14/12/2023 – Tak nám zařízli Kalouska, malej model, Lidl zlevní a důvěra na minimu

  • Microsoft se pochlubil malým jazykovým modelem Phi-2. Prý je lepší než Gemini Nano od Googlu (M.zive) – Začneme s AI ;) Vývoj jde i opačným směrem než k čím dál větším modelům. Tenhle s necelými 2 miliardami parametrů jde rozjet i na trochu lepším stolním počítači a funguje. Zajímavé.
  • Konec éry fosilních paliv? Co všechno přinesla klimatická konference OSN (Irozhlas) – Obsáhlý článek o výsledku konference v Dubaji. Pro zájemce. TL;DR verze – víceméně nic, akorát se shodli, že máme průser a že by se s tím mělo něco dělat… Výstupem jsou akorát nezávazná doporučení.
  • Hrad dostal pokutu 30 tisíc korun. Kancelář pochybila kvůli utajení Zemanových dopisů o možných abolicích (Irozhlas) – Zase Mynář… To bude ještě na dlouho…
  • Pustí TOP 09 Kalouska z důchodu do Evropy? Nedává to smysl, napsala Pekarová  (Echo24) – Tohle bude dneska největší sranda – Kalda má nominace z 12 ze 14 krajských organizací, ale hrozí, že by připravil o teplé místo Vondru a zbytek těch šašků na prvních místech kandidátky. MPA ho taky nemá ráda, takže si nejspíš prosadí svou a bude předstírat, že Kalda bude lepší v Senátu, nebo tak něco. Uvidíme večer.
  • Mír bude, až dosáhneme cílů. Pomoc Ukrajině uvadá, řekl Putin na tiskovce (Idnes) – Dneska po dlouhé době zase vystavili jednoho z Putlerů v televizi. Možná to byl i originál, těžko říci. Krom toho, že blouznil o úspěšné speciální operaci, která už trvá o pár hodin (přibližně o 15744 hodin) více, než původně měla, tak také odpovídal na zvídavé otázky běžných Rusů. Jedna paní jej prosila, aby jim zavedl plyn, na což hodný Vůdce odvětil, že si to píše a udělá. No, klasika.
  • Čtvrtina pohotovostí má skončit, lékaři i hejtmani se bouří. Varují před zahlcením nemocnic i bílými místy na mapě (Lidovky) – Válek to opravdu řídí jako válku… Máme tady novelu, která má převést provoz pohotovostí z krajů na pojišťovny a tím je umístiti jen v nemocnicích v gesci pojišťoven. To by znamenalo redukci 113 současných pohotovostí na 80. Já už tady ničemu nerozumím…
  • „Jsem …“ Filmař zjišťoval, kolik lidí okrade slepce. Jediný neprošel (Seznamzpravy) – Z titulku už zmizelo to “chuj”, každopádně výsledek experimentu je nad moje očekávání – jen jeden z 12 a navíc se pak styděl. Čekal jsem horší výsledek, podstatně horší. Není to s náma ještě tak špatný :)
  • Lidl jde do přesilovky. Od ledna sníží ceny vybraných potravin dvojnásobně (Idnes) – Trošku nám začíná fungovat neviditelná ruka trhu. Asi jen dočasně a zejména v rámci agresivního marketingu, ale alespoň že tak. Takže “přes 1000 položek” po snížení sazby DPH zlevní ne o 3, ale o 6 % (dokud to neuvidím v reálu, tak nevím, co si pod tím mám představit, možných interpretací je několik). Další řetězce taky něco chystají, uvidíme. A určitě uvidíme i vládní pokus si na tom nahonit kladné body, jako že “náš tlak na řetězce nese ovoce”. No, PR prostě.
  • Pekarová Adamová porazila Kalouska. Na eurokandidátce Spolu nebude on ani Pospíšil (Denikn) – Ho, ho, ho! Odhadl jsem tu lasičku přesně! Takže Kaldovi sněm nakázal, ať jde do… senátu, na což se Kalda patrně vykašle a můžeme se těšit spíš na to, že si založí další stranu a TOP09 tím pošle tam, kam stejně už dva roky směřuje. Tady si udělám značku, drápem, abych to snadno za rok našel.
  • Důvěra ve vládu i prezidenta klesla (Novinky) – Máchale, spadlo ti to, asi vítr… S důvěrou má vláda a sněmovna jedinou kliku – že to nemůže jít do záporných čísel. Protože takto nízká čísla (vláda 17 a sněmovna 18 %) důvěry nepamatuju. Pavel je na tom ještě dobře, má 52 (spadnul z 58 v září). No, ale obě vládní koalice klídeček, pohodička, děláme to skvěle, akorát nám to kazí opozice a ty svině voliči… BUDÍČEK, HOVADA!
  • Pekarová: Kalousek by nám pomohl v Senátu, jeho slova o volbě STAN nechápu (Seznamzpravy) – A na závěr si dáme ještě tenhle krátký rozhovor s Její Jasností MPA. Takhle jej shrnula GPT-4:
    • Kalouskova kandidatura do EP: Pekarová Adamová odmítá, že by TOP 09 zařízla Kalouska a Pospíšila. Tvrdí, že výkonný výbor rozhodl podle svého nejlepšího uvážení a zvolil osvědčené osobnosti zabývající se evropskou politikou. Dodává, že Kalousek by měl zabojovat o Senát, kde by mohl využít svou erudici a být silným hlasem rozpočtové odpovědnosti.
    • Kalouskův výrok o volbě STAN: Pekarová Adamová říká, že toto vyjádření je zarážející a nepochopitelné, zvlášť v momentě, kdy mu spolustraníci vyjádřili podporu. Neví, jak moc to ovlivnilo rozhodování výkonného výboru, ale osobně to vnímá jako nepřátelský akt.
    • Pospíšilova role na magistrátu: Pekarová Adamová ocenila práci Pospíšila v EP i na pražském magistrátu, kde je náměstkem primátora. Nechce mluvit o neúspěchu, ale spíše o tom, že by se měl soustředit na prosazování politiky a programu TOP 09 v hlavním městě.
  • Dobrou noc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *