29-30/04/2024 – Bum vyřešen, pálit se nebude, studenti to natřeli NASA a schválená reforma

  • Policie ukončila vyšetřování výbuchu ve Vrběticích (Irozhlas) – Takže konečně vyšetřeno (článek je velice rozsáhlý, pokrývá celou kauzu a další detaily). Rusáci samozřejmě nespolupracují, takže případ odložen. // „Policejní orgán považuje za prokázané, že výbuchy obou skladů ve Vrběticích provedli příslušníci ruské vojenské rozvědky, Hlavní správy generálního štábu Ozbrojených sil Ruské federace, známé pod zkratkou GRU, jejichž motivem bylo zabránit dodání zbraní a munice do oblastí, kde ruská armáda prováděla své operace,“
  • Čarodějnice bez ohňů. Výstraha meteorologů vede k zákazům (Novinky) – Ozval se hlasitý výdech, to si oddechla Schillerová…
  • Vylákané miliardy na luxusní život. Soud začal řešit obří podvody kolem mladého podnikatele (Novinky) – Šikovnej kluk. Přes 3/4 miliardy z toho letadla vytřískal. Postih víceméně symbolický – Ortinskému žalobce navrhuje osmiletý trest vězení, peněžitý trest ve výši 25 milionů korun a zákaz činnosti na deset let.
  • Novinářská cena 2023: Známe úzké nominace – Nadace OSF (Osf) – Vyhlášeny nominace. Souhrn těch nejlepších článků za poslední rok, za přečtení stojí všechny. Bohužel část je za paywallem, jako obvykle.
  • Vyšší odvody na důchod pro bezdětné? Koalice cupuje nápad lidovců (Novinky) – Už se perou… Ačkoliv jsem předpokládal, že největší problémy v 5K budou dělat Piráti, tak Jurečka řekl ne a překonal všechny ostatní. Zajímavé to ještě bude (a KDU míří ke krásným 2 % preferencí).
  • Izrael a Palestina. Dvacet tisíc slov, díky nimž pochopíte konflikt, který nemá obdobu (Denikn) – Tak oprava, za paywallem už je jen článek z Reportéra, DenikN všechny odemknul ?
  • Čeští studenti vymysleli, jak na dálku laserem opravit satelit. V Houstonu za to získali dvě ocenění – Živě.cz (M.zive) – Tohle je z víkendu, ale jde o takový úspěch, že další připomenutí neuškodí. Skvělá práce!
  • Vláda schválila důchodovou reformu (Irozhlas) – Zpráva dne, detaily se dozvíme odpoledne a pak v průběhu následujících… měsíců. Možná. Z konstruktivní opozice se ozývá kňů, že s nimi nikdo nejednal… Jak asi, když ti, co měli přijít, nepřišli?
  • Tuleja má podporu TOP 09 v kandidatuře na ministra (Irozhlas) – Konečně nějaký výrazný jméno! Teda ne že bych ho znal, ale to jméno je výrazný.