02/05/2024 – Zmatky kolem Tuleji, fotky za Marsu, schodeček a neschopenky

  • Vláda se bojí míru a konce války, hřmí Schillerová (Novinky) – No a tohle jsou následky toho, že nám zakázali pálit čarodějnice kvůli suchu… Ta baba už si nevidí do pusy (s jedním “s”!!!) a jede full-retard. Pravila: Bojí se lidí, kteří chtějí, aby se politici bili v první řadě za zájmy Česka. A možná se bojí míru, konce války. Proč? Protože by tím přišli o své téma. Tématu, který štěpí a rozeštvává naši společnost. // Já jen dodám: kuš, babo!
  • Nejpirátěnější filmy: Co se teď nejvíc stahuje – AVmania.cz (Avmania.zive) – Moje oblíbená rubrika “co si stáhnout z torrentu”, jako vždy perfektní.
  • Výborný: Ze 138 tisíc se sklidí pouhých 30 300 tun ovoce (Irozhlas) – 30k tun, to je třetina dosud nejhorší sklizně z roku 2011. K tomu fakt humory dělat nebudu.
  • ČNB snížila základní úrokovou sazbu na 5,25 procenta (Irozhlas) – Jen pro info, hypotéky nezlevní.
  • Kandidát na ministra Tuleja čelí problémům (Irozhlas) – A to jsem se na to zapamatovatelné jméno tak těšil… No, uvidíme. Predátorský časopis je publikace, kde vydají prakticky cokoliv bez oponenturu, aby si akademik mohl přičíst bod za publikaci. Největší prdel je, že to nebudoucí ministr hodil na svou asistentku. Inu – králíky vibes.
  • Na první pohled to vypadá jako pavouci v ruinách města. Foto je ovšem z Marsu (Idnes) – Odlehčíme. Ty fotky Marsu jsou úžasné a o to víc, že s jistotou nevíme, co na nich je. Jasně, stometrová zvířátka a město to asi určitě nebude, ale náznak, jak moc nerozumíme ani planetě v těsném sousedství, natož zbytku vesmíru, to je.
  • Rozhovor s Andrejem Babišem: „Migrační pakt mě nezajímá, EU je pro nás klíčová“ (Denikn) – Naštěstí je to za paywallem.
  • Poslanci bez okolků marodí za celý plat. Neschopenku si vzali jen čtyři (Novinky) – Tohle je zajímavé, nepřekvapující, ale zajímavé, netušil jsem. Omluvenka ze zdravotních důvodů nijak nekrátí plat poslance, prostě maj furt plnej. Plebs musí mít neschopenku a dostává 60 % platu 14 dní a pak skoro prd. Honarace se tím neobtěžuje…
  • Schodek rozpočtu ke konci dubna byl 153,1 mld. Kč, loni to bylo 200 mld. Kč (Ceskenoviny) – No, žádná sláva. Lepší než loni, ale loni to bylo nejhorší v historii… Schillerová už je tak až třetí. Letošní plán nevidím nadějně, kleslo to až moc už teď. Komentář ekonoma: Ačkoliv parametry rozpočtu nevypadají špatně – daně se vybírají slušně a výdaje příliš nerostou – tak se rozpočet nevyvíjí úplně dobře. Sice se vyvíjí lépe než rozpočet za loňský rok, ale hůře než rozpočet za rok 2022.
  • Shutterstock Acquires Envato, Including Multimedia Service Envato Elements (Stockphotosecrets) – Tak tohle je velký! Cena transakce je 1/4 miliardy dolarů v hotovosti. Tomu říkám exit snů.
  • Od slibů v programovém prohlášení vlády se důchodová reforma vzdálila (Novinky) – Mysleli to dobře, dopadlo to jako vždycky… Z reformy vypadlo pár “drobností”, jako možnost přispívat rodičům a třetí pilíř.
  • Tuleja: Se Stanjurou na pivo nechodím, ale snad na vědu dostanu víc peněz (Novinky) – Krátký rozhovor. Sice žoviální, ale na funkci to asi nebude mít vliv. Je mi sympatický, takže asi ministrem nebude. A pokud bude, tak ne dlouho…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *