17/06/2020 – Díky bohům za koronu, brněnská přestavba, peltaven a na hniličku

  • Začnu nezvykle dlouhou poznámkou, ale velice důležitou, takže přečíst celé, prosím.
  • Díky (iHned, bohužel paywall) už víme, na co má jít těch 136 miliard sekery. To celé měla být blíže neurčená vládní rezerva, což by neprošlo, tak rezerva už je jen 36 mld. a zbytek je rozepsán konkrétně. Jak jsem říkal – tahle vláda odborníků děkuje Bohu za covid-19! Protože jinak by si jej museli vymyslet. Značná část těch výdajů s virem vůbec nesouvisí a vystřelila by schodek do stratosféry i tak (protože co? protože nemáme rezervy, vy vole Ájo!). Pod rouškou viru tak bude i na (vybírám jen pár položek): dotace SFDI (20 mld), kůrovcovou kalamitu (7 mld), dotace pro sociální služby (5,2 mld), podporu vodního hospodářství (2,6 mld), boj proti suchu (2 mld), výsluhy policistů (750 mil), či doplnění zásob v rezervách (400 mil). Tohle všechno nad rámec původně schváleného rozpočtu. Jen tohle je dohromady 38 miliard. Nad rámec původního rozpočtu (se schválenou sekerou 40 miliard). A nic z toho nesouvisí s virem. A ještě před virem už byla sekera 27 miliard, v únoru. Strašný, ale fakt strašný tohle. A Alenka si dá na instáč fotečku s pávíčkem, Andrejko se vyfotí u rybníčku a lidičky jsou happyčky… Mi jebne…
  • Ok, už jsem se uklidnil, jedeme dále. (ale fakt, tvl, zlatej Kalousek!)
  • Páteční kňů z Agrofertu, o kterém zatím šly jen náznaky, už má vlastní článek a je to fakt povedené taškařice – Agrofert poslal dopis šéfovi Evropského parlamentu. Nesouhlasí v něm se střetem zájmů premiéra Babiše (iRozhlas). Nová doba, no, host vyhazuje vrchního…
  • Ke včerejší koroně v Praha, zajímavé to bude: Sněmovnu zachvátila panika. Pražský náměstek mohl trousit koronavirus po celém městě (Novinky). Super titulek, hlavně ale jde o to, že trousil (zprostředkovaně) i v parlamentu.
  • A nebyla by to pražská jednotná koalice, aby se nepohádali. O úplnou pitomost. Ale pěkně veřejně na Twitteru. Tak kucí, jen si to pěkně vychutnejte v tisku – Koronavirus na magistrátu: Hřib s Pospíšilem se hádají, kdo za to může (Novinky). Jak děti na pískovišti, fakt…
  • Zase nějaká anketa, tentokrát na téma “co na covid Češi?” – Hamáček v době koronaviru zabodoval, vláda podle lidí obstála (Novinky). 70 % pro svetr, 65 % pro zalezlého pána sysle. Je zajímavé, že důvěra v Hamiho roste, když je vidět, zatímco důvěra v Agrofertiti roste, když drží hubu… Máro?
  • Brněnští králíke – Z bývalého brněnského ANO zní zklamání (Novinky). Zrušení se jim nelíbí, ale daleko víc se nelíbí obnova. Prej je už dávno domluveno, “kdo na jejich místo” a prej se na to můžou vykašlat. Nechoď, Vašku, s pány na led… V téhle větě je všechno: řekl Právu jeden z členů, který si ale kvůli atmosféře v brněnském ANO přál zůstat v anonymitě s tím, že pokud by se rozhodl znovu usilovat o členství, nechtěl by mít hned na začátku problémy.
  • Odlehčíme. Téma i osnovy. Nad úkoly pohořeli mnozí rodiče. Osekat učivo je nutné (Novinky). To jsou teda překvapení z karantény. Já bych snad ty úkoly a vlastně i školu snad zrušil, k čemu to je, že jo?
  • Což mi připomnělo starej fór: Pokud žák v minulosti tvrdil, že krokodýl je ryba, byla to chyba. Dnes to pochopitelně chyba není, nýbrž je to žákův osobitý vlastní názor, který má právo zastávat. Na učiteli je, aby nezranil žákovu osobnost, či nenarušil jeho sebevědomí. Musí proto vytvořit vstřícnou edukační atmosféru a pro dané tvrzení najít vhodnou interpretaci. Např.: “Správně, Pepo, krokodýl patří mezi ryby, mezi obojživelníky. I mezi tropický hmyz, zkrátka mezi všechny obyvatele afrických řek. Patří mezi ně, protože spolu s nimi tvoří jednu velkou šťastnou rodinu, které se říká ekosystém. A jinak je to plaz, ty debile!!!”
  • O2 v Praze a Kolíně v červenci spustí první českou komerční 5G síť (Lupa). Když tak koukám na změřenou rychlost té sítě (447 Mbps), tak to zvládne vycucnout aktuální nejběžnější (a štědrý!) FUP v síti O2 za nějakých 10 sekund :D
  • Dobrou chuť, pokud právě obědváte (pamatujete? Jo, Volejte řediteli, Nova, blahé paměti). Bývalý šéf Novy Železný chce opět do Senátu, kandiduje za Trikolóru (Novinky)
  • V Praze naopak jde prakticky jistě na vítězství paní Němcová – Poslankyně Němcová bude kandidovat do Senátu v Praze 1 (ČTK). Zajímavé je, že jde o společnou kandidátku ODS, TOP 09 a STAN. Vono to najednou jde…
  • 500 miliard, ale zatím skutek utek – Masivní nalití peněz do ekonomiky se nekoná. Ze přímé pomoci je vyplaceno jen 16 % (Echo). Ale to ještě příjde! Určitě!
  • A teď bacha na roztoče. Letos to klíšťata pěkně roztočila a stejně jako loni se nám tu množí potvory z jihu. Piják (nebezpečný pro psy) a nově jedno mega klíště (hlavně po koních jde). Takže prosím přečíst a případné nálezy těch mrch hlásit! V Česku se šíří nové druhy klíšťat. Vědci prosí veřejnost o pomoc (Novinky).
  • Medard. Už je to otravné – Meteorologové varují celé Česko před čtvrtečními silnými dešti, někde i bouřkami a kroupami (iRozhlas).
  • Tohle je naopak zábavné. Miliardy pro sport: ve svém volnu je mají rozdělovat brabcovo lidé (Neovlivní). Protože prosím ta superagentura, co vznikla přesně před rokem (18.6.2019 – Novinky) a měla rozdělovat miliardy (tehdy 6 ročně) na sport (nově i na podporu po viru), to stále nezvládá. Nemá lidi, software, nic. Ale Hnilička má pěknou trafiku, to zas jo…
  • Zao dal rozhovor, je to hlavně o tom aktuálním vyšetřování na Kultuře. Zaorálek promluvil o pijavicích. Kdo z úřadu udělal „dojnou krávu“? (SeznamZprávy) Spíš pro referenci, do budoucna. On je hodně zkušenej politik (a já u toho čtení usnul)
  • Pozitivních zpráv je taky třeba, takže: Osmiletý hoch po nehodě na Tišnovsku vylezl z auta a bez boty šel pro pomoc (Novinky). Machr!
  • A tohle je zábavné, i když tak nějak smutně. Hlavně z toho důvodu, že takhle prostý člověk se může stát v tomhle státě tak vlivný… Pelta. Co odpověď, to perla. Dětská naivita, bezelstnost, nevím jak to popsat. Tenhle přepis z dnešního výslechu si dejte, fakt to stojí za to – Pelta u soudu: Fotbalisti jsou jiná genetická třída (SeznamZprávy).
  • Docela dobrej článek na téma “proč někdo provozuje stoku” aneb “web s alternativními fakty”. Jop, třeba takovej Höppner a jeho Arfa (a dalších X stok). No protože je to výdělečné. A to tak, že velmi. Třeba na Arfa je v jednom článku 30+ reklam, byť velmi pochybných a s nízkým výdělkem. Jenže ono i 0,005 USD za zobrazení krát 20000 zobrazení (což má v pohodě i článek na téma “5G sítě zabíjejí pulce” znamená 100 USD zisk. A to se vyplatí, ne? Dezinformátoři vydělávají na reklamě stovky tisíc. Velké firmy inzerci u nich stahují (Aktuálně). Sakra, že bych změnil zaměření? :)
  • Národní hrdinka je smutná – Benešová neuspěla u NSS, žalobkyně se neprovinily (Novinky). To nasere, viď, Maruš? Seš ministr, ale ta odporná demokracie a nezávislost soudů tě tak strašně omezuje a NSS si dokonce dovolí mít názor v rozporu s tvým… Díky bohům za to!
  • Stručně ještě k SW – Ekonomové o podpoře Smartwings: Nesmyslný výpočet bez opory v realitě (Novinky). A von se Hami tak snažil!
  • Ale tak ono to nakonec projde, protože Borovský chce být fér a klidně pošle podporu i Jančurovi (další miliardář, co podporoval profikorupční hnutí, žádný souvis!) – Pomoc od státu může vedle Smartwings dostat i Jančura. Nechceme nikoho vyloučit, říká Havlíček (DeníkN, paywall)
  • K tématu klíšťat má výborný článek (DeníkN, odemčeno díky Plaváček) – Klíště můžete i vyškubnout, hlavně rychle a ničím nezapatlávat. Fascinující tvor vypije i losa zaživa. Doporučuju.
  • A u parazitů ještě zůstaneme – Živnostníci mají platit paušálně 5740 měsíčně. Superdaň Schillerové jde na vládu (Novinky). Ale k tomu už nechám komentář povolanějšímu:

3 odpovědi na “17/06/2020 – Díky bohům za koronu, brněnská přestavba, peltaven a na hniličku”

  1. to s tím za 10 sekund spotřebovaným FUPem nesedí už jen proto, že rychlost se měří v bitech za sekundu a datový limit je v bajtech. A že by nejběžnější a současné štědrý limit byl v roce 2020 půl giga(bajtů)? To by bylo moc i na náš Kocourkov.

    1. Jop, dle statistik operátorů je stále nejrozšířenější datový balíček 500 MB. Přesně tak, z bitů na bajty, jsem to přepočítal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *