21/03/2022 – Čápi letí, chleba letí, Polčák poletí a dneska byl tak nááádhernej den!

  • Dnes je ten den. Jednak teda první jarní, ale hlavně toto je 60. souhrn v řadě od restartu (jo, sleduju to jak anonymní alkoholik žetony, no). Za tu dobu jsem okomentoval 842 článků (a přečetl jich něco kolem 3000), abyste vy nemuseli číst všechno. A vesmír se mi rozhodl za to odměnit, neb to vyšlo takhle krásně na den, dneska prostě – juch!
  • Jo a věděli jste, že symbolika čápů se výrazně liší napříč státy/kontinenty? V Číně je čáp symbolem nesmrtelnosti (už to tak vypadalo i u nás), v Egyptě pak symbolizuje spravedlnost (u nás to tak teď začíná vypadat) a v Evropě je poslem jara (a že to vyšlo tak hezky na den, že?). Tak teď už to víte. Jo a další zajímavosti o svěřenském ptáku Agrofertu naleznete v brožuře (Pták roku 2014 (fakt pěkný čtení, 16 stran)).
  • Jdeme na přehled, dneska jsem si to užil:
  • Ministr Síkela odebere Penamu dotaci 100 milionů na ‚lepší‘ tousťák. Brusel mu dal důvod v podobě posudků (Irozhlas) – Ale to nám to jaro hezky začíná! Tři posudky, které z EU nedokázal sehnat Havlíček (ač se jistě velice snažil), asi zázrakem (nebo si o ně prostě napsal) získal Síkela (na zdraví!). Posudky shodně tvrdí, že použít technologii, kterou používá jiná firma v rámci holdingu, jaksi není inovace, a tudíž nárok na dotaci nevznikl. Logicky. Nyní tak má ministerstvo dostatek důkazů k zahájení řízení o odebrání dotace. 100 mega. Něco mi říká, že chleba levnější nebude…
  • Finále kauzy Čapí hnízdo: státní zástupce obžaloval dvě osoby, Babiš a Nagyová půjdou před soud (Irozhlas) – Ale to nám to jaro… hergot, tohle už je skoro léto ? Tudíž po nedávném downgrade z “premiér” na “poslanec” následuje dlouho očekávaný upgrade z “trestně stíhaný” na “obžalovaný”. To je den. Mno, do IKEM už asi nemusí, peristaltika nahozena. Z vyjádření mluvčího stojí za pozornost, že nově doplněné důkazy nedaly státnímu zástupci jinou možnost, než Al Čapona poslat k soudu. Tak já už snad jenom kávičku…
  • Francie tvrdě udeřila na Rusko. Zmrazila mu aktiva za půl bilionu (Novinky) – Jde o aktiva Centrální banky Ruska ve výši 22 miliard eur a k tomu ještě přes 150 milionů na soukromých účtech a nemovitosti za půl miliardy. Něco mi říká, že rusáci letos do Cannes nepojedou.
  • Prosluněný týden nabídne až 20 °C (Novinky) – Však to říkám – jaro ;)
  • Babiš: Čapí hnízdo je vykonstruovaný politický proces (Novinky) – I rozlehlo se krajem kňů obrovské, od Aše po Bratislavu. A tu hle, velké i malé surikaty na zadních se vztyčily a hlas svůj k nebesům vyslaly, by k podpoře vůdce svého se připojily a v trápení mu ulehčily. A von se posral. Tak pravím vám.
  • Moskevská burza se opatrně otevírá, s akciemi ruských firem se ale neobchoduje (Novinky) – Obchodují se jen státní dluhopisy, na akcie si netroufají. A samozřejmě – Ceny nejsou volné, je jich stanoveno několik a z nich si lze vybírat. Nakupující si jednu vybere a doufá, že za tuto cenu bude moci nakoupit, že dluhopisy nevykoupili lidé, kteří si vybrali, že zaplatí vyšší z nabízených cen. Heh.
  • Dneska se vyskytl nejsdílenější a nejlakovanější tweet na českém twitteru ever (teda na tom dospělém, teen-twitter, kde má tisíce lajků Teri Blitzen za “Mám hlad”, nepočítám). Zde je:
  • Polčák žádá miliony po obcích u Vrbětic, které získaly odškodnění. ‚Šlo o řádnou smlouvu,‘ tvrdí (Irozhlas) – Bože, to je blbec! Tak tu máme jednu turbokauzu. Stručně: ráno zveřejněno (SeznamZprávy), že si pan europoslanec a místopředseda STAN naúčtoval 2,5 % z vyplacených kompenzací za Vrbětice, neb to prosadil a obce zastupoval a měl na to smlouvu a tak dále (odhlédněme od toho, že ty kompenzace jsou dány zákonem, který prošel sněmovnou i senátem bez jediné výhrady (ok, tak neodhlédněme, to si zapamatujme)). Na to reaguje blbec tím, že “byla na to smlouva, makalo nás na tom X, těch 7,7 mega si zasloužíme”. Následně se přidali starostové dotčených obcí (ne všichni) s tím, že s tím souhlasí a schválili to (ač někde zaznívá, že si mysleli, že dělá zadarmo, ech). Následoval shitstorm. Ale neskutečnej (co euroblbec asi tak čekal?). A máme tu twist – Polčák odpoledne oznamuje, že se své odměny vzdává a bude chtít vyplatit jen své spolupracovníky (SeznamZprávy). Zejtra se dozvíme, že netuší, co jsou to Vrbětice… Tak ještě rezignace, koloušku. (ne že by udělal něco nezákonného, ale na rezignaci to je takzvaně “na Švejka” – superarbitrován pro blbost. Komu nedojdou důsledky v takhle předem jasné záležitosti, nemá v politice co dělat).
  • ‚Nové důkazy narušily původní právní úvahy‘. Státní zastupitelství vysvětluje, proč obžalovalo Babiše (Irozhlas) – Ještě podrobnosti k tomu “nešlo už jinak”. To bude večer v Čaulidi takový kňů, že se na to nebudeme muset koukat na YouTube, ale v okruhu 200 km od Průhonic bude stačit otevřít okno…
  • Политолог из Чехии рассказал о конце глобализации и разделении мира на два блока (Pravda.ru) – Konečně se Robejšek někam dostal! Sice to není parlament, ale rusácká Pravda je taky hezké umístění.
  • Ceny stavebních materiálů opět porostou (Novinky) – Já tu chatu prostě nezateplím…
  • Ruský soud zakázal provoz Facebooku a Instagramu. WhatsApp ale nevadí (Novinky) – Rusáci zakázali aplikace fy. Meta (krom WhatsApp), protože jde (podle soudu) o “extrémistickou organizaci”, která “porušuje práva Rusů, neboť odmítla odstranit dezinformace o speciální operaci Ruské federace k prosazení míru na Ukrajině”. To je slovník, což? Rusáci zasraný!
  • Jakou obranu zvolí Babiš a Nagyová: snaží se vyhnout hlavnímu líčení (Denikn) – Všéchňo ojebem, nech si to všeci zapametajú! – Advokáti expremiéra Andreje Babiše a někdejší manažerky Čapího hnízda podají návrh na předběžné projednání obžaloby. Deníku N to potvrdil advokát Josef Bartončík. Snaží se tak vyhnout hlavnímu líčení. Soud ale nemusí návrh akceptovat. // žádný vyhejbání nebude, Burešu!
    • Návrh na předběžné projednání obžaloby jako možn | epravo.cz (Epravo) – Tady je detailně “vo co go”. Nejsem právník, takže pro doplnění vzdělání zde ;)
  • Babiš k obžalobě v kauze Čapí hnízdo: Je to účelový pokus o moji kriminalizaci, kodex ANO neporušuji (Irozhlas) – Kňů, lidi! Zábavné čtení (ale má pravdu ohledně toho kodexu ANO – ten se fakt na Čapák nevztahuje (aktuálně. Ve 2017 si jej změnili, do té doby se vztahoval na veškeré trestní stíhání i obžalobu, teď už jen na činy “spáchané v souvislosti s výkonem politické funkce”. Čekal bych od redaktorky lepší přípravu…).
  • Babišův případ dostal soudce, který soudil Víta Bártu (Seznamzpravy) – A sakra! Tak to právníci Agrofertu, teda Babiše, nafasují místo homeopatik na křivdu rovnou živočišný uhlí… Tenhle soudce se fakt nezakecá. Dneska je tak krásnej den!
  • Zelenskyj pro ČT: Dokud žijeme, ultimátum nepřijmeme (Novinky) – K té selfie výše. Poslechnou, Kubal, voni jsou sebevrah… Ale úžasnej! Souhrn toho rozhovoru, Zelenskyj jako vždy perfektní (inu herec (a to nemyslím špatně, jen konstatuji fakt)). Slava Ukrajini!
  • Kandidátem na primátora Prahy za SPOLU má být Svoboda (Novinky) – Uvidíme, jak se to projeví ve vládní koalici, protože tohle je prostě antiHřib. Článek doporučuji k přečtení, zábavné to je. A ano, Svoboda je trestně stíhán (ač se snad snadno očistí, neb akorát hasil průsery po Kolibříkovi).
  • A dneska stačilo, dobrou noc.

Discover more from Co Den Dal

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

2 odpovědi na “21/03/2022 – Čápi letí, chleba letí, Polčák poletí a dneska byl tak nááádhernej den!”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *