03/09/2020 – Zdrávko do karantény, začíná kampaň, zase roušky poštou a upřímnost

  • Skončily prázdniny, korona se vrátila z dovolené, takže to pěkně začíná. Dneska víceméně samej virus. Ostatně – i kopýtka se stahují do korontény, což je co říct.
  • Rozhovor s epidemiologem, takové upřímné to je – Bez roušek v restauracích? ‚Lidé by se tvářili, že před sebou mají rozpitou sklenici,‘ vysvětluje epidemiolog (iRozhlas). Taková zajímavá citace – „Je logičtější postup více utahovat teprve ve fázi, kdy se to postupně začne zhoršovat. Když se to všechno utáhne hned od začátku, tak bychom se dostali do podobné situace jako na jaře, a to není smyslem ani cílem,“ říká k tomu, proč nošení roušek nyní není povinné v supermarketech, v restaurací, na poštách nebo u kadeřníka, jak bylo původně plánováno. Mno, ono na to dojde. A i na ty zavíračky hospod.
  • Ostatně ona i ta matka měst to má za pár – Praha stojí před dalšími proticovidovými opatřeními (Novinky). Zatím jen teoreticky, Ken ještě mlčí.
  • Odlehčíme – Překupníci si ze SIM karet udělali zlatý důl. 100 GB dat nabízejí i za 10 000 Kč (Novinky). Ta letní akce O2 s balíčkem 100 GB za 300 Kč (najednou to šlo, specifický trh, nespecifický trh). Tohle je dle očekávání :) Ale pobavilo.
  • Přitížíme – Václav Moravec je v karanténě, Otázky budou přes telemost (Lupa). Nedělní kontakt s hlavní hygieničkou, která je pozitivní. Akorát teda Moravce ještě nestihli vytrasovat, nestíhá se, že jo. Tak preventivně.
  • Zajdee si vzal do tlapek gigabit od Vodafone a napsal recenzičku (pár odstavců, spíš takovej leták), na těch 50 stánkách toho letáčku je dost zajímavých věcí, pro fanoušky technologií sdílím: Gigabitové připojení od Vodafonu (Lupa: 1. díl, 2. díl).
  • A jedeme dále – Vojtěchův resort hlásí další nakažené. V karanténě jsou desítky lidí (Novinky). Konkrétně 157 významných kontaktů, z toho 125 z ministerstva, zbytek novináři a kolemjdoucí. Tvl, máme komunitní ohnisko na ministerstvu zahradnictví! K tomu si dovolím jeden cizí termit – signifikantní. Ken už je v karanténě od včerejška.
  • Můžeme být ale klidní. Nic nehrozí, spasitel se vyjádřil: Babiš chce opět rozdávat lidem roušky a respirátory (Novinky). Navrhne v pondělí na vládě rozesílat respirátory a roušky ze zásob ministerstev a státních rezerv. Poštou. Seniorům. A dalším občanům. Proboha, dost! Já už to nemám kam dávat! I na schránku jsem napsal “Nevhazujte reklamu, roušky, respirátory a testy na covid!” a furt mi to tam pošťáci rvou! Už od března! Jednou dokonce přijel sám Andrej. Na bílém koni. S krabicí roušek.
  • Zase jedna legrácka – Podívejte se, ke bylo vaše rodné město před 750 miliony roky! Patrně ho najdete na dně oceánu (VTM). Ten nadpis je takovej veselej (kde jinde by leželo, pokud jste se narodili v ČR, že jo), ale ten interaktivní glóbus je zábavnej. Sám jsem netušil, že se ty kontinenty hejbaly až takhle masivně. Dejte si.
  • A zpět ke koronténě – Petříček a Maláčová jdou do preventivní domácí izolace (Novinky). Zrychluje to. A Moravec byl prozíravej. Inu – jak tam nejsou vysoké stropy a 4 metry odstup, tak holt…
  • A je to samozřejmě kampaň – Ukázaná platí. ANO zahájilo předvolební kampaň (Novinky). Stručné heslo, nesmyslné údaje (opravili víc nemocnic, než jich máme v celé republice, například), které nijak nesouvisejí s krajskými volbami. Na všech plakátech Al Čapone (ač teda říkal, že nikam nekandiduje a krajské volby neřeší a nebude se účastnit), dokonce máme nové videjko na (FB), kde pózuje na ty plakáty (a to video je fakt profesionální, to musím uznat). Jako PR fakt maká. Byť teda prošla i na ofiko (FB) roztomilá chyba na plakátu “kilomentrů dálnic”, což ale bude asi jen taková návnada a prostředníček vzhůru. Jo a to “ukázaná platí” používala ODS v roce 2012. Čerpaj…
  • Nezvykle upřímný Superstar – Vojtěch: Nelze se ve všem spoléhat na ministerstvo, případná nová opatření oznámíme v pátek (iRozhlas). Bych to možná opravil na “v ničem” a zejtra se těším na lockdown Prahy a další veselosti. Nicméně omezení hromadných akcí a tak dále budou až od pondělí. Možná. Jinak rozhovor zajímavej, možná, jako, třeba, mění se to den ze dne, vše je výtečné a nedá se predikovat.
  • Netrvalo to ani dva dny – Rodiče školáků, kteří budou kvůli karanténě učitelů doma, mohou nakonec ošetřovné dostat (Novinky). Teda ještě se uvidí, ale je to na dobré cestě, všimli si toho… Je tam ale taková ašibka – zatím řeší jen ředitelské volno. Což zní logicky, ty školy to tak řeší, teď. Ale vono to ředitelské volno může být vyhlášeno jen na 5 dní v roce. No, upravíme za pochodu, že jo.
  • A bude se dotovat – Vláda chce prodloužit dotace lázním, kultuře a sportu. Ozývají se další sektory (E15). Plno zajímavých informací v článku. Namátkou: Vláda přitom během jara spíše spoléhala na záruční programy, jejichž kapacita přesahuje půl bilionu korun. Státem garantované úvěry měly pomoci většině firem překonat těžké období a zasáhnout celou ekonomiku plošně. Ke konci srpna však byly vyčerpány úvěry jen za 19,1 miliardy korun.
  • Rekapitulace korontény vlády: Havlíček, Vojtěch, Maláčová, Petříček. Na Andreje to nejde, je to virus lidskej.

Discover more from Co Den Dal

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *