19/02/2020 – Digi daň vyjednáme, Baťův památník, Čína hrozí a služební zákon před osekáním

  • Digi daň – Digitální daň je diskriminační a může vyvolat odvetné sankce, napsal velvyslanec USA poslancům (iRozhlas). A Ája, jako správná trhovkyně, reaguje: “Ale božíčku, těch 7 % je jenom návrh, se určitě dohodneme”. Jen technická – 7% zdanění “by mělo” přinést asi 5 mld. ročně do prázdné kasy. Cla ze strany USA, v tom mírnějším nastavení, mohou páčit o něco více (ale ne ze státní kasy). Snížením té sazby daně na úroveň Francie (3% daň) by teda znamenalo nějakých 2,1 mld pro rozpočet. Což jsou už drobné. A i Francie už z toho couvá. No, to jsem zvědav.
  • Soudruh Falmer má oficiálně potvrzeno, že má srdce. Dneska dostal infarkt. Už je v pořádku a bez komplikací – Předsedu komunistů Filipa odvezli do nemocnice (Novinky). Zítra by jej měli propustit.
  • Tím se trochu zkomplikovalo uvedení Ochránce lícních toreb do úřadu, ale vlastně to tak bylo ještě příznačnější – Křeček je novým ombudsmanem. Slib složil do rukou Okamury, ten musel na poslední chvíli nahradit Filipa (Lidovky). Zda prskal, že slibuje migrantovi a zástupci menšiny, to už v článku není.
  • Kolem Baťova památníku to trošku zajiskřilo – Obnova Baťova památníku není vaše zásluha. Omluvte se, vyzývá Babiše zlínský náměstek (Novinky). No – Andy si přijel udělat selfíčko a vzal to všechno na sebe. Tolik vyjádření náměstka a bývalého primátora Zlína Miroslava Adámka (STAN).
  • Následovala reakce PR týmu – Oprava Baťova památníku je moje zásluha, omlouvat se nebudu, vrací úder Babiš (Novinky). Prase aby se v tom vyznalo. Tak to shrneme (co je veřejně dostupné):
    • Andy pravil: Byl jsem tu, když byl ten památník úplně zanedbaný a v plánu nebyla ani rekonstrukce. Dali jsme na to 60 milionů.
    • Adámek pravil: Na Památník Tomáše Bati jste neposlal nic, na jeho rekonstrukci nám přišlo z ministerstva kultury od tehdejšího pana ministra Daniela Hermana 32 milionů korun. Jako ministr financí jste asi měl přímluvné slovo. Jen ta částka nesedí. A určitě nebyla od vás, šlo o peníze daňových poplatníků, tedy nás všech.
    • Andy kontruje: 29. května 2015 jsem navštívil památník v totálně zchátralém stavu a pan primátor řekl, že nemá na jeho opravu peníze, a poté jsem telefonoval panu Hermanovi a ministerstvo financí na základě speciálního rozpočtového opatření 5. prosince 2015 uvolnilo 32 milionů.
    • A dodal, že už jako nemusí žádný peníze posílat, když nejsou třeba (na kino a stadion).
    • Shrnuto – trochu kecaj oba. Andy ohledně výše státní podpory (což prošlo celkem bez zájmu (60 vs 32, detail). Adámek se zase unáhlil (neb byl zbytečně ostrý, stačilo se soustředit na tu částku a že nejde o peníze vlády/ministerstva). Jak to bylo na vládě, to ověřit nejde (nejsou veřejné záznamy), jak to bylo s transfery, to ověřit jde (ale přes 106), jestli někomu volal, ví bůh, atd.
    • Výše uvedené je jen a pouze z těch článků. Ověření by asi šlo udělat (projektová dokumentace je na (GOV) z 28/11/2016 a v tisku by to možná taky šlo vyhledat, ale nezkoumal jsem (je-li zájem, napište, patroni :), máte to předplacené).
  • Proběhla volba šéfa Senátu – Vystrčil z ODS vede Senát. Zváží, zda pojede na Tchaj-wan, jak chtěl Kubera (iDnes). Na ten Tchai-wan jsem zvědav, protože tam to je zajímavé.
  • K tomu Tchaj-wanu – “Za návštěvu Tchaj-wanu budete platit.” Kubera si z Hradu přinesl výhrůžky od Číny (Aktuálně). Pěkně hnusný dokument. Ani tam není oslovení, jen výhrůžky. Sankce pro firmy, omezení obchodu atd. (jako by pro nás byla Čína významný partner pro export…). Daleko zajímavější ale je, že si ten dokument pan Kubera přinesl z Hradu. Ech. Jo a ta hrozba “Jacques Brotchi, který navštívil Tchaj-wan v roce 2019, již odstoupil z funkce” je fakt výborná. Ono mu skončilo funkční období… Ale takhle napsáno, že ano…
  • Ještě jednou to samé na (iRozhlas) – Čínská vláda varovala Kuberu před cestou na Tchaj-wan. K dopisu se připojila i Zemanova kancelář.
  • A zase se mobilizují fandové Al Čaponeho. Vrtění psem – Pokud ANO prohraje sněmovní volby, odejdu z politiky, prohlásil Babiš (Lidovky). Ono, stručně řečeno, to jde číst jednak: pojďte k volbám (protože ANO má aktuálně v průzkumech nejvíc voličů, co “snad jako ani volit nepůjdu”, zatímco demoblok je na tom přesně opačně) a druhak: “co bych dělal v opozici? Já do politiky nešel, abych nevládl”. Obojí je trošku děsivé.
  • Komplikuje se nám maturita. Z matematiky. Aktuální tendence je – odložme to, abychom to možná zrušili. Já su také sčasné, že už mám maturitu dávno za sebou… Z tohohle by mi jeblo a šel bych na truhláře! (nic proti manuálním oborům, zvlášť práci se dřevem obdivuju, miluju a vůbec nezvládám (viz moje krmítko vzor “věž v Pise”)) – Start povinné maturity z matematiky možná čeká odklad na rok 2023. Vláda ji chce v budoucnu úplně zrušit (Lidovky)
  • Že Milion chvilek jednou dojede, to se říkalo, ale že dojede na Křečka, to jsem nečekal. Stále je teda ještě šance to nahodit a pokračovat, ale podpora (od stran, ne od lidí. I když…) lehce klesá. Lehce dost – Pravice vůči Milionu chvilek ochladla (Novinky). Jsou tam vyjádření prakticky všech opozičních stran a není to pěkné.
  • Staré koště dobře mete. Tak dáme Borovskému funkci (a další, a další, a další…) a dostane nápad – Havlíček chce volnější ruce pro odvolávání úředníků. Ministři ANO zvažují „vylepšení“ služebního zákona (DeníkN, paywall). Připomenu, že služební zákon byl vlajkovou lodí ANO v minulém období. Protikorupční zákon. Zrušení trafik. Odborníci místo straníků a tak dále. Teď ale surikaty (a táta surikat) zjistili, že vono teda jako možná úplně ne takhle. Že jako se jim to nehodí. Tak se bude zase rušit. Možná.
  • A hele, hlodáky zpět na scéně! A jak nám to povokřálo! Exprimátor za ANO Vokřál hraje o vše. S Malou na kandidátce chce obsadit jih Moravy (Aktuálně). Jo, králíkářka a primátor, co zmizel jen tak tak, aby se nenamočil do Stoky (to je ta akce kolem ex-ANO Švachuly) a vůbec byl takovej užitečnej. No, to bude na Moravě veselo! Doporučuji celý článek, je to dlouhé (jak uši králíčka), ale výživné.
  • Zvířátka – Zázrak na vlastní oči. Jediný pohled ukazuje znovuzrození přírody s pomocí divokých koní (ČeskáKrajina). Je tam i odkaz na stažení PDF publikace, jen je třeba zadat mail.
  • Ale ti rebelové! To nedopadne… Neklid v ANO. Špičky hnutí chtějí jednat o Faltýnkovu synovi i problematické dani na pivo (iHned, paywall). Tak chtít můžou, že ano… Macura, Vokřál (viz výše) chtějí vysvětlení (hlavně ohledně Švachuly, Faltýnků a toho protikorupčního hnutí (čti: profikorupčního)). A chtějí svolání předsednictva. Jelikož je to ale zcela demokratická strana, tak: “Svolání předsednictva závisí na šéfovi hnutí Andreji Babišovi, který na dotaz, zda takový krok učiní, nereagoval”. Heh.
  • Hezky pěkně! Tak už ne 500 kolonek, ale jen asi 20 (včetně jména, provozovny atd.) – Nakonec stručně. Finanční správa zkrátila formulář pro nejmenší podnikatele s EET (ČT). Najednou to jde, najednou…
  • A na finanční správu ještě navážeme exkurzí do vesmíru – Černou díru v Mléčné dráze obíhají podivné objekty (Novinky). Hezkej článek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *