19/10/2020 – Středa, pozitivní vláda, novelizuje se o 106 a nová opatření nebudou!

  • Zase výživnej víkend… Takže na úvod něco z víkendu (6. středa a 7. středa minulého týdne) a pak klasicky pondělí 1. středa.
  • 6. středu hovořil Prymula pro (Novinky) – Prymula: Týden až dva další zpřísňování nebude. Nejvýš roušky venku. Je to dlouhé, stručně: zákaz vycházení nemá smysl, když jsou zavřené hospody (mělo to omezit shlukování), teď se bude vyhodnocovat a týden až dva nic nového, krom nějakých těch roušek, nebude zavedeno. Lockdown nechce a nebude. Kapacita nemocnic zatím stačí, ale… Atd.
  • 7. středa pak přinesla alespoň něco pozitivního (pardon…) Epidemie koronaviru poslala ANO pod 25 procent. Skokově roste STAN (Novinky). Průzkum, Kantar pro ČT.
  • Bylo hezky, tak debilové vylezli na koncert… Demoška a následná bitva s policajty. Kolem 2000 účastníků, z toho 500 vysoce inteligentních fanoušků fotbalu – Staroměstské náměstí se po demonstraci změnilo v bojiště. Policie nasadila vodní dělo (Novinky). Koronavirus se upřímně bavil.
  • Ministr Toman měl pozitivní test na koronavirus, ve středu byl u Zemana (Novinky). Míří do karantény. Toman. Pan prezident je pochopitelně imunní a měl roušku. Takže 28.10. na Hradě beze změny.
  • Hovořilo i želé v mikině, na Primě – Hamáček: Dobře se mi nespí. Budeme mít tisíce mrtvých (Novinky). Vidíš, Hami? A Andrej spí jako miminko… Na nějaké “když já chtěl chránit demokracii holportem s ANO” je už fakt pozdě.
    • Podle něj však není nyní čas se hádat, kdo „co zvoral“, ale snažit se situaci společně zvládnout. Po skončení krize se prý jistě ustaví spousta komisí a orgánů, které budou jednotlivé kroky šetřit a budou si dělat poučení z vývoje. „A tam si určitě připravím spoustu argumentů,“ uvedl Hamáček.
  • Náhodou nalezený zajímavý článek na (Lidovky, tváří se jako premium, ale je odemčený celý a stojí za přečtení) – Zapomenutý Čech z Hollywoodu, který získal Oscara. Vytvořil třeba ikonickou scénu z Planety opic. Moc pěkné.
  • V pravidelném Čaulidi, které už pár týdnů nezačíná “Čau lidi”, nám majitel ČR, cov. id., prozradil, že co říkal Prymula 6. středu, nemusí platit – Další dny rozhodnou o Vánocích, zůstaňte doma, vyzval premiér Babiš (iDnes).
  • Mimo záznam jsme se dozvěděli, že Babiš je debil a udělal tady bordel. Což tady teda každej příčetnej člověk ví dávno, ale vona to řekla Venezuela. No, je fajn vidět, že už i méně příčetným to dochází, ale je to spíš jen tak pro pobavení, zpravodajský přínos nevidím. Maláčová nadávala mimo záznam Babišovi, Česká televize to odvysílala (iDnes)
  • Daleko zajímavější je taková malá novelička, v nouzovém stavu – Stát možná nebude muset informovat o krizových situacích. Resort vnitra už chystá novelu zákona (Lidovky). Takovej malej pozměňováček. Prča je, že podle vnitra “vlastně o nic nejde a je to jen drobná technikálie”. Jo, jasně.
  • Komentář od (NFNZ) – NFNZ: Předkládaná novela krizového zákona omezí svobodu projevu. Těm věřím o trošku víc…
  • Když už jsme u těch pozměňováků, tak jako přílepek k novele zákona o nouzových zásobách ropy (sic!) podává jedna surikata z ANO (sic!) změnu zákona o ochraně ovzduší (sic!). Ten dobrý muž chce ochránit ovzduší nepatrnou změnou podílu biosložky (tady konkrétně biolíh, ne řepka) (sic!) v benzinu (u nafty se nic měnit nemá (sic!)). Jde o nepatrnou změnu na dvojnásobeček (sic!) – z 4,1 % na 8,8 %… Ten dobrý muž, co samozřejmě nechce nijak přilepšit jednomu z největších výrobců biosložky (kterým je kdo? Agrofert (sic!), žádný souvis), nýbrž mu jde o ovzduší a motýle, je Pavel Pustějovský, jen shodou náhod člen představenstva chemičky DEZA ze skupiny Agrofert (sic!) a bývalý provozní ředitel tamtéž. Žádný souvis! Ani už to nevydávají za déšť… Vypálené miliony. Návrh Babišova poslance nahrává i Agrofertu (SeznamZprávy)
  • Jak ten, co přišel, pak už nepřišel, tak von teda chodit nemusel, když od května má #vládaKňůpýtek takovej krásnej dokument s postupy a doporučeními. Akorát to není v excelu, tak to asi není směroplatný… Komplet – Systém rychlé reakce na případnou druhou vlnu COVID-19 a další epidemie (HlídačStátu). Nedbali, nečetli… Mi jebne…
  • Takovej kvíz – co se stane, když z důvodu ochrany zdraví omezíte provoz úřadů na dvě odpoledne v týdnu? a/ bude tam chodit méně lidí, b/ přijde stejně lidí, jen se narvou do kratší doby, c/ je to debil. Těžká volba. Mám nápovědu – Češi stojí fronty covidu navzdory, musí vyměnit 360 tisíc řidičáků (iDnes). OK, více možností je správně…
  • Se nám ale vyrojilo těch “drobných technických změn” v zákonech. Hele – Vnitro chce zrušit náhradu ušlého zisku (Novinky). Tedy: formálně ne, reálně ano. To je takovej bordel… Dle #vládaKňůpýtek jde o „jazykové zpřesnění”. Dle právníků: novela vylučuje náhradu ušlého zisku a současně ruší náhradu dle “předpisů platných v době vzniku škody” – což je prasárna, neb to zavádí právní retroaktivitu (což je jaksi nepřípustné (ano, může jít o nepravou retroaktivitu, neznám ten návrh podrobně, ale co už)).
  • Velice zajímavou sondu do spanilé PR jízdy ministra krajem mají (SeznamZprávy) – S kamerou v patách Prymulovi: „A vy rozumíte tomu covidu?“ Celé to je zajímavé, obzvláště ta pasáž, kde Marek Hanč (spindoktor PR týmu hnití ANO a vážně nebezpečný hajzl) suverénně úkoluje štáb, co můžou točit a jaké z toho budou případné následky. Od kdy je Prymula v ANO? Mno, tahle osoba by rozhodně neměla být zapomenuta, naopak. Proti němu je Mára P. neškodnej.
  • Docela překvapení – Huawei tendr v Česku nevyhrál. 5G sítě pro CETIN postaví Ericsson (Novinky). Na Hradě bude nějakou dobu dost nejedlá atmosféra…
  • Zatímco na Hradě jsou v klidu, Vedení ČSSD je kvůli Tomanovi v izolaci (Novinky).
  • Ohledně rybe v Bečva je už pěkně dlouho klid, teda ticho. Víme, kdo to podle obou mluvčích Agrofertu (Hanzelka a Brabec) neudělal, ale furt nevíme, kdo to asi tak mohl být. Tady jsou sepsány zajímavé indicie (ač po takhle dlouhé době už je fakt asi jedno, kdo to byl, protože se na to nepřijde, není jak. Důvěra v právní stát -80 bodů, opět):
    • DEZA: o stopových kyanidech a kyanidových stopách (část I) (DŽurnál)
    • DEZA: o stopových kyanidech a kyanidových stopách (část II) (DŽurnál)
  • Jelikož situace je báječná a premiér fotí cupcake, tak – Vozí nám mladší pacienty a v těžších stavech (Novinky). Aneb ARO Uherskohradišťské nemocnice a 109 pacošů s cupcake, teda s covidem…
  • Tipoval jsem 2, nakonec asi budou mít 3, to je furt pěkný výsledek – ANO přichází o hejtmany i voliče. Nejspíš povládne jen ve třech krajích, jinde končí v opozici (iHned, paywall).
  • A jelikož byla zase středa (to to letí…) tak máme nová opatření – roušky venku, v autě, rozestupy, tak nějak klasika, kterou už známe. Poslední opatření před lockdownem? Roušky povinně venku i v autě (Novinky).
  • No a při pohledu na aktuální čísla (8000+ za dnešek, viz MZdr) odhaduju, že ten lockdown, co nepřijde, přijde nejpozději za týden. A to jaksi i přes to, že Prymule říkal, že 7-14 dní žádné změny, jen pozorovat a vyhodnocovat, maximálně ty roušky venku (což říkal předevčírem a dneska už to je. Od středy. Teda jako od té původní středy, vona je středa už furt…)

Discover more from Co Den Dal

Subscribe to get the latest posts to your email.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *