06/12/2023 – Kubkovi mrdlo, animovaná AI, Gemini AI a slovo roku

  • Fotky budou tancovat. Další krok v AI rozhýbe statické snímky (M.zive) – Začneme s AI. Ten pokrok je až neuvěřitelně rychlý, dopočtená animace vypadá velmi dobře a to je teprve beta, za pár měsíců to může dělat kvalitní animáky, nebo rovnou hrané filmy – z jedné fotky. V článku ukázky, doporučuji se podívat.
  • Fico ruší Úřad speciální prokuratury, který dohlíží na korupční případy Směru (Novinky) – No jo, bratia se s tím neserou. Tady se má co učit i ten náš čobol… // Ficova vláda při zrušení úřadu argumentuje tím, že generální prokuratura a Úřad speciální prokuratury jsou v institucionální válce a dochází k narušení principů právní jistoty a předvídatelnosti práva.
  • Minimální mzda stoupne o 1600 korun, řekl Jurečka (Novinky) – Takže přesně podle toho, co jsem (a asi většina lidí) odhadoval včera. Dokud to není na papíře, tak nevěřím, nicméně tohle by mělo projít hladce. Jde o nejvyšší nominální zvýšení v historii a 41 % průměrné mzdy.
  • Lidé se loučí se Schwarzenbergem. Rakev halí modro-bílá vlajka, místo květin chtěl dary na charitu (Irozhlas) – Odpočívejte v pokoji, pane kníže.
  • Bard gets its biggest upgrade yet with Gemini (Google) – Ledy se hnuly a Bard od Googlu dostal novej LLM – Gemini. Ten je k dispozici ve verzi Ultra, Pro a standardní. Bard ode dneška jede na Pro, dostupnost Ultra se očekává v příštím roce (někdy na začátku a asi bude placený). Podle benchmarků Pro překonává GPT-4 Vision prakticky ve všem (většinou o pár procent, ale stejně). Tak jsem zvědav a jdu zkoušet.
  • Where Bard with Gemini Pro is available – Nápověda Bard (Support.google.com) – Aha, tak nic, pro Evropu to ještě není dostupný. Jako obvykle…
  • Další požadavek lékařů: chtějí doživotní rentu jako vojáci či policisté. A ministr Válek je ochoten jednat | Domov | Lidovky.cz (Lidovky) – Ale, ale… Nějak nám pan prezident Kubek zavětřil slabý kus. Tak rentu bys chtěl? No, proč ne, akorát pak šup pod služební zákon a s tím i stejné povinnosti jako maj vojáci a policisté. To by se mu dále asi nelíbilo. Jen bych panu doktorovi připomenul staré známé: kdo chce víc, nemá nic…
  • Štyrského Trauma zrození se prodalo za více než 92 milionů korun (Novinky) – Umění nerozumím, přijde mi to ošklivý, ale když se to někomu líbí a dá za to ty prachy, proč ne. U těch obrazů je zajímavé sledovat, jak získávají na ceně. Tohle je desetinásobek předchozí ceny v aukci.
  • Řetězci Albert vzrostl zisk o 87 procent (Novinky) – Takže zdražení je nevyhnutelné… Je ale opravdu sranda sledovat poměr mezi zisky/tržbami, lehce to nesedí (teda sedí, ale spíš by za to měl někdo jít sedět) – zisk vzrostl loni meziročně o 87 procent na 1,98 miliardy korun. Tržby společnosti se zvýšily o 8,6 procenta na 66,75 miliardy korun.
  • Lékaři jsou při chuti: Chtějí doživotní renty (Novinky) – Ještě jednou to samé. Tady je zajímavá diskuze pod článkem (info v článku je stejné jako výše). Převládá jeden názor (se kterým souzním) – až do teď měli doktoři moje/naše sympatie, tímhle dělají vše pro to, aby o ně přišli. Podepisuji…
  • Střední Čechy dostávají nový příděl sněhu (Novinky) – Sněžilo. Dalších 20 čísel. Z chaty hlásím oblevu, zejtra to bude strašně klouzat…
  • Soud potvrdil výpověď učitelce za zpochybňování zločinů Ruska na Ukrajině (Zpravy.aktualne) – Takže je to pravomocné, po sérii odvolání. Paní Bednářová holt už učit nebude. A i tady bych to tímto uzavřel. Nějaké podmínky či rok natvrdo za popírání genocidia už fakt ne.
  • Slovem roku 2023 se stal „rizz“. A ještě halucinace (Seznamzpravy) – Pokud máte pocit, že z titulku jste moudří jak koza z tokamaku, nic se neděje. Prostě jen další slovní plevel (a je to prý ze slova charisma). Deme dál… A dobrou noc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *