18/03/2022 – Zaplaceno, příběh z války, nepřímej přenos a vyprávění dějin

  • Je pátek, tak dáme zajímavosti o zvířátkách (i když je pořád válka). Věděli jste, že žádná stonožka nemá sto nohou? Fakt! Stonožky mají, připravte se na to, je to pecka – 30 – 382 nohou (podle druhu), žádná ale nemá 100 nohou. Proč? Nu protože stonožka má na každém článku těla 2 nohy a všechny stonožky mají lichý počet článků. Takže 98 nohou ano, 102 nohou ano, ale 100 jedině po precizní práci s nůžkami (a to se nepočítá!). Jo a pro zajímavost ještě dodám, že máme i mnohonožky, které se od stonožek liší jak? Ano, maj 4 nohy na každém článku (a jsou dravé). Tak ještě na hezké sny dodám, že nejnožičkovatější mnohonožka má 1306 nožiček. Sladké sny přeju, když už to teď víte. A jdem na souhrn:
  • Řádně zaplaceno. Ruské úroky z dluhopisů dorazily v plné výši do americké Citibank (Irozhlas) – Kolaps ruské ekonomiky (respektive státní bankrot), očekávaný k 15.4., se tímto odkládá. Ostatně šlo o zanedbatelnou částku – 117 milionů USD.
  • Lingea pomáhá. Zdarma zpřístupňuje jazykové nástroje pro ukrajinštinu (M.zive) – Velmi sympatická aktivita. Zejména konverzační příručka od Lingea patří k tomu nejlepšímu na trhu (obecně, ukrajinskou verzi neznám). Jde o online nástroje, ne desktop verze. Šikovný.
  • Přesun systémů S-300 na Ukrajinu nedopustíme, uvedl Lavrov (Novinky) – A co s tím uděláš, hm? Ovšem nejlepší je, jak se odvolává na to, že to je ruská technika a podle smlouvy nesmí být předána třetí straně. Podle smlouvy ? Soudruhu, vy jste váleční zločinci, které řeší soud v Haagu (na což kašlete) mimo jiné za porušování snad všeho, co jde. Včetně útoků na jaderné elektrárny, civilní objekty, nemocnice a kdo ví co ještě, rusáku zasranej!
  • V krytu pod troskami divadla v Mariupolu zůstává 1300 lidí (Novinky) – Tak včerejší dobré zprávy nemají (doufejme, že jenom “zatím”) pokračování. Vypadá to, že ten kryt tak úplně nevydržel :/
  • Babiše propustili z IKEM (Novinky) – Dobrá zpráva, už si z něj zase můžu dělat prdel (když už mu funguje).
  • “Všichni vás podporují.” Zelenskyj navštívil raněné, odvážná dívka nevěřila svým očím (Zpravy.aktualne) – Povím vám příběh z války, jehož hrdinkou je podstřelená 16letá holčička, která vlastním tělem chránila mladšího bratříčka. Ve vedlejší roli prezident Ukrajiny. (zbytek videa standardní (na Zelenského, ne na tu naši mumii), úvod strašně silnej).
  • Putin v přímém přenosu chválil ruské vojáky, státní televize ho uťala (Novinky) – Tohle je krásná ukázka fenoménu internetových médií “Víme první! Sice blbě, ale první!!”… Ve skutečnosti ho televize neuťala a nebylo to živě. Šlo o záznam (cca hodinu starý, Puťka se asi bojí prozradit aktuální polohu) a během vysílání toho záznamu spadl server, na kterém to bylo. (Ani teď, 3 hodiny po zveřejnění článku, to tam není opraveno a článek visí jako první na hlavní stránce… Takhle ne, Novinky, takhle ne!).
  • Hogwarts Legacy, vyjde koncem roku (Konzolista.tiscali) – Accio Playstation5! Konečně, konečně! První leak byl ve 2018 (tehdejší mizerné video na YouTube, už to stačilo. Ofiko představení ve 2020 Youtube – to už vypadalo dost dobře. A dneska tu máme pecku – 14 minut videa ze hry. A vypadá to fantasticky, celé Bradavice a okolí vymodelované do detailu, desítky aktivit, na to abych si vzal dovolenou na půl roku. No, trošku mám obavy ze soubojového systému (v původních videích to byl klasický HP – většinou jeden na jednoho a hlavně taktika, teď to připomíná spíš Diablo z pohledu třetí osoby (jakej tam je masakr), ale uvidíme. Vychází v prosinci (možná).
  • Záchraně lidí z trosek divadla v Mariupolu brání další ostřelování (Novinky) – Bez komentáře. Rusáci zasraný.
  • Co všechno Putin zamlčel. Vyprávíme dějiny Ukrajiny, jak se skutečně odehrály (DeníkN, odemčeno díky @jirkach)- Výborný Koubský, jako vždy. Doporučuju k přečtení. Je to dlouhé, velmi dlouhé, článek týdne. Jo a ono to nestačí přečíst, chce to u toho i myslet, takže doporučuju pro každého myšlení schopného, bez ohledu na to, jakej má názor na invazi.
  • Václav Klaus jako Nohavica: Museli by mě vést na popraviště, abych ruské vyznamenání vrátil (Lidovky) – Klid, Kikino, tebe nikam nepovedou, protože už nikoho nezajímáš… (jinak to je jen upoutávka na rozhovor, co bude zejtra v tisku. Moc nechápu proč, ale když se to prodá…)
  • Na pátek by to stačilo, dobrou noc. (Tweet na závěr nebude, nic jsem nenapsal)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *