10/12/2020 – Opravili zákaz (hm, tak nic), senát zasahuje, kastrace PESa a nemaj to inzerovat, když to není pravda…

  • Turbulentní doba, ale jako že fakt. Co platí, to netuší už ani ti, co o tom rozhodují. Tak jak to mám sepsat, že? No, zkusme to:
  • Dlouho nebyly dotáčky, hej? Takže Firmy z Agrofertu čerpaly dotace na ovocné sady pro malé podniky. Ministerstvo požaduje vrácení peněz (iRozhlas). Posun je v tom, že ministerstvo požaduje. Jo a Agf se brání žalobou. A jde teda o drobné – 5,5 mega.
  • Senátní jednání o úpravě sněmovního daňového paskvilu připadlo na dnešek. Krátký rozhovor se šéfem senátu o tom, co se chystá: Naše změny musí být pro sněmovnu přijatelné, jinak projde nejhorší verze, říká Vystrčil o daňovém balíčku (iRozhlas). Stručně řečeno – vrátit sněmovně s úpravami tak, aby to odhlasovali. Neb jsou tři varianty: projde senátní návrh, projde původní návrh, neprojde nic. A jako bonus se hradní rezident nechal slyšet, že ten zákon bude vetovat (pak zpět do parlamentu a buď přehlasovat, nebo zrušit).
  • Po dlouhém jednání nakonec Senát souhlasil se zrušením superhrubé mzdy a s daňovými sazbami 15 a 23 procent (Novinky). Tohle je online reportáž z celého dne. Alenka přesně dle Vystrčila na závěr pravila, že pokud Senát neupraví zákon tak, jak chtěl původně Andrej, tak ve směmovně podpoří ten původní paskvil. Na just. Z té reportáže snad jen závěrečnou Vystrčilovo poznámku:
    • Máme divnou vládu. Máme premiéra, ten má návrh a ten jeho návrh je podle něj nejlepší. Přesto ho ale není vláda schopná projednat a předložit společně do Sněmovny. Poté, co je tento nejlepší návrh ve Sněmovně projednáván, tak se stane, že se k němu přidá návrh, o kterém si myslí opozice, že je nejlepší. A pak se stane, že ten návrh bude mít za následek propad příjmů ve výši 135 miliard. Pak to tady máme v Senátu a máme s tím my něco udělat.
  • Souhrn v článku – Zrušení superhrubé mzdy poslali senátoři zpět do Sněmovny (Novinky).
  • A nezapomenutelná perlička: Kvůli daňovému balíčku budu v Senátu, jak bude potřeba, psal Babiš. Po dvou hodinách odletěl do Bruselu (iRozhlas). Kdyby si před dvěma dny odpustil tweet: Rozšířila se fáma, že chci ve čtvrtek strávit v Senátu jen 1,5h a pak odletět do Bruselu na ER. Není to pravda. V Senátu budu kvůli daňovému balíčku tak dlouho, jak bude třeba. I kdyby mě měl v Bruselu zastoupit polský premiér. Snad ale bude ta debata konstruktivní a pragmatická. (TW), nikdo by to neřešil. Ale vono prostě… (a je to fáma a kampaň!)
  • Tak to včerejší nedopatření – zákaz odnosu piva domů – opravili! Hurá! Teda vono… Vláda vydala paskvil. Zakázala v restauracích točit pivo i vařit čaj (Novinky). Včera vydaný zákaz: “prodej alkoholických nápojů v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko)” opravili na: “Zakazuje se prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci”. Zmizel z toho alkohol a konzumace mimo provozovnu… To už fakt musí dělat schválně, to jinak není možný!
  • Po upozornění z článku na Novinky vydala vláda kňůpýtek (všimněte si, jak jsem hodný) opravu a uvedla, že šlo o tiskovou chybu.
  • Jenže – ono už to s tou “tiskovou chybou” vyšlo ve Sbírce zákonů. Takže Zákaz prodeje nápojů v restauracích platí, oprava tiskové chyby v zákoně podle právníků nestačí (Novinky). Řídit stát jako prodejnu ještěrek na Marsu.
  • Začínám přemýšlet, jestli třeba, náhodou, není ta Maláčové definice premiéra zralá k rozšíření na celou tu bandu lordů Chaosu. Z venku to tak už vypadá…
  • Poddubák se ozval k nedělní kritice od Čapišconniho – Hřib: Omezení na Staroměstském náměstí nechystáme, Babiš jen štve lidi proti Praze (Aktuálně). Sice má pravdu, ale moc to nepomůže.
  • Haf! Vše směřuje ke stupni 4, ukazuje PES (Novinky). Se tím sice vláďa neřídí, ale třeba začne. To je ta jistota předvídatelnosti opatření.
  • Heh, co jsem říkal? Školy by mohly zavřít už 18. prosince, zvažuje vláda (Novinky). A otevřít v březnu, že jo.
  • Hlasy odborníků naši odporníci většinou ignorují, ale jakmile se to začne srát, tak se na ně odvolávají. Viděli jsem to už několikrát, uvidíme to znovu. Dneska ještě ta ignorace: Zavřete to hned. Šéf lékařské komory vyzval vládu k okamžitému zpřísnění (iDnes)
  • Odlehčíme. Tohle je nádherný článek (obsahem, formou, vším), pohladí po duši – Vítá vás česká divočina. Zmapovali jsme neporušené lesy, kam lidé jen stěží vkročí (Aktuálně). Takových krásných fotek, to si dejte!
  • Jak včera nebyla (!) žádná policejní akce na kontrolu restaurací, tak žabičky zelené stihly zkontrolovat 4189 hospod. Tomu říkám výkon! Bejt nějaká akce, tak jich dají 50000, že jo? Se mi líbí, jak naši pomahači a chrániči běžně, každej den, protože jde o běžný režim, žádná akce, projdou 4000 hospod. To nevymyslíš! (Novinky)
  • Klimakterický diblík se napudrovala, učesala, vyfintila a hovořila: Rozhovor Aleny Schillerové pro MF Dnes (MF, ne Mladá Fronta, ale web ministerstva, na Frontě to je placené, tady zdarma. Čerpaj…). Balíček, daně, rozpočet a tak dále. Kouzelná je odpověď na otázku, zda nakonec Sněmovna radši neschválí verzi, kterou už jednou schválili – Zatím, jak se to rýsuje, je pořád vše lepší než verze Poslanecké sněmovny. Spoléhám na to, že v Senátu zvítězí zdravý rozum a projde mnohem šetrnější a rozumnější verze, která ekonomice pomůže. My jsme na rozcestí krize a prosperity, Senát rozhodne. Řídit stát jako alibismus.
  • Nutně potřebujeme zvířátka, tak tady je ťuťu ňuňu video vakoplcha – Video: Báli se, že vymřel. Teď vědci našli vzácné zvíře ve volné přírodě (SeznamZprávy).
  • Vykastrovaný PES. Jako vono to má logiku, kterou původní PES postrádal, ale když se to takhle furt mění, nejde předvídat, prostě bordel na kolečkách, tak to fakt důvěru nepřidává… Takže čtyřka PES s pravidly trojky a nějakou tou úpravou třiapůlky. Je v jednání. Možná. Vláda zvažuje zpřísnění na čtvrtý stupeň. Obchody ale nezavře (Novinky).
  • A ke školám, co jsem říkal?, si dáme – Plagův resort zvažuje delší vánoční prázdniny a opětovné zavření škol (iDnes).
  • Netrvalo to ani sedm let – Soud zastavil stíhání bývalého ministra Bárty a policisty Petržílka (ČT). To byly ty úniky odposlechů Janouška. Ale kdo by si to pamatoval…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *