26/04/2023 – Zdaníme, nebo taky ne, nekulíme, plynu dosti a hledaj miliardy

  • Chaos, fšude chaos, teda hlavně tam nahoře, samozřejmě. Když už jsme u toho chaosu, tak jedna z nejzajímavějších teorií o fungování vesmíru je založena právě na neustálém “soupeření” mezi chaosem a řádem. Zatímco chaos je absolutní entropie, tak řád je naopak absolutní stagnace. Je to hodně zajímavá teorie a v popkultuře ji dost zajímavě používá/vysvětluje Roger Zelazny v sérii Amber (asi nejlepší sci-fi/fantasy, co jsem kdy četl (a že jsem jich četl už stovky), doporučuji). Ale to jsem odbočil. Stručně řečeno – oba extrémy vedou k úpadku a zničení – život je možný jen tam, kde jsou oba principy v rovnováze. A proč vám to tu tak dlouze, ale zajímavé vypravím? Sama nevím… Jen prostě mi asi ten vládní chaos leze na nervy… No nic, tak jsem se vykecal a jdeme na souhrn:
  • Proč jsem změnil názor na umělou inteligenci. Stroje už umí tvořit i myslet (Seznamzpravy) – Začneme s AI ;) Pavel Kasík se zamýšlí nad tím, zda je současná AI inteligentní a co to vlastně inteligence je. V článku jsou ukázky odpovědí GPT-4, které doporučuji projít, je to poučné i zábavné. Jinak závěr je – inteligence ještě schopnost tvořit, současná AI již je inteligentní. Víceméně souhlasím, akorát dodám, že mého pohledu je důležitější parametr, zda to je živé. A to rozhodně není, to přijde až s AGI, která získá sebeuvědomění.
  • Ministr z cukru (Denik) – Tohle si Nekula za rámeček nedá, ale ten text je dost přesný (a já to samé říkám už měsíce), doporučuji. Sem dám jen úvod: V posledních týdnech jsme svědky nové politické show tiskovek ministra zemědělství Nekuly, na nichž plamenně oznamuje zřízení úřednických komisí a varovně píchá prstem do vzduchu, aby se pak v kanceláři za hradbou sekretářek schovával před odpovědností řešit skutečné problémy. (Ta sedla!)
  • Důvodů, proč se bát umělé inteligence, je hodně, říká Pěchouček z ČVUT. ‚Plusů vidím víc,‘ míní filozof (Irozhlas) – Zajímavá debata o AI (audio má 24 minut, nechal jsem si to od AI přepsat na text) a rizicích a dopadech. Stěžejní je podle mě tahle část – Pozice, které díky umělé inteligenci zmizí, nahradí pozice, pro které bude extrémně těžké se rekvalifikovat. A ve všem hraje roli čas. Bojím se, že změna je natolik rychlá, že rekvalifikace lidstva se prostě nestihne. No a pak diskuze o možných řešeních. Včetně nepodmíněného příjmu a zdanění AI. No, nevím, ale rozhodně to stojí za pozornost.
  • Babiš se sešel se Zemanem. Vyslechl si od něj kritiku za jeho kampaň v letošních prezidentských volbách (Irozhlas) – Nic zajímavého, dávám jen kvůli fotce. Dědka už konečně v tom kanclu (2. patro bez výtahu) přestěhovali na správnou stranu stolu.
  • Vláda schválila česko-americkou dohodu o obranné spolupráci (Novinky) – Konkrétně má smlouva usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku. // To bude zase v álejích kolem VŠŽ nablito…
  • Plynové zásobníky zůstaly po zimě z poloviny plné (Novinky) – Oproti loňskému roku nám zbyl dvojnásobek. Ale to samozřejmě jen díky voličům SPD, kteří kvůli Fajalovi přes zimu umrzli. (tahle věta je zajímavá zejména správným použitím díky a kvůli, zapamatujte si to ;) Díky něčemu je kladná konotace, kvůli záporná)
  • The ‘Don’t Look Up’ Thinking That Could Doom Us With AI (Time.com) – Tohle je hodně dobrej článek k zamyšlení. Staví asteroid z výborného filmu K zemi hleď! jako analogii k AGI a ono to vychází dost přesně. Otázka není, zda AGI vznikne, ale kdy. A v závěru jsou v bodech doporučení, co nedělat, aby nás to nevyhubilo. No, všechna ta doporučení, až na jedno, už jsme (jako lidstvo) porušili. Nečíst před spaním.
  • Stanjura zvažuje nové odvody zaměstnanců (Novinky) – Další vypuštěný kontrolní balónek… Samozřejmě: není na tom shoda, je to jen návrh, uvidíme, jde o teorii a já nevím co ještě. Ale, ty vole, fakt je tak těžký držet hubu a nenechávat “uniknout” každej den nějakej “návrh”? To není vláda, to je generátor náhodných prohlášení! // Zaměstnanci by mohli od příštího roku nově platit odvody na nemocenské pojištění, a to ve výši 1,1 procenta hrubé mzdy. Na oplátku by pak stát nezaváděl karenční dobu, tedy to, že by nedostávali první tři dny nemoci náhradu mzdy.
  • Duka je proti zrušení celibátu (Novinky) – Zejména z toho důvodu, že jemu už to je jedno, že. Což mi připomíná ten starej fór, co se traduje už desítky let a mění se v něm jen jména ministrů a premiérů, v rámci aktualizace dám letošní: Baví se takhle Fiala se Stanjurou: Hele, dáme 10 miliard do školství, nebo na modernizaci věznic? – No, ber to takhle: my dva už do školy chodit nebudeme…
  • Pavel zkritizoval vládu za špatnou komunikaci s obcemi při rušení pošt a finančních úřadů (Novinky) – A pak prej “kandidát pětikoalice”, heh. Má pravdu, předseda, teda generál. Shrnul ten vládní chaos naprosto přesně: „Špatná komunikace je především u věcí, které se obcí přímo dotýkají, jako je například rušení poboček pošt nebo rušení finančních úřadů, které nebylo se starosty a kraji nijak konzultováno. Přináší to řadu problémů, jež pak starostové musí řešit, a dalo se jim předejít, pokud by komunikace byla od počátku lepší,“ uvedl Pavel.
  • Koalice jedná o úsporném balíčku. Hledá 70 miliard (Novinky) – Našli, moji rádcové, našli? ? No, dneska asi spíš jako ne, ale už možná založí komisi, co začne hledat budovu, nebo tak něco… Nejvtipnější (kdyby to nebylo k pláči) je, že teď hledají miliardy ti, kdož se smáli Schillerové, když “našla miliardy”… No nic, dám si panáka a zasadím brambory…

Discover more from Co Den Dal

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *