07/12/2020 – Bububu, vy nehodní!, zPESeno parádně, klid na hnízdění a od středy změny

  • A zase po víkendu nášup. Minulej tejden mi nevyšel, Arči má přednost.
  • Uvolňovalo se, vláda kňůpýtek už kňůčí preventivně, aniž se ještě cokoliv mohlo projevit. To začalo už v sobotu u Hajzlíčka a pokračovalo až do dneška. Tak jedeme – Jednou jsme otevřít museli, určité obavy ale mám, přiznává ministr Havlíček (Lidovky, paywall (jo, stranický tisk má paywall…)).
  • Něco užitečného – V lednu startuje paušální daň. Zde je velký manuál a formulář pro přihlášení (Podnikatel). Tady to je sepsané komplet, srozumitelně, včetně příkladů. Klimakterický diblík o tom akorát dala videjko na socky (děsně jí to tam sluší a je tam nula informací) a má splněno. Řídit stát jako lookbook narcistní stařeny.
  • Promluvilo i prý mule – Do Vánoc obchody nezavřeme, to je politicky neprůchodné, říká Prymula (iDnes, opět paywall). Na PES sere pes, hlavně nenasrat voliče. Ono to je těžký dělat nepopulární rozhodnutí, že jo. Jinak teda plukovník dostal fleka jako poradce Andreje. Superstar dostal tak akorát po tlamě. To je holt život.
  • Kolem Bečvy bude tejden ticho – Ministra Brabce pustili po kolapsu z nemocnice. Bude týden v domácím léčení (iDnes).
  • Kauza minulého týdne, jak stranický tisk, ve svěřenském fondu, nabízel za předplatné přednostní ošetření na klinikách ve svěřenském fondu (žádný souvis! akorát to je nezákonné) asi hned tak nezapadne. Piráti chtějí prošetřit iDnes kvůli slibům přednostního ošetření za předplatné (Novinky). Udavači, že jo?
  • Bububu! Policie zasahovala v podnicích otevřených i přes noc. Blatný označil chování majitelů za nezodpovědné (iRozhlas). To VY za to můžete! Ono teda šlo asi o šest hospod, ale co už. Z toho bude globální bububu a hlavně generální pardon pro vládu kňůpýtek.
  • Na šéfa odboráře ještě nehodili deku, ač už dávno měli, tak si ještě přisadil – Odborář Dufek: Že skončí tisíce živnostníků? Ať místo naříkání nastoupí jako dělníci (CNNPrima). Ten rozhovor je celej na přesdržku pytlem cementu, nadpis to shrnuje celkem přesně. Nejvtipnější na tom je, že tenhle miláček od 1990 nepracoval (od Plyšáku “dělá” kápa v odborech).
  • A bububu! Už se nám rozbubil i Borovský… Jsme jen krůček od návratu do čtvrtého stupně PES a zavření provozoven, vzkázal Havlíček z restaurace (iRozhlas). A VY za to můžete, to si pamatujte!
  • Nahlédnutí do rozvážkové reality – Pohlreich: Rozvozy nepomáhají restauracím, je to past. Za dovoz jídla se má platit jako v e-shopu (iRozhlas)
  • Zpesilo se skóre na čtvrtýho PESa, tak už jede varování i z hygieny – Rážová: Návrat ke čtvrtému stupni rizika je velmi reálný (Novinky). Delší rozhovor, podpora prodloužení nouzáku, křehká situace, třetí a čtvrtej pes, díky PES to je alespoň předvídatelné atd.
  • V řadách vlastenců, co nadávají Pirátům do udavačů do Brusele a adorují Xavera a Lipovskou, jak nakládají ČT, zavládlo ohromené ticho. Nebo zavládne, až to všech deset neuronů zvládne zpracovat – Členka Rady ČT Hana Lipovská chce zastání v Bruselu, píše europoslancům (Lupa). Těším se na ten řev o udávání do Brusele…
  • Mno, tak prej ne – Hamáček: Zpřísnění teď není na stole. Nemá smysl měnit to po pěti dnech (Novinky). Ono teda u PESa je uvedeno, že pokud se po 3 dny zhorší stupeň, tak vláda projedná přechod do přísnějšího stupně. Ne že automaticky ten přechod nastane. Ono je to teda jedno, čokl sem, čokl tam, budou Vánoce…
  • Takový zajímavý námět k úvaze – Proč jsou opatření proti nákaze v Česku úplně jiná než u sousedů? (iRozhlas)
  • V rámci třetího PESa se začíná učit prezenčně. Otázka – jak dlouho to vydrží – není na stole (spadla smíchy pod něj). Školy přechází do třetího stupně, vrací se střídavá výuka. Kroužky probíhají po skupinách 10 dětí (iRozhlas)
  • Vládní množírna pokračuje v produkci – Jeden PES nestačí. Stát bude počítat dva (Novinky). Jeden index jen s PCR testy (jako dosud), druhej včetně antigenních. A změní se (opět) metodika. To by v tom byl zakopanej pes, aby to konečně nezačalo vycházet dle potřeby. Trošku se nám ta snadná předvídatelnost opatření komplikuje…
  • Poměrně zajímavý článek na (Novinky) – Co může udržet PES ve třetím stupni? Pět setin. Je na tom dobře vysvětleno, kterak se počítá PESo a jak drobné odchylky hrajou roli. Nekritizuju, prostě to má nastavené meze a s těma se počítá. Tak kdo má zájem nahlédnout v jádro pudla, tady to je.
  • Ale to je překvapení! Babišova kauza se protáhne, policista žádá o další odklad na Čapí hnízdo (SeznamZprávy). Času dost. Zajímavé jsou ale reakce na tuhle zprávu – sere oba tábory. Zatímco od nesympatizantů Al Čaponeho zní pobouřené “zametaj to pod koberec, to se dřív promlčí než vyšetří” atd., tak od přátel marmelády v testíčku naopak zní: “zkorumpovaný policajti, odkládaj to, protože nic nemaj a aby se furt dalo na nejlepšího premiéra útočit skrze vymyšlenou kauzu”. Zábavné.
  • A zase změna. Zatímco Andy nedávno vyloučil, že by jezevcův pomník od Rosatomu mohla řešit ještě takhle vláda, multiministr zavětřil příležitost – Havlíček: Tendr na Dukovany můžeme vypsat v lednu (SeznamZprávy). Jelikož to podmiňuje “shodou napříč politickými stranami”, tak samozřejmě nic nebude. Ale kladné body u rezidenta to zajistit může.
  • Jelikož jinak chcípne PES (von to teda má za pár i tak), tak – Vláda chce prodloužit nouzový stav o dalších 30 dnů (Novinky). To bude zase sranda s licitováním s KSČ. Už se cukaj. I strana přátel demence se cuká. To bude fakt zajímavé hlasování. Ono to asi nakonec projde, protože: 1/ nebudou si chtít kazit svátky mimořádnou schůzí, a 2/ vláda může vyhlásit nouzový stav na 30 dní bez schválení parlamentu. Cože? No, parlament se žádá akorát o prodloužení stavu, když ještě platí. Takže, čistě teoreticky – 12.12. může skončit nouzák a vláda jej může nanovo vyhlásit třeba 14.12. K tomu asi sice nedojde, ale prdel by to byla.
  • A jedeme. Hlavy pomazané jednaly, drbaly PESa, kterej se zhoršil na čtyřku a šup:
    • Restaurace musí zavřít už ve 20 hodin (Novinky). S platností od středy se zavádí nařízení, které není v PESovi. Prostě bylo vytočeno na kole štěstí, že teda jako do desíti je moc pozdě, tak aby to jako vypadalo, že… já nevím… sere PES?
    • Zakazuje se i prodej z okénka, prostě v osm padla. (to není v PES vůbec, teda možná v 5. stupni)
    • Jo a zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti (to je 4. stupeň PES)
    • A jelikož na sprostej lid musí bejt přísnost, tak – Kabinet chce zásadně zvýšit pokuty za porušování opatření (Novinky). To zatím není schválené, ale navrhuje se: 50k pro lidi (zatím bylo 20k) a 3 mega pro právnické osoby (dosud nebylo). Hezká novelka, ne?
    • Ostatně soudím, že už neexistuje v naší zemi nikdo, kdo by si všechna ta nařízení, co měla být předvídatelná podle PESa, pamatoval komplet. Ani já už to nedávám. Tak pro zájemce tady (Vláda) komplet (aktuálně platné, mění se to pomalu každej den)
  • Asi jen pro vtipnej titulek, jinak to je zase Prymula – Proč najednou poskočilo rizikové skóre PES? ‚Lidé se rozvolnili ještě před rozvolněním,‘ řekl epidemiolog (iRozhlas)
  • Víkendový sprdung od Čaulidka si nenechal Poddubák líbit – Hřib: Zhoršující se epidemickou situaci nezavinila Praha. Část problémů způsobil sám premiér (iRozhlas). Von mluví rozumě, připomíná i tak tajné vědomosti, jako je inkubační doba covidu, která fakt není 4 dny, ale co naplat… (a potěšil mě, použil název “Čau poddaní” pro Čaulidi, kterej jsem jaksi v neděli vymyslel já :-)).
  • Šup do techniky. Tohle je zajímavej rozhovor o “alternativní pravdě” a její legitimizaci – Jakub Kalenský (Atlantic Council): Toxické weby „perou“ dezinformace. Pomáhají zakrýt jejich ruský původ (Lupa). Vzhledem k tomu, jak se z toho mohli zvencnout někteří moji pokémoni na Twitteru, tak to vidím na přesný zásah :) Doporučuju.
  • Jak ty sovy nejsou tím, čím se zdají, tak i Soudce Sovák putuje do vazby. ‚Hrozilo, že bude ovlivňovat svědky,‘ vysvětlil státní zástupce (iRozhlas). Moc se o tom ještě neví, ale vypadá to dost velké. Korupce, legalizace výnosů a tak dále. Celkem šli hačnout tři ze čtyř obviněných.
  • A v rámci boje Stranického tisku za lepší Česko, nebo tak něco, zase vypustili Ludkovou. To už je drsný kalibr. Ten rozhovor doporučuju, dle slovníku by jeden soudil, že paní je z ANO (fuj Piráti! Zdrádná TOPka!), ale vona je z ODS. Děsím se levicové Pekarové a rudozelených zítřků, říká oblastní šéfka ODS (iDnes). Závěr rozhovoru: “Navíc jsem přesvědčena, že den po volbách by náš volební koaliční partner v čele s Markétou Pekarovou Adamovou hlasoval spolu s Piráty“. Té musela Markéta minimálně svést manžela a znásilnit dědečka…
  • A dost už dneska, zase jsem to psal dva večery…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *