05/05/2022 – Vovka se omlouvá, Středula kandiduje, don Pablo se rozjel a Hájkovo haiku

  • 106 dní přehledů v řadě, 1268 odkazů okomentováno (v té řadě), celkem už 600+ příspěvků tady na blogu (toho si nevšímejte, jen si čechrám peří). No, jdeme na ten čtvrtek:
  • Rusové se bojí odpovídat pravdivě, výzkumníci proto zjišťovali podporu války lstí. I tak vyšla nadpoloviční (Irozhlas) – Velmi dlouhý a velmi dobrý článek o průzkumech veřejného mínění (v Rusku i obecně), výsledky děsivé, nicméně už jen kvůli detailnímu popisu výzkumným metod stojí za přečtení.
  • Koalice opět zamázla schůzi k rostoucím cenám energií (Novinky) – Po 3,5 hodině varieté došlo k hlasování, které dopadlo sleva očekávání. Tak alespoň že odpoledne budou interpelace (obsah předem jasný, netřeba rozebírat).
  • Paliva v Česku dál zdražují (Novinky) – Titulek se moc nepovedl, má tam být “opět”, protože z maxima 46,60 (je to průměr všeho) to spadlo na aktuálních 42,20, což je o 0,5 více než minulý týden. No, pěkné to stejně není.
  • Letošní růst HDP bude jen 0,8 procenta, inflace přes 13 procent, odhaduje ČNB (Novinky) – Jsou nějak optimističtí…
  • Středula oznámil kandidaturu na prezidenta, bude sbírat 50 tisíc podpisů (Novinky) – Pán Bůh s námi a zlý pryč…Na druhou stranu furt lepší než Andrej, tomu jde o imunitu a moc, Středulovi akorát o prachy. S tím bych dokázal žít.
  • ČNB překvapila a zvedla základní úrokovou sazbu na 5,75 procenta (Idnes) – Čekalo se 0,5 p.b. a šup, 0,75… Ještě před pár dny přitom snad všichni tvrdili, že 0,5 je maximum a spíš na něj nedojde. Sazba je tak nejvyšší od 1999 a patrně ještě nekončíme… Co všechno to ovlivňuje (odpověď: všechno) viz wiki.
  • Cumberbatchova one man show. Nový Doctor Strange je bizarní i lenivý (Magazin.aktualne) – A je to tady! Novej Strange! Ač teda recenzent nehýří nadšením, nepochybuju, že to bude pecka. Jako vše s Benediktem, že ano. Ale dobrý vědět, že znalost série WandaVision (cože je mimochodem nejlepší seriál Marvelu) je pro děj klíčová.
  • Blažek udělal ze zbraňového spolku svou poradní skupinu. Žádný jiný odborník v ní není (Denikn) – Don Pablo jede… – Na ministerstvu spravedlnosti vznikla pracovní skupina pro zbraňovou legislativu. Jak zjistil Deník N, jsou v ní zastoupeni představitelé pouze jediné organizace – spolku Liga Libe. Ten v minulém volebním období prosadil ústavní právo na obranu se zbraní. Proč není poradní orgán reprezentativnější a skládá se jen ze zástupců jediné organizace, ministerstvo nevysvětlilo.
  • Klausův exmluvčí šířil dezinformace na dluh. Investovala mladá Běloruska (Zpravy.aktualne) – Článek týdne. Takhle se dělá investigativní novinařina! (Uč se, Zelenko, tady máš příklad 😈) Ve stručnosti to nejde, prostě – Petr Hájek podle zpravodajců operuje ve prospěch Rusů. Bývalý mluvčí Václava Klause stojí za vydavatelstvím, které i na šíření myšlenek proruských dezinformátorů prodělalo 15 milionů korun. Peníze podle zjištění Aktuálně.cz a HN investovala Běloruska, která tvrdí, že si to nepamatuje, a tají jejich původ. – a tím to zdaleka nekončí. Jo, je tam i Zeman (okrajově) a jeho strana Zemanovcí. I Hradní Ovec. A mnoho dalšího. Dejte si kafe a tuhle detektivku. (vyjádření toho vlastence najdete na jeho “webu alternativní pravdy” Protiproud, ale nestojí to za ty nervy, je to jen kňů)
  • Putin se nečekaně omluvil Izraeli za Lavrova (Novinky) – Ta nečekaná omluva přišla den po té, co Israel v reakci na Larvova slova přehodnotila neutralitu a slíbila dodávku zbraní Ukrajině. Z čehož logicky vyplývá, že Liliputin rozumí jen síle… O tom, zda již Lavór chystá sebevraždu, se média nezmiňují (on o tom možná ani neví, že ano…).
  • Jermanová platila podezřelé poradce. Před soudem ale skončila její úřednice (Seznamzpravy) – Nechoď Vašku s pány na led… Zatímco pokorná Kadeřníková je (snad “zatím”) z obliga, neb nic nepodepsala, úředník to odsere. Ale jako zase nelitovat – za 130 měsíčně ten risk asi stál… (stručně: to jsou ty desetitisícové platby externistům ve Středozemi. Analýza hudebních festivalů a tak podobně). A cituji: „Já jsem převzala praxi, která byla přede mnou,“ prohlásila Mastrini, která – jak řekla u soudu – patřila k velmi dobře odměňovaným zaměstnancům kraje: díky pravidelným prémiím v řádech desítek tisíc si měsíčně přišla na 130 tisíc korun.
  • Výkupné nedostali, tak hackeři odtajnili data ruských špiónů (Novinky) – Rusáci nezaplatili, takže 480 GB dat je volně ke stažení (a jako vždy – Pokud chytí nebo zabíjí člena tvého týmu, bude se ministerstvo od všeho distancovat… Teda, co to plácám… Analyzovat to je fakt Mission Impossible…)
  • Lukašenko: Použití jaderných zbraní na Ukrajině je nepřijatelné, protože je to vedle nás (Novinky) – To ses probral brzo, Zmrde… Jinak v článku překlady jeho breku, že voni nic, voni pomáhají s mírovým jednáním, ale Ukrajina nechce… (kapitulovat, což už ten hajZl nedodal)
  • Novou mluvčí Bílého domu bude poprvé černoška, Karine Jean-Pierreová (Novinky) – Neudělám fór na Bílej dům, neudělám fór na Bílej dům, neudělám fór na Bílej dům, neudělám fór na Bílej dům…! No, jako by se stalo… (BTW – pěkná ženská)
  • Dobrou noc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *