13/12/2023 – Ptáci se vracejí, zdraží pivo, e-Turista a Ševčík, metelesku blesku!

  • Kauza Čapí hnízdo se vrátí k projednání v únoru. Soudce Šott znovu předvolá znalce, kteří již vypovídali (Irozhlas) – Kampaň! Účelovka!! Kňů!!! Další kolo začíná 14.2., hezký Valentýn přeji.
  • Soudkyně v kauze Feri požádala kvůli složitosti o prodloužení lhůty na vyhotovení rozsudku (Irozhlas) – Inu, vleče se to. Pro připomenutí: Za dvě znásilnění a jeden pokus o něj by si měl odpykat tříletý trest a obětem zaplatit odškodné. Zatím nepravomocně.
  • ANO šplhá k rekordním ziskům, ukázal průzkum pro Seznam Zprávy (Seznamzpravy) – Model Ipsos. // Současných 34 až 35 procent byl ještě před rokem a půl pro hnutí ANO strop – tedy maximální zisk, pokud by ho volili opravdu všichni, kdo to zvažují. Nyní strana těchto čísel běžně dosahuje přímo ve volebním modelu. A potenciál se jí zvýšil ještě o dalších 10 procentních bodů // Haló, Spolu, budíček!!!
  • Kauza daní na Čapím hnízdě pokračuje. Vrchní žalobci zadali nové úkoly (Seznamzpravy) – Druhá větev čápa. Že šlo o šméčko, to je jasný na první pohled (sorry jako), jenže ta klasifikace je oříšek. Navíc to modelka svého času přikryla kobercem a FÚ neřešil, půlka už je promlčená, no. Pro připomenutí: Farma Čapí hnízdo získala od firem z Agrofertu v letech 2010 až 2013 příjmy za reklamu ve výši celkem 272 milionů korun. V té době to tvořilo 70 až 90 procent celkových tržeb.
  • Čepované pivo čeká jedno z největších zdražení za desítky let. Kolik bude stát? (Lidovky) – V průměru o 5 Kč půllitr. Odhad je 3-8. Jako sorry, ale to už bude fakt na hraně – 40 Kč za 10° Gambáč na vsi nedá nikdo.
  • Nové „EET“ straší airbnb i některé hotely. Proč novinku ministerstvo chce? (Lidovky) – Tak o tomhle slyším poprvé a vypadá to jako velkej průšvih… // Takzvaný systém e-Turista by totiž měl evidovat všechny provozovatele hromadných a soukromých krátkodobých ubytovacích zařízení včetně ubytovaných hostů do jednotného systému. Prakticky tak má také nahradit papírovou knihu hostů. // A fungovat to má od 2025, takže už za rok. No, ono to MMR nejspíš nestihne, tak zatím žádnou paniku.
  • Vláda vyčlení na zmírnění cen pro energeticky náročné firmy více než tři miliardy korun, oznámil Jurečka (Ct24.ceskatelevize) – No, takže co se vybere, to se přerozdělí. Tohle šasuju na ekonomické perpetuum mobile, nebo na strašně průser.
  • Hejtmanovi Kulhánkovi přišel dopis, že zdědil miliony. O příbuzném v životě neslyšel (Novinky) – Zatímco normální člověk tyhle maily akorát maže, tak pan politik za STAN s tím otravuje policii… ?‍♂️ Neuvěřitelné… // „Vzhledem k tomu, že z dopisu vyplývá manipulace, jak ustanovit dědice nějakého mého jmenovce ve Španělsku a je to spojeno s poměrně velkou částkou, tak z opatrnosti, a z možné budoucí manipulace s mým jménem, jsem podal oznámení na policii,“ popisoval Kulhánek.
  • Rektor se pokusil odvolat děkana Ševčíka. Ten ale odmítl převzít rozhodnutí o konci ve funkci (Irozhlas) – Já si říkal, že už je nějak dlouho ticho kolem toho Einsteina. No, tak tohle bude hezká tečka za tím festivalem trapnosti. Ubožák to je, nyní již oficiálně. Ještě bude tiskovka.
  • Pracujeme na vlastní umělé inteligenci, říká šéf Seznamu (Seznamzpravy) – Takže Bing AI po česku. Míří někam na úroveň GPT-3,5 s tím, že model bude primárně pro češtinu. Jestli to někdo u nás zvládne, tak právě Seznam. Těším se.
  • Rektor VŠE rozhodl o odvolání děkana Ševčíka. Ten se hodlá soudit (Idnes) – Takže bude zábava ještě na hodně dlouho…
  • Minimální a zaručené mzdy se od ledna zvýší, schválila vláda (Novinky) – Takže nakonec minimální mzda vzroste o těch 1600, jak bylo jasné od začátku. Na odvodech by to mělo přinést 2 miliardy navíc a nasere to Andreje. Ok.
  • První velký vydavatel oznámil partnerství s OpenAI, ChatGPT nabídne zprávy z Politico či Bildu (Lupa) – Jejda, to je velká dohoda, akorát se obávám důsledků. AI bude mít přístup k plným textům článků (jinak tam je paywall), zahrne je do své znalostní báze ihned při vydání a bude z toho dělat souhrny. No, nevím, zda je to ideální přístup… To je jako kdyby se u nás učil z Forum24, Blesku a Parlamentek…
  • NSA, FBI Raise Alarm Over Russian Hackers Exploiting TeamCity Servers | Atlas News (Theatlasnews.co) – A do prdele… NSA a FBI varují, že rusáci a Čína maj už kdo ví jak dlouho ochočený TeamCity (to je CI od JetBrains) a není to malej back-door. Kompletní kontrola a přístup. A kurva… Z toho bude hodně mrzení…
  • Ruští hackeři využívají slabé místo českého softwaru. Od září tak útočí na servery, zjistily americké úřady (Irozhlas) – Takže už je to info i v češtině, to šlo rychle.
  • Vláda nenabízí kvalitní podobu vládnutí, míní politolog. Nechce dělat jen PR, namítá člen rady ODS (Irozhlas) – No a tímto bych ten dnešní kabaret ukončil. // „Souboj mezi PR politikou a politikou zaměřenou na řešení problému bude probíhat dlouhodobě. V mnoha zemích se ukazuje, že to, že je nějaká vláda méně populární uprostřed funkčního období, neznamená, že potom se to úplně přesně promítne do voleb a ta vláda se vystřídá,“ usuzuje Sokol.// Inu – pták z ODS je bytostný optimista, nic jiného mu nezbývá…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *