20/03/2022 – Nulový růst, prodloužení nouzáku, drony a reklamní hnízdo

  • Dneska už v obvyklém čase, vono se stejně o víkendu nic moc neděje. Až na tu válku. Příští týden zkusím změnu formátu – víkend dám do jednoho souhrnu v neděli, takže v sobota bude bez přehledu (co vy na to? (komentáře pod článkem k dispozici)). Jo a co byste řekli na týdenní a případně měsíční souhrny souhrnů? Už jsem s tím experimentoval předloni a šlo to (narozdíl od ročního souhrnu, to nešlo :D). Tak prosím vox populi v komentářích. A jdeme na tu nedělu:
  • Rusnok: Inflace sníží hospodářský růst Česka, HDP může klesnout k nule (Novinky) – Základní výhled ekonomiky na letošek a 2023. Dávám hlavně jako ukázku titulku, co se vůbec nepovedl – před “HDP” má být “u”, případně ještě lépe “růst”. Takhle napsané to říká úplně něco jiného…
  • Vláda požádá kvůli přílivu uprchlíků Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu (Novinky) – To bude v álejích nablito… Přitom tenhle nouzák nic neomezuje, ale stejně – to slovo už je tak zprofanovaný, že vyvolává emoce automaticky. (prodloužení pochopitelně projde)
  • Kinžal není typická hypersonická střela. Je to ale zbraň, která si zaslouží pozornost, hodnotí expert (Irozhlas) – Detaily k té hypersonické střele. Rozhovor s expertem. Optimisticky vyznívá, že podle všeho rusáci zas tak moc těch moderních zbraní nemají, tak snad…
  • Vláda chce zavést možnost účetnictví v eurech (Novinky) – Od 2024, teoreticky. Další malý krůček k přijetí eura (kdovíkdy), firmám (exportním) to velmi pomůže snížit transakční náklady, cajk.
  • Thread by @martinsvarovsky on Thread Reader App (Threadreaderapp.com) – Ještě jednou k té hypersonické střele. Podle tohoto textu to spíš začíná vypadat, že buď k tomu nedošlo, nebo, pokud došlo, tak rusákům dochází zbraně… Za pozornost stojí také určení místa dopadu, které je na východě Ukrajiny, nikoliv na západě, jak psala média. (přesně tohle je důvod, proč jsem tu roky psal jen o české politice a reáliích, které znám, a nedělal zahraničí… Jenže je válka, no…)
  • Kvíz: Potrapte svůj mozek. Otázky zní jednoduše, ale zvládli byste odpovědět? | Žena.cz (Zena.aktualne) – Nedělní odlehčení. Klasické chytáky na procvičení logiky, dejte si ;) (jedna otázka tam je špatně formulovaná, ve variantách není správná odpověď, ale tak prostě tu “méně špatnou”, no)
  • Ukrajina ovládla nebe a ničí bezmocné ruské jednotky. Díky satelitům Elona Muska (Novinky) – Titulek je “trošku” hype, ale co už. Ve skutečnosti útočí Ukrajinci v noci na zaparkovanou techniku pomocí dronů a maj dobrý úspěchy. Pomocí všech dronů, nejen vojenských. Prostě vším, co unese nálož a kameru. Takových bojových dron-jednotek mají 40 a za noc stihnou prý i 300 úderů. Jo a zmínil jsem se, že ti operátoři dronů nejsou vojáci, nýbrž letečtí modeláři? Boží prostě!
  • Vypálení Kinžalu na Ukrajině: hlavně show, test a varování (Novinky) – Tak ty pochybnosti výše už máme i v češtině, poměrně dobrý souhrn.
  • #44: Drony na Ukrajině, RePowerEU změny i novoroční detox (Zandl.substack.com) – Vyšel další Patrikův (Zandl, ne Nacher) newsletter a opět stojí za přečtení. Kdo neodebírá, nechť to napraví. Jeho rozsah (newsletteru i Patrika) obdivuju – od technologií po politiku, vše čtivě a přehledně. Doporučuju.
  • Podezřelá reklama na Čapím hnízdě: vyšetřovatelé roztáčí nové kolo výslechů (Seznamzpravy) – Druhá větev hnízda, to už jen tak pro připomenutí – reklama za stamiliony na farmě, která z toho první roky prakticky žila, objem reklamy by odpovídal tak akorát v případě, že by celý hnízdo bylo postavený z billboardů atd. Změna je, že termín do konce března se už zdá nereálný, bude se prodlužovat (což vlastně není změna, to je furt).
  • Stačilo, dobrou noc. Jo a ještě ujo Andrej:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *