2023 a mé předpovědi, jak jsem se trefil?

Loni jsem na Silvouše publikoval 0/0/2023 – Co rok možná dá, 2023, nebo taky ne… a teď teda nadešel čas ověřit, v čem jsem se (ne)trefil. Sem zkopíruju vždy jen konkrétní předpovědi, očištěné o slovní vatu (to si můžete přečíst na tom odkaze výše) a přidám komentář. Už teď ale mohu říci, že mám úspěšnost vyšší, než mnoho “mediálních analytiků” (jdu vyvětrat, sebechvála smrdí). Jdeme na to!

AI – tohle je prostě next-big věc. 2023 bude ve znamení neuvěřitelného pokroku na poli strojového učení, neuronek a vůbec všeho, co (chybně) označujeme za AI. Skynet nehrozí, nebojte. Nicméně už jen nový model GPT-4 bude bomba. Jestli jste dosud netestovali (respektive – neučili se pokládat dotazy, což bude kruciální schopnost pro použití těchto technologií) ChatGPT, máte posledních pár měsíců to napravit, pak ten vlak odjede. Bude se týkat prakticky všech kreativních oborů, od UX po Copy.

  • Tak tady bych si napsal 100% vyplnění předpovědi, je to zkrátka tak.

Volby prezidenta – Ne, Bureš prezidentem nebude. V lednu si nejspíš vyslechne nepravomocný rozsudek, ale to s preferencemi nepohne. Líbilo by se mi, kdyby Al Čapone vypadl už v prvním kole, to kňů bych si fakt užil, ale to má pravděpodobnost tak 15 %. Pojďme dále.

  • Tady dávám 90% úspěšnost, neb ten nepravomocný rozsudek byl zprošťující, tak jsem to nemyslel. Jinak ale to sedlo.

Twitter – ačkoliv mnozí říkají, že to Elon dojebe, síť jako taková zanikne, tak podle mého k tomu nedojde. Alespoň ne ve 2023. Je tam moc uživatelů, inzerenti se zase postupně vrátí, kolaps nehrozí (ač se bude TW potýkat s technickými problémy, nebudou kritické a dlouhodobé, ale budou). Možná nastane nějaká změna vlastníků, ke konci roku, ale to už fakt jen tipuju.

  • Tady dám 70% úspěšnost, změna vlastníků se nekonala a inzerenti stále odchází, zbytek sedí.

Mastodon a ti další – alternativní “twittery” budou zaznamenávat i nadále mírný růst (který u některých instancí narazí na strop možností poskytovatele, neb to nemá monetizační model, takže se určitě objeví nějaké výzvy k podpoře (na Patreon a dalších), velký úspěch to mít dlouhodobě nebude, jen v prvních měsících). Nové sítě jako Post a já nevím (už teď), kde to mám všude účet, zaniknou, nebo se budou potácet na hraně zájmu. Gamechanger by mohlo být BlueSky, jejich AT Protocol vypadá cool, ale to je asi tak všechno, co o tom aktuálně (už asi rok) víme.

  • Tady si dám 100% úspěch, neb to je přesně tak.

Válka na Ukrajině – Bude pokračovat. Rusáci nemohou kapitulovat. Bude to těžký rok, už jen proto, že na půlce Ukrajiny se nezaselo/nezaseje. Můžeme doufat, že Putler vypadne z okna, nebo tak něco. Separatistické “republiky” se nakonec nejspíš vrátí zpět Ukrajině, ty nové “ruské oblasti” (jako Záporoží) téměř určitě. Otazník visí nad Krymem.

  • Dáme 60% úspěšnost, neb jsem trošku čekal, že už bude po válce, ale psal, že bude pokračovat.

Vláda Spolu a spol. – nečekám žádné drama na úrovni rozpadu koalice, průsery budou, ale 108 je 108. Docela pravděpodobný je trhnutí se Pirátů. Houpat židle by se mohla pod Hladíkem, tam není úplně jasný to napojení na kauzu Brněnské byty, pár průserů udělá i don Pablo (tam toho je víc, ale Fiala ho podrží (netuším proč)), personální změny spíš nebudou. V druhé polovině roku bude vrcholit kauza Dozimetr, tam bude lehce ohrožen Rakušan a Blažek, uvidíme, co z toho nebude. Celkově celej rok vidím ve stavu “mírného podráždění”, nic vážného. Pád vlády neočekávám.

  • Tady jsem se bohužel až moc dobře trefil s Blažkem. To je kauza za kauzou, až už je to úplně nejedlý… Dám si 80% úspěšnost, protože Piráti akorát kafraj, ale trhnout se nechtějí. A Hladík drží (v době psaní jsem věděl, že bude jmenován, takže jsem ho bral jako ministra-čekatele. Kauza Byty v Brně zatím leží u ledu, tak se židle nehoupe).

Primátor Prahy – Nakonec se dohodnou, bude jím dědek Svoboda. Piráti částečně ustoupí, ale furt to bude s podporou ANO. Do konce roku 2023 idyla na magistrátu nevydrží, servou se jak koně při každé příležitosti.

  • Tak tady to mám 100% a není asi potřeba nic dodávat.

Inflace – do dubna-května ještě vysoká, pak to začne klesat, ale nikterak rychle, hodně záleží na intervencích ČNB a vývoji války na Ukrajině.

  • A vono jo, takže 100 % a jdeme dál.

Zloděděk – Projev při odchodu do prdele bude epický, zúčtuje s každým a se všemi, akorát už to nikoho nebude zajímat. Následně se zjistí, že na Hradě chybí půlka archivu tajných dokumentů, Nejedlý je v daňovém ráji, Mynář nezvěstný a Ovčáček se rozvedl a zmizel v Argentině… No, to už přeháním. Každopádně pár milostí ještě bude (amnestie ne), pokus jmenovat nástupce Rychetského ještě bude ve vzduchu pár týdnů, ale nedojde k tomu. Nějakého překvapení ve stylu kreativního výkladu ústavy se nicméně ještě určitě dočkáme.

  • Až na ten projev, který nebyl, jsem to trefil docela dobře. A že těch kostlivců ze skříní vylezlo hafo. No, budu skromný, dám si 70% úspěšnost.

Babiš – Po prohraných prezidentských volbách se na čas stáhne, ale funkce se nevzdá. Čaulidi bude pokračovat a bude ještě agresivnější. Zažijeme neskutečné kňů a srandu u soudu (odhaduji, že z prvoinstančního vyjde s podmínkou, proti které se odvolá).

  • Opět ten soud, tam jsem to přecenil, takže si dávám 50 % za první dvě věty.

Mobily – uvidíme hodně konceptů rolovacích telefonů, vypadá to děsně cool, ale reálné využití to moc nemá. Furt to brzdí cena a cena a cena a použitelnost. Koncem roku uvidíme nové koncepty “mobilů na zápěstí”, prostě náramky z elastických displejů, což bude zase vypadat cool, ale opět – cena, cena, použitelnost.

  • A tady máme 0 %. Nic takového nebylo, což mě překvapilo.

Rozpočet – první novela přijde někdy v květnu/červnu, ze schodku 295 miliard se to posune na 330 miliard s odůvodněním, že trvá válka na Ukrajině, je vysoká inflace (a tudíž valorizace důchodů atd.) a stoupá náklad na obsluhu dluhu. Další novelizace přijde v září a bude na 350 miliard. Na konci roku skončí rozpočet se schodkem 325 miliard a Stanjura si pogratuluje k péči řádného hospodáře.

  • Novely mi vyšly, čísla ne. Vypadá to, že fakt bude pod 295 miliard. Takže i zde si dávám 0 %.

Covid – heh, ne, nejsem doktor, takže bez komentáře, o tom vím úplné prd. Nová mutace asi přijde, ale víc předpovídat nebudu.

  • 100%, nová mutace je.

Elektromobily – po celý rok bude pokračovat mírně rostoucí trend, dost bržděný cenou elektřiny (cena dobíjení se začne výrazně zvyšovat, experimenty typu “nabíjení zdarma z pouličního osvětlení” skončí). V druhé polovině roku výrazně naroste nabídka levných elektromobilů. Oblibu si získají i hybridní auta s nízkou spotřebou, představí je koncem roku většina automobilek (aby vyhověly směrnicím EU).

  • 90 %, s těma zásuvkama jsem to přehnal.

Krypto – tenhle rok bude jak na houpačce, hraje se o existenci kryptoměn, na začátku to ještě bude padat, pak se stabilizuje (pokud nepřijde nějaká další jobovka s krachem velké burzy) a ke konci roku přijde mírný růst. Časy raketových vzestupů jsou ale pryč.

  • Tady jsem se trefil v houpačce, ale ne v “mírném růstu”. Aktuální cena sice u krypta nedosahuje extrému z 2021, ale oproti prosinci 2022 je tam nárůst o 300 %. Takže tady si dám 20% úspěšnost za zásluhy a taky za to, že do toho neinvestuju, neb tomu nerozumím.

A co já? :) 

  • Tady mám 0 %, neb psa nemám, za výcvik si neúčtuju, Patreon se nezdařil, denně CDD taky nevyšlo, knížky jsem nedopsal, chatu jsem neodkoupil, no prostě nic. Tak třeba ve 2024 :)

Šťastný nový rok a na napsanou!


Discover more from Co Den Dal

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Jedna odpověď na “2023 a mé předpovědi, jak jsem se trefil?”

  1. Dobře napsaný Martine,řekla bych,že rok 23 se moc nevycajchnoval.Dál jsem tady i skončilo…tedy snad pronásledování Mecelem,ale Kašperky se nevzdávají.Dál píšu básně…možná zase jednou vyjdou.Budu u toho i s jednou ledvinou,ale neřeším…život míchaný politikou je ničím.Zdraví nade vše.A doufám,že se potkáme osobně a Šťastný Nový Rok 2024 a zdravím z Kavrlíku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *