojde jako ústavní soudce. (iRozhlas) Kéž by…
  • 20 let v NATO (Novinky).
  • Zvířátka nebyla? Tak alespoň krtek na naší chatě:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *