16/02/2023 – Bacha na okna, stoletý dřevorubec, čapí reklama revival a zase valorizace

  • Automatizace snad už funguje, uvidíme ráno :) Uděláme takovou dohodu – já budu publikovat každej den (jak to tady ostatně má fungovat), bez ohledu na to, zda mám pokrytej celej den, ju? Neb právě to “není to komplet, musím doplnit” je důvod, proč nevyšlo nic, ač napsané to bylo… (jo, perfekcionalismus fakt není něco, co bych si mohl dovolit při tomhle formátu (mimochodem – za poslední rok okomentováno a sdíleno 3000 článků…)). Jdeme na to:
  • Nominace na Ceny Anděl ovládl Miro Žbirka. Dalšími favority jsou 7krát3 nebo Vypsaná Fixa (Irozhlas) – Sázka na jistotu, neb mrtvej to odmítnout nemůže…
  • Schillerová: Změna u valorizace penzí může skončit u Ústavního soudu (Novinky) – Přesně co jsem říkal včera… Je to moc velká změna a moc brzo, ta změna valorizace na 2/3. A budou obstrukce. Alenka nezklamala – díky inflaci přeci rostou příjmy státu, tak proč snižovat navýšení penzí? Jo, příjmy rostou, ale rostou i výdaje, což už opomenula zmínit (dle očekávání).
  • V Petrohradu zemřela finanční šéfka z ministerstva obrany. Vypadla z okna (Novinky) – V Rusku velmi populární Den otevřených oken pokračuje… Nyní již máme dostatek indicií k tomu, proč Liliputin bydlí v bunkru, že…
  • Můj dědeček v 93 letech porážel stromy v lese, tvrdí nový pražský primátor (Novinky) – Jenom krátký rozhovor, nic zajímavého, až na tu aroganci. Ale dobrý příklad toho, jak vznikají clickbait titulky. V rozhovoru říká: Fakt, že můj dědeček chodil v 93 letech do lesa, porážel stromy a štípal pařezy, do toho nezahrnuji, ale je to fakt, který vím. // A jakej je z toho titulek?
  • Omezení mimořádné valorizace penzí má být podle návrhu jen jednorázové (Novinky) – Zase změna… Lordi Chaosu 2.0, fakt. Nemá se měnit celý zákon (zatím), ale pouze červnové navýšení. Takže by to vyšlo jen na 15 miliard, místo očekávaných 34 miliard.
  • USA pošlou Česku další 4,4 miliardy korun na modernizaci armády (Novinky) – Částečná kompenzace za techniku, co jsme poslali na Ukrajinu.
  • Zelináři: Zlevnění potravin nečekejte. Zdražovat se bude i kvůli Bruselu (Seznamzpravy) – Ten Brusel je tam z toho důvodu, že začal platit soubor cílů stanovených na úrovni EU, mimo jiné jde o větší ambice v oblasti klimatu a životního prostředí. Eko a náklady. Jinak zdražení o cca 2 koruny za kilo všeho, o kolik vyletí marže obchodníků, to je ve hvězdách.
  • Kauza daňových úniků na Čapím hnízdě se znovu otvírá, zasáhli žalobci od Bradáčové (Zpravy.aktualne) – Zase těch nereálných 300 mega za reklamu. Tak holt se to vrací k vyšetřování a já doufám, že žalobcem nebude Šaroch…
  • Zapomenuté pozemky a domy letos propadnou státu. Ověřte si, zda nejste vlastníky (Zpravy.aktualne) – Těch pozemků je fakt hodně, doporučuji projít, třeba tam máte něco po prarodičích :)
  • Dorazila budoucnost videoher. Virtuální realita od Sony posouvá hraní na novou úroveň (Magazin.aktualne) – První minirecezne PSVR2. Superlativy nešetří, ale fakt jde jen o stručný přehled (o kamerách a náhledu tam nic není). Počkám na další recenze, před 6 lety byl taky hype a už pět let se mi na PSVR práší (jako zajímavé to je pořád, ale revoluce se nekonala).
  • Lidé si s AI povídají i dvě hodiny v kuse. Microsoft už pro Bing chystá další novinky (M.zive) – Chudák Ai za chvíli skončí u psychiatra… V článku pár zajímavých ukázek, nic revolučního, a zajímavým postřeh, že “paměť” je omezenější než u ChatGPT – pouze 15 posledních interakcí (ono to je logické, má to jiné použití).
  • Předsednictvo ANO hned po Vondrákově rezignaci jednohlasně odhlasovalo návrh na jeho i Macurovo vyloučení z hnutí (Denikn) – Došlo také k odejití ostravského primátora Tomáše Macury a jeho náměstkyně Zuzany Bajgarové. Inu – demokratické hnutí, ve kterém každý může mít vlastní názor, pokud se shoduje s názorem majitele…
  • Vymysleli jsme, jak ukončit opoziční obstrukce, říká Pekarová (Seznamzpravy) – Úpravy jednacího řádu tak, aby se omezily obstrukce. No, po volbách se vám to vrátí jak buzerant…
  • Schodek rozpočtu chtějí Fiala se Stanjurou snížit pomocí rušení daňových výjimek i propouštění úředníků (Ct24.ceskatelevize) – Cílem je mít napřesrok schodek o 70 miliard korun nižší než letos, to znamená 225 miliard… No, to jsem zvědav. A ne, konkrétní návrhy na tiskovce, jako obvykle, nezazněly. Vidím to na nějakseto samoseto…
  • Chcete rozbít ChatGPT? Stačí zadat jediné slovo. Matematici kroutí hlavou, jak je to možné (M.zive) – Poněkud bulvární titulek, ale text velmi zajímavý. Je to vlastně o tokenizaci (jak AI “chápe” slova) a důvodech, proč o některá zakopne. Hodně zajímavé. A děsivé – neb nikdo vlastně neví, jak to ve skutečnosti funguje…
  • Manažer ANO nám vyhrožoval zrušením, řekla zastupitelka za hnutí v Ostravě (Novinky) – Richter, vlivné jméno. Většina ostravských zastupitelů za hnutí ANO podporuje setrvání primátora Ostravy Tomáše Macury ve funkci. Nevyvolají tak hlasování o důvěře. // To by tak hrálo, mít názor v demokratickém hnití! To by tak hrálo ;)
  • Soud s Ferim: Líčení bylo bez veřejnosti, vypovídaly poškozené ženy (Novinky) – Nové info není, odročeno na konec dubna, takže časem uvidíme. Ovšem to je hovado i bez odsouzení, o tom, že včera vykecal jména, prohlásil: „Jistěže to šlo bez jména, ale pod řekněme tlakem a emocemi jsem volil takováto slova,“ to ti tak věřím, dekorativní keři, že to nebyl záměr…
  • Černochová jmenovala bez výběrového řízení nového šéfa Vojenského technického ústavu (Novinky) – Tomuhle nerozumím (interní záležitosti a nějakej možnej střet zájmů), ale už kvůli tomuhle to stojí za sledování – Kašpárek byl jmenován nestandardně bez výběrového řízení, a to s odůvodněním resortu, že je třeba podnik stabilizovat. Děje se tak poté, co za řady nejasností ministryně Černochová vyhodila tehdejšího šéfa VTÚ Petra Novotného. Oficiální zdůvodnění resortu znělo, že část zaměstnanců byla výrazně nespokojena s jeho vedením podniku a komunikací. Tomu však neodpovídá fakt, že více než polovina zaměstnanců firmy se tehdy proti Novotného odvolání v petici ohradila.
  • Guvernéra slovenské národní banky Kažimíra žalují za korupci, vinu odmítá (Idnes) – Tohle musím sdílet jen kvůli jménu, jinak k tomu nic nemám ;)
  • Také všude vidíte Elona Muska? Na Twitteru upřednostnil vlastní příspěvky (Idnes) – Muskokalypsa pokračuje. Ověřeno z několika zdrojů, ten klaun opravdu nechal upravit algoritmus tak, aby jeho tweety byly všude… ? Jako já jsem taky závislej na dopaminu z lajků (jako každej, a kdo tvrdí že ne, tak kecá), ale tohle už je moc… Článek doporučuji, je to sranda.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *