15/12/2023 – UK v EU, Orbánovo kafe, něco o ukecávání AI a zase ten Ševčík

  • Se vomlouvám, já to napsal, ale jak nefunguje ta automatizace, tak jsem to neposlal (hrál jsem Dave the Diver, pecka hra, nejlepší, co letos vyšlo! Akorát to děsně žere čas a já po čtvrté dvojce vína už nějak zapomínám…). Takže pátek zde:
  • ‚Vítězství Ukrajiny a celé Evropy.‘ Evropská unie zahájí přístupové rozhovory, Zelenskyj se raduje (Irozhlas) – To bude zase kňů z východu… Každopádně překvapení, že to šlo tak rychle – ještě včera ráno byl Orbán kategoricky proti. Co se změnilo, nevím. Uvidíme během pár dnů.
  • I když Bing Copilot používá GPT-4, je to jen AI v pozadí. S lidmi komunikuje Prometheus (M.zive) – Začneme s AI. Že jsou velké rozdíly mezi ChatGPT a MS Copilot, to je známo, ač by mělo být oboje postavené na GPT-4. Tak teď konečně víme proč. Ona je u MS ještě “mezivrstva”, aha!
  • Scholzův starý trik. Skoč si ven na kafe, navrhl Orbánovi před hlasováním (Idnes) – Aha, tak takhle se bylo, zajímavé. Zkrátka zákulisní dohoda, něco zapomněl něco. Orbán odešel a dohoda prošla. A Orbán může i nadále říkat, že byl proti (ostatně už pravil: Maďarsko nechce být součástí tohoto špatného rozhodnutí). Majstrštyk!
  • Podplácení, zdvořilosti, citové vydírání. Umělou inteligenci musíte ukecat (Seznamzpravy) – Chtělo by se mi říct, že Kasík konečně objevil persony ?, ale musím uznat, že článek je pěkně zpracovaný pro začátečníky, takže doporučuji (hlavně ty ukázky (i když nevím, co furt vidí na kočkám…)).
  • Ševčíkovi vadí ‚politický bossing‘. Spor s rektorem VŠE chce řešit u soudu (Irozhlas) – Dlouhý rozhovor s prakticky celou historií celé anabáze “Ševčík raus!”. Kompletní kontext. // Děkan Ševčík končí, rozhodl rektor Dvořák. Jenže – Ševčík si odmítl odvolání převzít. Mimo jiné proto, že jsou na něm „čmáranice“. Stává se ze sporu na pražské VŠE fraška? Téma pro mého kolegu, redaktora webu iRozhlas.cz Víta Kubanta.
  • Kupka slíbil, že se příští rok otevře rekordní množství nových úseků dálnic (Ct24.ceskatelevize) – Slibem nezarmoutíš. Má jít o 118 kilometrů. Kňů od Vlády Stínů za 3, 2, 1… (My jsme to připravili! Kňů!)
  • AI prostoupí Windows. Pokročilý Copilot poběží na pozadí a budou se upscalovat video a hry (M.zive) – Naštěstí až na podzim 2024, protože z těchto novinek mi většina nedává smysl a ty, co možná k něčemu budou, sežerou tolik výkonu a pásma připojení, že to stejně nejspíš vypnu… No, každopádně to bude asi chtít upgrade notebooku, za rok se už bez NPU (specializovaný čip pro AI) nebude dát pomalu ani nastavit tapeta…
  • „Spirála technologické diktatury.“ Papež vyzval k regulaci AI (Novinky) – Poslechnou, Vaše Svatosti, já se vám do liturgie taky nemontuju, tak co řešej?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *