29/12/2022 – Samej souhrn, začalo jaro, Hladík nesmrtelný a dneska to máme nějak dlouhý…

  • To je pak na hovno, takováhle práce… Jo, já to píšu, ale večer už nepublikuju, nestíhám. Tak teď jsem si sedl a jdu to sem nakopírovat (není nic staršího než včerejší zprávy, ale co už, v archivu mám 2392 okomentovaných zpráv za tento rok, co nejsou publikovány… Naházím to sem, nějak. Každopádně vypínám dočasně zasílání mailem, ať se z toho nezblázníte… Hezkej konec roku přeju a ať je ten novej lepší než letošní (což, přiznejme si, není moc problém, laťka je nízko…)). Jdem na to:
  • Nejvyšší správní soud zrušil snížení pokuty pro Prechezu. Původně měla zaplatit sedm milionů (Irozhlas) – To bude zase kňů z Průhonic… Agrofert dostal ve 2014 pokutu 7 mega, ve 2017 to Chemický Ali snížil na 500 tisíc a teď tohle rozhodnutí bylo zrušeno a pojede se znovu.
  • Jak se od ledna změní podmínky pro živnostníky a zaměstnance: Mzdy, úvazky, data (Denik) – Zvyšuje se minimální mzda na 17300, zaručená mzda ve všech osmi pasmech, zálohy na zdravotní a sociální, vzniknou povinné datovky (přístupové údaje přijdou OSVČ poštou od ledna do března (takže počítám tak někdy v srpnu) a za aktivovanou se schránka považuje po prvním přihlášení, nebo 15 dní od doručení dopisu s údaji).
  • Benzin v Česku je nejlevnější za jedenáct měsíců, nafta od konce února (Zpravy.aktualne) – Rozdíl téměř 10 korun někde, dobrá zpráva. Naším vlastencům to trošku zamotalo hlavičky, aktuálně jsou ve fázi popírání, protože se jim to vůbec nechodí do krámu. Velmi se na Facebooku v těch skupinách bavím ?
  • Dotace zastropovaných energií mohou být až 200 miliard, píše ministerstvo. Čeká ale nižší sumu (Irozhlas) – Povíme si za rok, teď jsou to jen odhady se spoustou proměnných. 200 mld. je dle ministerstva maximum, počítá se 170 mld., hlavě díky tomu, že jsou stropy i na prodej i na dotace. Uvidíme.
  • Změny datovek, Putinova likvidace IT i Starlink na tyči. Co jste v roce 2022 na Lupě nejvíce četli (Lupa) – Blíží se konec roku, takže teď to budou samé přehledy. Tenhle je 2x 10 článků (z Lupy a Digimanie), hezké čtení přeji.
  • Česko čeká rok a půl bez voleb. V hodině dvanácté má unikátní příležitost k reformám (Nazory.aktualne) – Kampaň spojená s výběrem nového prezidenta už začíná být nesnesitelná, ale v únoru nás čeká sladká odměna. A dostanou ji nejen ti, jejichž favorit dobude Pražský hrad. Těšit se mohou úplně všichni – na celý rok a půl si země odpočine od voleb. Naposledy tomu tak bylo v 2015. // Jo, těším se, moc. Jinak je článek zajímavá úvaha o nutnosti a možnosti reforem a vlivu neustálých voleb na (ne)fungování státní správy.
  • Prezidentská volební kalkulačka: Zjistěte, kdo má dostat váš hlas (Seznamzpravy) – Další kalkulačka, tentokrát 42 otázek (ano, je to dlouhé). Je to asi spíš pro zajímavost, rozhodnutý volič preference nezmění, i když mu vyjde něco diametrálně odlišného. Mně to vyšlo přesně dle očekávání – na chvostu Bašta a ten hňup s obytňákem, na bedně Hilšer, Nerudová, Pavel.
  • Kdo vychovával dítě, dostane 500 korun k důchodu. Senioři si v průměru polepší o 1100 korun (Irozhlas) – Od ledna valorizace, pak asi ještě jedna v červnu, celkově se důchody dostanou na polovinu průměrné mzdy, což je nicméně dlouhodobě neudržitelný, chce to reformu, ale nepočítám s tím, že by byla odvaha. A ten příspěvek na vychované (jak kdy, že…) dítě je původně návrh KDU ze senátu, který si postupně přebíraly vlády už asi od roku 2016. Tak konečně.
  • Ledové království v Kanadě. Na domech po bouři zamrzla voda z jezera (Idnes) – Fotky zajímavé, nicméně děsivé. “Trošku” fouklo od jezera. Z článku jen jedno nešťastné souvětí, tyhle češtinářské špeky dlouhodobě sbírám: “Tupling dodal, že led na zadních stranách domů je tlustý, což obyvatele znepokojuje. Mohlo by dojít k jejich poškození, jakmile led začne tát”. Ups.
  • Správa železnic vypsala tendr na modernizaci trati mezi Karlštejnem a Berounem (Ct24.ceskatelevize) – No, to brzo… Asi tak o 15 let později, než bylo třeba. Takže vlastně ve standardní toleranci ČD… // jde o těch kritických 7 km nejhorší tratě v ČR. Cena – 1,6 mld.
  • Obrazem: Osobnosti, o které svět přišel v roce 2022 (Seznamzpravy) – Pro fanoušky nekrologů (každej má nějakej koníček, chápu) jich tady je 88. Putler tam bohužel není…
  • Na Ukrajinu zamířily desítky raket. V Kyjevě jsou ranění (Denik) – Rusáci zasraný! Masivní ostřelování pokračuje už druhý týden, převážně jde o civilní cíle (energetická infrastruktura a tak podobně). Občas se i trefí. Už by jim ta munice mohla dojít (zbytek už došel, očekává se další mobilizace).
  • Přelom roku bude provázet jarní počasí, v Čechách meteorologové očekávají 15 stupňů (Zpravy.aktualne) – Do Evropy dorazilo jaro. Toto se velmi nelíbí uživateli Zmrd Putin. // Snad to vydrží. Podobné počasí bylo na Silvestra 1980, rodiče mi vyprávěli, jak šli na oslavy konce roku v košili a šatech (ne dohromady! V šatech máma) a během noci se ochladilo tak, že zmrzly i haldy uhlí a následovaly uhelné prázdniny. To nechceš.
  • Za dělbuchy na Silvestra budou v Praze padat tučné pokuty (Novinky) – Nebudou… Teoreticky jako jo, 10k na místě, nebo až 100k ve správním řízení, ale vono to je spíš takový bububu. Městapo si přilepší na pár cizincích, co odpálí nějakou rachejtli na Václaváku, a tím to hasne. Nejzajímavější je v článku odkazovaná mapa, maj ty zakázané zóny a přesností na centimetry, akorát prostě úplně všude po Praze jde najít místa, kde se smí (třeba celej Strahov). A stejně ta mapa neodpovídá vyhlášce – v té je třeba zákaz kolem vodních toků, takže Botič tam je celej zakázanej, ale kusy Vltavy jsou (chybně) v povolené oblasti. To bude ještě sranda…
  • FILMY ROKU: Nejlepší byl Spielberg, na dně opět české komedie v čele s Indiánem (Idnes) – Odlehčíme Spáčilovou. Ač nadpis tvrdí něco jiného, jde vlastně o seznam, na co se nekoukat. Ať už se to Mirce maximálně líbilo nebo nelíbilo, nemá smysl s tím trávit čas. Dávám 60 % a už o tom nebudeme mluvit…
  • Výroky 2022: Politici hráli Hru o trůny, oblékli svetry a báli se obchodů s dětmi (Zpravy.aktualne) – Výběr od Aktuálně je letos nějakej krátkej a slabej, sice tam jsou svetry, Vídeň i pí, ale plno věcí chybí, počkáme ještě na iRozhlas, tam to bývá podrobnější. Cením zařazení Bereniky, ze které bude družice, jakmile hloupost začne nadnášet.
  • Studenti vytvořili Brno v Minecraftu, hráči se dostanou i do podzemních chodeb (Lidovky) – Brno – jediný vtip, ve kterém můžete těžit uhlí. Ale jako jo, pěkný to je.
  • Témata, která otevřel iROZHLAS.cz: sterilizace žen, Hrad a Nespala, Babišův konflikt a darované děti (Irozhlas) – I iRozhlas nabízí dneska přehled nej kauz z tohoto roku. Pro připomenutí jejich dobré práce. Jen tak dál.
  • I letos se na internetu lhalo ve velkém. Dezinformátoři nezůstali jen u Ukrajiny (Denik) – Dneska to je fakt samej přehled a souhrn, tak tady ještě perly z fake news (je toho dost a přitom to je jen zlomek, inu – doba postfaktická).
  • Mračková, Dozimetr, Brno a Babiš. Co jste četli v roce 2022 – (Neovlivni) – Dneska se fakt upřehledujeme. Tak ještě top články z Neovlivní.
  • Rok 2022 v médiích: Konec přetáčení reklam, vysílače Topolná, ČT3 i Antény+ (Lupa) – Další přehled… Pomóc!!!
  • Elektronická evidence tržeb definitivně končí. Co vše to znamená pro podnikatele (Denik) – Na státní ICT je naprostý spoleh v tom, že vždy neomylně zvolí nejhorší možné řešení (bez ohledu na to, kdo je zrovna ve vládě). Takže místo aby ten endpoint přepsali na statický a nechali jej na všechny požadavky vracet hlášku OK a stejnej FIK (čímž by se pro pokladny nic nezměnilo a dál by fungovaly, i když už by se nic neevidovalo), tak natvrdo od 1.1. zneplatní všechny certifikáty a vypnou servery… Modří již tuší, co nastane ?‍♂️ A navíc takhle ideálně na silvestra v noci. Stručně: takových nasraných servírek, barmanů atd. jste určitě nikdy neviděli – ty pokladny, co dosud evidují, začnou úderem půlnoci házet chybu za chybou, ty jednodušší, co neumí automaticky offline režim, chcípnou úplně, no bude prdel. Do toho furt hlášení o neplatném certifikátu… Hele, jestli někde budete chlastat, zaplaťte před půlnocí, dobře vám radím…
  • Tapíří samice Nadira porodila čtvrté mládě, sameček se má čile k světu (Idnes) – Zlín. Zvířátka splněna, pojďme dále.
  • Den s prezidentským kandidátem: Vášnivý motorkář Petr Pavel běhal i rozléval svařák (Novinky) – Veskrze pozitivní portrét, takové to “nezklame a neurazí”. Zajímavé je na tom akorát to, že jde o jednu z mála reportáží o generálovi na Novinkách, obvykle se tamních rozhovorů, anket a volebních relací neúčastní (odmítá pozvání). Furt nevím proč.
  • Tři v jednom dni, dva v jednom hotelu. Záhadná úmrtí významných Rusů nekončí (Denikn) – Jak psal dneska Jakub Horák (von to stejně někde uzmul, ale radši dávám kredit) – Ruský adventní kalendář – otevřeš okno a vypadne papaláš…
  • Komentář: Rozpočet je (už zase) hausnumero. A válka za to nemůže (Seznamzpravy) – Tohle je zajímavá analýza na téma “jak se z precizních rozpočtů stala tipovačka ve stylu “rána krátká, bratře Žižko, popojedem…””. Moc pěkné shrnutí a grafy. // Nikdy neuškodí při vytváření rozpočtu trochu podstřelit příjmy a trochu přepálit výdaje – ono to pak dopadne lépe a ministr financí vypadá na tiskových konferencích jako šikovný hospodář. Přitom to tak nebývalo vždy, jak ukazuje graf 22leté historie „fiskálních chyb“.
  • V roce 2022 umělé inteligence lidem ukázaly, jak by je mohly nahradit (Ct24.ceskatelevize) – Akorát že neukázaly. Ale dobrej souhrn (už zase!) dění na scéně AI (neuronek!) v tomto roce. Dobré čtení.
  • Fiala navrhl jmenování Hladíka ministrem (Novinky) – To neděláš dobře, Jaromíre, teda Petře… I kdyby tam nic policie nezačala šetřit (což není moc pravděpodobné), tak furt tam spojení na byty v Brně je a nepůsobí to dobře. Ale kdo jsem, aby radil premiérovi, že.
  • Rok 2022 přehledně: Události, které letos hýbaly českými médii (Seznamzpravy) – Nedají pokoj s těmi přehledy. Tak tady máme další. Už to ani nečtu…
  • Klatovské okresní muzeum po 25 letech přestaví vlastivědnou expozici (Seznamzpravy) – Což je, s ohledem na to, že naše muzeum se nazývá Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše, překvapivá zpráva, že? Ale že to trvalo…

Discover more from Co Den Dal

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

2 odpovědi na “29/12/2022 – Samej souhrn, začalo jaro, Hladík nesmrtelný a dneska to máme nějak dlouhý…”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *