08/09/2020 – Huš, WHO!, nestíhaná neplatí, inventura plakátů a pal-nepal-pal atd.

  • Dneska se toho teda vyrojilo, jsem jak pražská hygiena – nestíhám…
  • Nejprve nějaká věda, tomu sice nerozumím, ale prý to zavání Nobelovkou – Češka vymyslela, jak ochladit molekuly. Na Harvardu díky ní zkusí nemožné (SeznamZprávy).
  • “Napsal mi pan(í) XY, že…” – tohle často zazní v projevech vlády kopýtek, ale takhle sebrané, shrnuté a všechno najednou to zní daleko absurdněji. A hrozivě. Takže – Lid píše politikům, politik naslouchá: senátorská špína, roušky pro všechny a boty pro děti (HlídacíPes). Tenhle článek doporučuju, ani mně to nedošlo…
  • Tady vidím takový ten nepatrný vliv hradního strašidla, to taky vzkazovalo “Shut up!” – Koronavirová situace v Česku je znepokojivá, varuje česká pobočka WHO. Podle Babiše by měla mlčet (iRozhlas). Ta reakce Zachránce tisíců mrtvých je ukázková. Z pohledu PR. Stručně: WHO varuje, že nám rostou velice výrazně nově nakažení. Což je fakt. Spasitel na to reaguje statistikou mrtvých za celou dobu pandemie (na milion obyvatel). Zamyslíme se. Ještě i ti pomalejší. Ok, už pochopili všichni, že jo?
  • Včera hlásili, že nestíhají a bude se trasovat méně. Hami nabízí pomoc. A Ken se tváří dekorativně – Trasování chceme zefektivnit, hájí případnou změnu Vojtěch. Hamáček nabízí pomoc policie (iRozhlas). V postoji panáčka Barbie je drobná změna, lehce odvolává, co včera vyhlásil. Tl;dr: Trasování nakažených koronavirem nechceme zastavit, chceme ho zefektivnit. Tak hájil v úterý případnou změnu v pátrání po lidech s covidem-19 ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za ANO. Hygienici v Praze totiž oznámili, že nestíhají. A následně se začalo mluvit o trasování pouze vážných případů.
  • Jelikož se zpřísněním opatření pro Prahu nepočítalo, tak od zítřka platí… Přehledně: Jaká opatření začnou od středy platit v Praze (Novinky). Stručně: krom MHD, úřadů a nemocnic je hadr povinný i v obchodech, restaurace zavřou o půlnoci, zbytek se uvidí do pátku.
  • Hami a Čapi se sešli s Pyžámkem. Kvůli odvolání Rafaje (psal jsem mockrát, musí to podepsat prezident (nebo ten, koho za něj aktuálně vydávají), a to má háček – nechce). Takže šaráda pokračuje: Zeman se sejde s Rafajem, až poté sdělí, zda ho odvolá (Novinky). Lepší způsob, jak ukázat “mám tě na háku, Andy”, už aktuálně ruský rezident nemá, takže si to užívá.
  • Včera jsem u zprávy NKÚ psal, že to je dlouhé a nikdo to číst nebude. Tak nakonec četl. A dneska tu máme tl;dr od Davida Klimeše – Veřejné finance míří do zdi s nohou na plynu. Sanace bude drahá (Aktuálně). Ne, výcuc z výcucu dělat nebudu. Možná jen citací klasiky: Ha včél sme v pérdeli, pane hrábě.
  • Budou se (teda možná) otevírat vysoké školy. Za 3 týdny. Ministerstvo včasně reaguje a zasílá roušky, plán, instrukce… Ech, co to plácám – posílají seznam doporučení: Výuka v menších kolektivech i komunikace on-line. Ministerstvo školství sdělilo rektorům covidová doporučení (Lidovky). Dřeli na tom jak koně od března! Nebo tak něco.
  • Něco pro zasmání – Babiš v rozhovoru: Jsem velmi morální. Nelžu ani nekradu, moc nepiju a nemám milenku (Aktuálně). Stojí na přečtení – přijde na rozhovor a vytáhne složku na redaktora… (nechybí kampaň a zlá EK). K té milence snad jen dodám – snad nikdo by nezahnul manželce, když ta má pod palcem svěřenské fondy a v nich Agrofert, že ano…
  • Pokud panovaly ještě nějaké pochyby, kdo řídí a hraje pimprlové divadlo na Hradě, tak už netřeba se hádat, kdo jinej než vlekař – Mynář se tajně sešel s čínským velvyslancem. Vystrčila už zvát nebudeme, ujistil ho (Aktuálně). Všimněte si, že pokud by to (DeníkN) nezjistil, nic se nedozvíme, Mynář nemá nikde veřejně svůj program (von teda Miloš už vlastně taky ne…).
  • Mysleli jsme to dobře, dopadlo to jako vždycky – Nová linka hygieny kvůli koronaviru je zpoplatněná, někteří lidé to netuší (ČT). Ale klid, už jednají s operátory… To brzo.
  • Včera zaznělo od Adama: omezíme trasování, říkal mi to Andrej. No, dneska je to už jinak – Nič som nerekl, Adame dementuj! Není to pravda, budeme trasovat. Babiš ze dne na den otočil (Echo24). Když jsem byl malej, měl jsem džungarského křečka, bylo to maličké, ustrašené zvířátko, pro které bylo i každé krmení, či jen průchod kolem akvária, děsně stresující záležitost. Nakonec to vyřešil po svém – při jakémkoliv pohybu s sebou fláknul na záda a hrál mrtvého. Oproti Kenovi to byla silná, sebevědomá osobnost…
  • Pochopitelně to je kampaň, účelovka a Kalousek, teda Slonková. Babiš obvinil média z šíření dezinformace. O možné změně trasování přitom mluvil on (DeníkN, paywall).
    • Pondělí: „Byli jsme informováni ministrem zdravotnictví, že hygiena uvažuje o trasování jenom vážných případů. A to je úvaha, měla by být oznámena do pátku. Nebudou se trasovat všechny kontakty, protože máme velké množství lidí v karanténě, kteří nemají žádné symptomy, nejsou nemocní,“ oznámil na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády Andrej.
    • Pondělí: „Nevím, jak to pan premiér přesně řekl, ale ubude těch, co budou trasování. To je pravda. Bavíme se o trasování těch, na které se zaměří hygiena a které bude následně umisťovat do karantény, přestože jsou bezpříznakoví. Pokud jde o testování, touto cestou jsme zatím nešli,“ sdělil Adam.
    • Úterý: „Přestaňte fabulovat a lhát. Interpretoval jsem názor ministra Vojtěcha a hygieny. Žádný názor jsem nezměnil. Je to odborná debata. Rozhoduje hygiena,“ řekl dnes Babiš Deníku N.
    • Úterý: Na dotaz, zda se budou trasovat všechny odhalené případy nákazy, odpověděl, že je to otázka na hygienu. „Podle mě by samozřejmě měly a budou,“ doplnil. (tohle si zapamatujeme do pátku, ano?)
  • Nedaj pokoj. Kdo? (DeníkN, odemčeno – díky @michalminarovic) Ukázaná často neplatí. Ověřili jsme čísla z Babišovy chvástavé kampaně. Hezky rozebráno, ono to jde skoro samo :) Dálnice – z 184 zařízených kilometrů jich je 120 v plánu či zahájených, zbytek je součet dokončené výstavby od 2014 (jablka, hrušky, modurit a srnky). To samé obchvaty. To samé skoro všechno ostatní. Pěkný souhrn. A nádherná citace:
    • Podle volebního manažera Richtera pocházejí jednotlivé údaje z různých ministerských materiálů. „Data jsme čerpali od ministerstev a třeba i z Národní sportovní agentury. Použitá čísla jsou často dostupná i ve veřejných materiálech ministerstev a my jsme je poskládali dohromady,“ říká Richter. Koblihu?
  • Naprosto bezelstně Venezuela v (DVTV) – Maláčová: Když už máme schodek půl bilionu, tak si příspěvek důchodcům můžeme dovolit. Auvajs…
  • Konečně nějaké dobré zprávy – Střední Evropu zasáhne vlna veder, teploty se vyšplhají k 32 stupňům (Novinky). Bude teplíčko, fajn. Babí léto. A mně už na chatě dochází dříví.
  • Dlouhý rozhovor s Ocelovou páteří v rudém svetru – Usilovat o voliče Pirátů byla slepá ulička, ČSSD už působí srozumitelně, říká Hamáček (Aktuálně). To nadšení nad 9,5 % ve volebním průzkumu je vlastně dojemné. Další témata: Zeman, Novotný, Vystrčil, mladá generace, stará ČSSD atd. Pro zájemce.
  • Dost neuvěřitelné – Meda Mládková slaví 101 let. Museum Kampa připravilo doprovodný program (Deník). Ten věk, ne ten program.
  • Zvířátka! Čistokrevná morčata s rodokmenem! Jako může to znít divně, ale je to normální. A ten článek se moc pěkně čte (nehledě na ty luxusní výběhy pro morčátka) – Nejsme fabrika. Zájemci o morčata si musí i měsíce počkat, říká chovatelka (Deník).
  • Po zvířátkách zase vážně – Prymula: Česko je na hranici exponenciálního růstu, opatření se projeví až zadlouho (Novinky). Je to vlastně asi poprvé, co někdo z vládního týmu jasně řekl, že ten virůsek nereaguje den po vyhlášení nějakého opatření, ale až později… ” Jakákoliv nově zavedená či zpřísněná opatření se podle něj projeví nejdříve za několik týdnů, do té doby budou počty nakažených dále růst.” S odstupem jednoho dne je ten rozhovor až děsivě přesný.
  • Pro odlehčení – Kauzu Čapí hnízdo vyšetřují i Slováci (Novinky). Účelofka! Dál? Jo vono teda ještě Německo. Taky pěkný. Každopádně jde jen o ověřování působení Agrofertu na stejném trhu (ubytování, stravování) jako má Hnízdo. Detail. Ale možná jeden z těch důležitých. (ach já naivka…)
  • A na závěr zvláštní úkaz – zatímco odhozené surikaty obvykle náhle procitnou a uvědomí si…, tak tady máme novou členku hnití, která procitla přesně opačně – Kandidátku ANO pomýlila média. Myslela si, že Babiš fízluje a je korupčník (SeznamZprávy). Nádherné čtení! Dvojka na kandidátce ANO ve Středozemi.
  • Jo a máme rekord. Za dnešek (data k 1:01 9.9.2020) máme 1163 nových pozitivně testovaných (MZdr). Ach ti čučkaři z WHO, viď, Andreji?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *