12/05/2023 – Bludné balvany, regulace AI, daně porostou a příběh na víkend

  • Tvůrce AI modelů čekají nové povinnosti, návrh nařízení prošel klíčovými evropskými výbory (Lupa) – Na úředníky je prostě spoleh – vždy vymyslí něco za hranicemi reality a zdravého rozumu. Fakt jsem zvědav, jak se tohle bude posuzovat, kontrolovat a prosazovat… Technicky nemožné, ale bude na to lejstro… Při pohledu na ta pravidla mám dojem, že jediný AI systém, který tím projde, bude ten vypnutý. Povinnost označovat generovaný obsah bych ještě chápal, ale ono to pokračuje: Před uvedením na trh budou muset prostřednictvím nezávislých expertů prokázat, že přijali opatření k omezení možných rizik pro zdraví, bezpečnost, základní práva, životní prostředí a demokracii a vládu práva. Mají také mít povinnost dbát na nízkou spotřebu energie a zvyšování energetické efektivity, vypracovat podrobnou technickou dokumentaci a registrovat svůj systém u patřičných evropských orgánů. // Good luck…
  • Startupy přišly s plánem na záchranu Hubbleova vesmírného dalekohledu. Vytáhnout ho nahoru a uklidit kolem (M.vtm.zive) – Začneme technikou. Zajímavý nápad – poslat raketu, která by vypustila “tahač”, ten by teleskop vytáhl o 50 km výše a pak kolem něj uklidil bordel. Hubble je sice starý 33 let, ale pořad funguje. Potěšilo.
  • Agrofert, Madeta, Kunín i Hamé. Vládní škrty sníží zemědělské dotace na nulu (Irozhlas) – Tohle bude velice “zajímavé”. Stále dostanou dotace z EU, ale české už ne (jde celkem o cca 10 miliard ročně). A to sakra zabolí. Většina z to je na živočišnou produkci, dá se tedy očekávat, že tyhle produkty zdraží (ale ne moc, protože elasticita poptávky není moc velká – zahraniční produkce je levnější). Jako ano – dotace jsou fuj, ale uvidíme, co z toho vyleze.
  • Velká analýza změn: Že nezvednou daně? ‚Lež jako věž‘ (Irozhlas) – Tohle je článek dne, rozhovor s Davidem Klimešem. Málokdo u nás je tak dobrej ekonomickej analytik, takže tohle stojí za přečtení celé a velice doporučuji. Souhrn udělat nejde. Snad jen vypíchnu závěr: Já jsem šťastný, že po dvou letech politického marketingu bez obsahu tady konečně máme na stole nějaký materiál; který určitě podle mě není ani z poloviny hotový. Všechno se to bude dodělávat v parlamente a ten výsledek může být úplně jiný nakonec. Ale zaplať pánbůh, že po tom zešílení ve sněmovní kampani 2021 se v roce 2023 zase vracíme k nějaké realistické, reálné debatě, na konci které, doufám, budou zase ty schodky, na které bylo Česko zvyklé dekády předtím. To znamená jednotky miliard, desítky miliard. // A já taky. A bude to bolet. Hodně.
  • Photographer’s Incredible ‘GigaMoon’ Image is Made From 280,000 Photos (Petapixel.com) – Tohle je úžasný. Fotka Měsíce v rozlišení 1,3 Gigapixelů. Wow!
  • Klub Sisyfos rozdal bludné balvany. Zvítězili ??? (M.vtm.zive) – Loni se urodilo. A největší radost mi dělá ocenění stříbrným balvanem pro – Dokonalá Láska s. r. o. za praktický důkaz toho, že Dokonalou Lásku lze vyjádřit i nevyjádřeným louhem či kadidlem. Tyhleti šmejdi už zabili víc psů než psinka. Grrrr.
  • Zlámal dvoje pouta a řezal jimi gestapáky. Oldřich Pechal se rval jak zuřící býk (Denik) – Málokdy vyjde historický článek, který dočtu, natož jedním dechem. Tenhle takový je. Odboj za Druhé světové, skutečný hrdina. Dejte si. Čest jeho památce.

Discover more from Co Den Dal

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *