02/05/2023 – Schodeček, další návrhy, vysmátej Toman a Pavel na Ukrajině

  • Takže hezký večer po prodlouženém víkendu (pro nové čtenáře připomínám, že tohle vychází jen v pracovní dny, o víkendech a svátcích zprávy ignoruju (je to dobré na nervy (zejména z toho důvodu, že v neděli jsou OVM…))). Tak pojďme na to:
  • Odpadlík z ANO Vondrák: Koalice Spolu má můj hlas navíc (Novinky) – Je to rebel! Ale žádné kladné body za to ode mne neuhraje, furt to je arogantní kariérní narcis. // Přiznám se, že věcí, ve kterých se shoduji s mým bývalým klubem ANO, je v poslední době strašně málo, téměř minimum. // Jinak standardní rozhovor se surikatou, co prohlédla… Hezké je: Kdyby byla Schillerová chlap, řekla by mi to do očí.
  • Schodek rozpočtu dosáhl 200 miliard korun. Je to nejhlubší dubnový deficit od vzniku Česka (Ct24.ceskatelevize) – Rozpočtové příjmy za první čtyři měsíce roku dosáhly 533,9 miliardy korun, meziročně vzrostly o 11,4 procenta. Výdaje dosáhly 733,9 miliardy korun, proti loňsku narostly o 26,7 procenta. // Hups… A Stanjura stále věří, že na konci roku bude schodek jen 295 mld. Optimista. Zajímavé je, že příjmy z daně z mimořádných zisků jsou zatím jen 8,5 mld. To na těch plánovaných 60 mld. asi nenateče…
  • Jeden z otců AI opustil Google. Bojí se toho, jaké dítě vědci a inženýři vlastně stvořili (M.zive) – Už i pro vývojáře se z toho stává blackbox. A netuší, jak zabránit zneužití. Bohužel, džin už je venku 🤷‍♂️
  • Navrhovaná spotřební daň na víno je likvidační, stěžuje si Svaz vinařů (Novinky) – Tohle vládě nedoporučuji, alespoň ne v té výši 23,40 za litr, to je fakt úlet. Po vínu je člověk takovej smířlivější, což v současné době znamená hodně, že… Ale uvidíme – jako každý uniklý návrh i tohle je určitě ve fázi zvažování…
  • Důchodový věk nebudou mít všichni stejný, řekl Jurečka. V průměru by se měla penze pobírat 21,5 roku (Irozhlas) – Už ten nápad představil prezidentovi, tak asi už je shoda. I když tady v tom Chaosu nikdo neví. Každopádně: Systém důchodového pojištění skončil v březnu s dosud nejhorším schodkem za první čtvrtletí, a to 25,7 miliardy korun. Tudíž reforma je potřeba. Jen se obávám, dle zkušeností, že to zase bude: Mysleli to dobře, dopadlo to jako vždycky.
  • Česko zřejmě čeká „milostivý podzim“ (Novinky) – Nevím, proč to Novinky přejmenovaly, zkrátka do třetího čtení prošlo milostivé léto na sociální a zdravotní. Jedná se i o přidání dluhů, co už jsou v exekuci. Uvidíme výslednou podobou, parametry zůstávají.
  • V chovu krůt na Karvinsku je ptačí chřipka, utraceno jich bude 15 tisíc (Novinky) – A máme po ptákách, zase…
  • Návrhy na vyšší zdanění bohatších lidí štěpí koalici (Novinky) – Daňová progrese asi po dvacáté. Tentokrát – První příjmové pásmo by bylo zhruba do příjmu 80 tisíc korun hrubého měsíčně, druhé od 80 tisíc do 160 tisíc a třetí nad 160 tisíc korun – Přičemž zdanění druhého by bylo 21 % a třetího 31 % (aby se to dobře pamatovalo…). ODS a Topka proti, Piráti neví, KDU to navrhuje a STAN není proti. Samozřejmě – jde jen o jeden z mnoha návrhů… (hergot, proč já to neignoruju? Počkat, až se dohodnou (někdy kolem září, 2028)).
  • Tomanovi získali za pozemky sto milionů. Od státu mohou inkasovat až miliardu (Idnes) – Jo, ten Toman, exministr. Jako fakt nádherný: Pozemky původně patřily státu, ale ministerstvo zemědělství se jich zřeklo v době, kdy tam byl náměstkem právě Toman. Ačkoliv bylo zřejmé, že jednou na nich vyroste obchvat. // Kdo umí, umí. Nejhorší je, že tady už fakt nic nepřekvapí, no.
  • Vláda chce předčasně zrušit daňovou úlevu na naftu. Dopravce to vytočilo (Denik) – Sice je logické, že už to snížení, co mělo platit do konce roku, není teď potřeba, protože cena nafty je zpět v normálu, ale bude zajímavé sledovat, jak to bude naše parta Lordů Chaosu 2.0 komunikovat (neb dopravci jsou samozřejmě proti). No, neměli to prodlužovat rovnou o rok, že jo (ale kdo mohl tušit atd.). Při zrušení zvýhodnění od června/července to bude nějakých +5 mld. pro rozpočet.
  • Někteří lidé mohou žádat za nezákonná pandemická opatření omluvu (Novinky) – Lidé, kteří se cítili poškozeni nezákonnými opatřeními ministerstva zdravotnictví v době epidemie covidu-19 a podali včas žalobu, mohou žádat omluvu od státu. Rozhodl o tom Nejvyšší soud. // Těším se, až někdo tu žádost podá a přijde mu poštou: “Sorry jako za Babiše, s pozdravem Fiala”.
  • U Poličky to bylo tornádo (Novinky) – Vida, tak přeci jen tornádo. Inu, začíná jaro a s ním i monzunové období v ČR, to je taková nová tradice z posledních 2 let. Ale ne, žádné klima se nemění, extrémní počasí je jen náhoda. Tak já jdu kopat noru, no…
  • Bartoš: Na platy lidí ani DPH nesahejme (Novinky) – Bukanýr se nám rozhovořil a už je z něj opravdu politik – tolik toho říct a přitom skoro nic nesdělit. Pracujeme, vyhodnocujeme, domlouváme, uvidíme, uvažujeme, je potřeba si uvědomit atd. Jsou to jen návrhy, voni za to můžou, ono to uniklo atd. No, zkrátka jsme se nic konkrétního nedozvěděli, ale odnesli si pocit, že to maj pod kontrolou. Akorát že vůbec, no. // Zábavná část: Debaty o parametrech konsolidačního balíčku i důchodové reformy dokončíme do 14 dnů a pak vše představíme jako celek. Teď mohou diskuse o jednotlivých parametrech jen znejišťovat. – To už se děje…
  • Koho český prezident zklamal, koho nadchl a koho rozplakal. Ukrajinská mise skončila, už můžeme říct vše (Denikn) – A na závěr souhrnná reportáž z cesty našeho prezidenta na Ukrajinu. Odemčeno díky páteru Špačkovi, díky. Jako ano, text té reportáže je nadšený a obdivný, ale vono se není čemu divit, po těch deseti letech s Hradním exponátem, že. No a Pavel na Ukrajině i přespal (Čaputová taky), což je prvenství mezi vysokými představiteli západu. A napsal vzkaz na Přemysla. A tak. Hezky se to čte, ač je to z války.
  • Dobrou noc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *