02/12/2023 – Sněží dál, lidovci hlasovali, Bek jedná a SPD v Triku

  • Na CDD i během víkendu si nezvykejte, furt ještě testuju šablonu (a workflow přes AirTable a GDocs (plus archivaci do SupaBase (cool hračka, doporučuju)).
  • ONLINE: Česko pokryl sníh, dálnice ucpaly kolony. Na jihu je kalamita, na Olomoucku zapadly dva autobusy (Irozhlas) – Takže – hezký večer… No, máme tady desetiletý sníh, jako by ani prosinec nebyl. Desetiletý proto, že naposledy bylo takhle na začátku rosince (dříve zvaného prosinec) v roce 2013, akorát tehdy začalo chundelit už v listopadu. Takže půl metřík a krom jezevčíků můžeme za norníky označovat prakticky všechna plemena do velikosti labradora. V pondělí má přijít mráz (ne ten dědek, ale -18 °C) a pak už to zase odtaje a na vánoce tradičně nazdobíme májku, tak si to užijte, dokud to jde :)
  • Na Staroměstském náměstí v Praze se rozsvítil vánoční strom, zdobí jej osm kilometrů světelných řetězů (Novinky) – I přes sněžení bylo plno. A je to hezkej pohled. Samozřejmě nechyběl ani tradiční staročeský trdelník, z Maďarska (nebo odkud ta pocukrovaná mouka s droždím za stovku pochází). Hou, hou, hou…
  • Recenze filmu Jak mít sex. Vystřízlivění z letní nevázanosti ve výrazném debutu, oceněném na festivalu v Cannes  – AVmania.cz (Avmania.zive) – Nesdílím kvůli tomu filmu, ani textu recenze, jen kvůli hodnocení: Mínusy: Pro někoho malá doslovnost. :D
  • Roztržka v koalici. Lidovci hlasovali s ANO a SPD, Starostové to chtějí řešit (Seznamzpravy) – A vtipné okamžiky nekončí, tohle je taky nádherný: “Návrh poslance Kotta nakonec prošel díky hlasům ANO, SPD a několika lidovců. Podle informací Seznam Zpráv pak po hlasování proběhla mezi vládními poslanci výměna názorů. Tím ale celá věc nemusí skončit”. (navrhuji souboj v bahně)
  • Zahradil: Značka ODS se rozmělňuje. Vedení by se mělo rozhodnout, zda chce fúzi, nebo autonomii (Lidovky) – Toto se líbí uživateli premiér Blažek. No, škoda, že tam je paywall, ale prostě Zahradil, no. Uvidíme asi brzy.
  • Kandidátku SPD a Trikolory pro eurovolby povede bývalý europoslanec Mach (Novinky) – Na třetím místě Zuzanka Majerová (už ne Zahradníková, zapamatujte si to konečně! (na inteligenci to nemá vliv, furt stejná holubička, respektive družice)). No tak snad se jí konečně zbavíme a začne rozkládat EU zevnitř za pár drobných. Dvojka je Ivan David, ten už to má jistý. Jinak nic zajímavého, jen pro info.
  • Sníh komplikuje dopravu i dodávky elektřiny. Na jihu Čech platí kalamitní stav (Denik) – Ještě jednou trochu sněhu (zpravodajství přizpůsobuju tomu, co vidím za oknem (takže ještě několik článků o sněhu bude, už je ho tolik, že mu pomalu začnu vykat…)).
  • AI mění práci copywriterů i grafiků. Mění se struktura i počet zakázek | e15.cz (E15) – AI nám bere práci! No, titulek uvedeme na pravou míru – propad nastal na webu Copywriting.cz, což je takový o trošku horší Webtrh.cz, kde opravdu nejsou copywriteři, nýbrž spíš “napíšu cokoliv za 150 Kč, nemám na cigára při studiu”. Tam se divím, že to nepadlo na nulu, holt to někomu ještě vyjde levněji než GPT-4 za 500/měsíc :) Jinak zajímavý článek jako inspirace na využití AI.
  • Až 65 cm sněhu za den. Meteorologové aktualizovali výstrahu (Novinky) – Sníh. A dost už!
  • Poznáte je? Čeští řidiči si musí od ledna zvyknout na nové dopravní značky (Denik) – Pro info (dobré vědět). Nic těžkého, ale je tam kvíz, tak si dejte.
  • Bek u učitelských asistentů ustoupil (Novinky) – Tam je spor o to snížení peněz na asistenty, které už prošlo a k 1.1. by mělo platit, ale to jaksi nejde, když asistenti maj smlouvy na celý školní rok, tak jim nelze ubrat a ředitelé by to museli sanovat z rozpočtu na učitele. Inu – změna pravidel v průběhu závodu, typické pro současnou vládu… Nicméně optimismus zástupcům škol závidím, prý: Ministr vyjádřil ochotu nadále diskutovat o sporných otázkách. // Máme prosinec, to jsem zvědav, co, krom diskuze a cukroví, zvládnou…
  • Lihovarníci chtějí navázat na Českou sodu. Vzkřísili Hitlera a způsobili poprask (Denik) – A na závěr si dáme gin. Jmenuje se to Dick-tator, je na tom Adolf, je to z Ostravy (kraj rázovity), firma se jmenuje Profesionální Alkoholici a sítěmi to běhá už 4 měsíce, Deník holt hledal dneska jiné téma než sníh. Dobrou noc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *