05/12/2023 – GTA 6, Kalda jede, covidíme a draho je…

  • Oficiálně: Trailer na GTA 6 vyšel dříve, než měl. Hry se dočkáme až v roce 2025 – INDIAN (Indian-tv) – Čekali jsme (jste) na to roky, tak teď ještě (minimálně) další dva. GTA 6 a první trailer. Vypadá to perfektně, jak sem dalo čekat. Nic pro mě, já hrál naposledy GTA 4, chvilku. Už jsem starej kašůl plejer, radši si dám Terraria ;)
  • V Praze i Brně žije více lidí, než uvádí Český statistický úřad. Ukazují to data o poloze SIM karet (Irozhlas) – Tu Prahu chápu, ale Brno??? // V Praze reálně žije asi o 200 000 lidí a v Brně o 60 000 lidí víc než podle dat Českého statistického úřadu, vyplynulo z analýzy geolokačních dat od operátorů, které získalo ministerstvo vnitra.
  • Exprezident Klaus bojuje s následky těžkého covidu. Byl i v nemocnici (Idnes) – Na to, že podle Kikiny je covid jen fáma a chřipečka, se s ním kamarádí nějak často a úzce… No, tak hlavně hodně zdraví.
  • U Chebu havaroval autobus s dětmi, dodávkou a třemi osobními vozidly (Novinky) – Titulek do sbírky… (zranění nejsou vážná)
  • Kalouskova jízda pokračuje, má nominaci od pražské TOP 09 (Novinky) – Tak už i Praha, tak to má Kalda jistý. Musím přiznat, že jemu bych to hodil, za odměnu. Na kandidátce Spolu ale rozhodně ne, tam je Zdecho a Vondra. Ale moc se mi líbí, jak právě tito dva šašci teď prskají, že Kalouska ne! Tak já už jen kafíčko… ?
  • Náplast na otevřenou ránu. Jak Fiala obešel Válka a proč dohoda s lékaři nebude stačit (Irozhlas) – Rozhovor o událostech posledních dnů, z pohledu lékařů. Musím se přiznat, že jsem to četl 3x a furt nemám jasno. Odkud teda budou ty peníze, jaký je rozdíl mezi sliby Válka a Fialy, co se mění… Nevím. Možná už na to nemám kapacitu, zkuste si to přečíst a napsat mi do komentářů (děkuji předem). Jo a hezká odpověď tam je: Jednání mezi ministrem a představiteli lékařů reálně zamrzla a nebyla šance, že by se to kamkoliv pohnulo. Premiér toto nemá ve svojí gesci a svým způsobem svého ministra obešel.
  • Česká družice Planetum-1 se dnes podvečer nebezpečně přiblíží k bulharskému satelitu. Hrozí srážka (M.vtm.zive) – Mršky se mají minout ve vzdálenosti 69 metrů (plus mínus 100 metrů), tak snad to bude jen minutí, aby nám nevyhlásili válku… Zajímavé na tom je, že i takhle malé satelity (ta naše družice nemá ani 2 kg) v reálném čase monitoruje americká agentura a dává výstrahy. Hustý! (BTW – za blízký/kolizní průlet se označuje vše pod vzdálenost 10 km, takže těch 69 m je sakra blízko).
  • Nahradí ChatGPT lékaře? Zvládl správně diagnostikovat nemoc (Pozitivni-zpravy) – Nenahradí, jednou a konečně – nenahradí! Z takových článků fakt rostu. ChatGPT je konverzační neuronka, konverzační! Jejím úkolem je odpovídat. Jakkoliv. Aby to dávalo smysl (je to jazykový model, ne Wikipedia!). Že v jednom (kdo ví, zda reálném) případě se trefila, neznamená, že to je tak vždy. Není. Nebude – dokud nebude AGI (to je skutečná umělá inteligence (všeobecná). Teď jsou to jen algoritmy, pravděpodobnostní modely, skládá to (ano, to, není to živé, nevnímá to!) slova podle pravděpodobnosti jednoho po druhém. Grrrr. Fakt z toho rostu. Už musím dodělat ten web s kurzem o AI (ač to není AI) a dát to ven zdarma, jinak mi z novinářů a přátel AI asi klepne… // To jsem se zase rozčílil, tohle napsat na mobilu je výkon i na mě…
  • Covid je teď infekcí číslo jedna (Novinky) – Hurá, už zase. 2000 potvrzených denně, pohoda, kam se to hrabe na chřipku, navíc průběh už převážně mírný. Tak jen doufejme, že nějakej Číňan zase nesežere něco exotického, třeba ptakopyska.
  • Getty Images uspělo a Stability AI půjde před soud. Rýsuje se první precedens pro obrazové neuronky (M.connect.zive) – Inu – bylo to otázkou času. Že tréninková data musel vytvořit člověk je samozřejmé, teď už půjde jen o schopnosti právníků. Vidím to tak 60/40 ve prospěch původních tvůrců. Bude zajímavé ten soud sledovat.
  • Drahé potraviny: Piráti a STAN viní antimonopolní úřad, opozice vládu (Novinky) – Naprosto dle očekávání. Až na to STAN teda. Jinak samozřejmě za vše zlé může vláda, zdravím 31 miliard zisku lidového slovenského miliardáře (jen za poslední rok). Pobavila zahradní ozdoba z výběhu surikat: S kritikou přišel i poslanec Patrik Nacher. Ten se domnívá, že pokud by vláda kývla na návrh ANO snížit DPH na nulu, tak se to promítne v cenách. // No, ono se projevilo i to sníženo o 3 p.b. Akorát teda zdražením.
  • Vláda bude jednat o avizovaném zdražování potravin. Stanjura pro růst cen nevidí důvod (Irozhlas) – Nevidět, to je asi tak jedné, co s tím může dělat. Vláda fakt nemá žádný mechanismus, kterým by snížila marže řetězců. A řetězce nemaj důvod zlevnit, když to lidi kupujou. A kupovat budou, sice méně, ale stále. Z toho ven cesta jaksi nevede (to je jako specifický trh, kterým se ohání telekomunikační triumvirát – plať a mlč).
  • Našli, moji rádcové? První video ukazuje remake Pyšné princezny, bude animovaný (Magazin.aktualne) – Ježíšikriste, to je tak ošklivý, odporný, šílený! Parta “vímlípů” si zkouší hrát na Pixar. Maya3D z toho ční na desítky metrů, render evidentně 24 fps (aby to nebylo moc drahý) a ještě to má být pocta originálu. Tvl, dost, dost už!
  • Je to dobré, Hurvínek přežil. Česká družice Planetum-1 minula bulharský satelit ve vzdálenosti pouhých 137 metrů – VTM.cz (Vtm.zive) – Uf, tak to dobře dopadlo, akorát blízký průlet. Každopádně je fakt zajímavé si uvědomit, o jak maličké odchylky jde v kosmickém měřítku. Tady na Zemi by jeden řekl, že 65 a 137 je sakra rozdíl, ve vesmíru to je pouhá drobná odchylka. Velice drobná. A teď si vemte, že NASA komunikuje se sondami Voyager (to je krychle o straně 1,5 metru) na vzdálenost přes 22 miliard kilometrů. To je jako trefit z Araratu špendlík v New Yorku…
  • „Zlobil jsem, i tak mi dali čokoládu.“ Mikuláš, čerti a andělé prošli Prahou (Novinky) – A reportáží z dnešního Mikuláše se dneska loučím, dobrou noc.

Discover more from Co Den Dal

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *