28/04/2023 – Prezidenti v Kyjevě, odešel Ivan Vyskočil, svědectví kolem Čapáku a spořka má malej zisk

  • Nešel proud, sorry. S notebookem k potoku, kde mám signál, v noci chodit nebudu, to by dopadlo… Takže pátek:
  • Prezidenti Pavel a Čaputová přijeli na Ukrajinu. Viděli Borodjanku i Buču, které patří k symbolům války (Irozhlas) – Jak slíbil, tak udělal. Ty vole, my máme prezidenta! Po deseti letech! Furt si nemůžu zvyknout… Ano, je to gesto, ale důležité gesto. (a na Novinkách samozřejmě v diskuzi nablito od českých rusáků. Čte se to pěkně ?)
  • Zemřel spoluzakladatel Divadla Na Zábradlí, režisér, spisovatel, dramatik, herec a pedagog Ivan Vyskočil (Irozhlas) – Smutná zpráva, ale krásný věk – 94 let. Pamatuji jej ještě z minulého století z Jiráskova Hronova, spolu s panem Císařem byli naprosté legendy. Čest jejich památce a ať vám to nahoře skvěle hraje!
  • Microsoft Designer – Stunning designs in a flash (Designer.microsoft.com) – Dneska Microsoft zrušil waitlist u téhle super AI appky, takže už stačí mít MS účet a můžete tvořit prakticky cokoliv – od vizitky po knihu. A musím říct, že výsledky jsou dost dobré. Stále je to jen technologické demo (takže zdarma) a je nutná angličtina, ale rozhodně stojí za vyzkoušení.
  • ‚Úmyslně nepravdivá, vnitřně rozporná.‘ Soudce rozkryl lži ve svědeckých výpovědích o Čapím hnízdě (Irozhlas) – Velmi zajímavé čtení, jsou to odůvodnění z rozsudku. Stručně řečeno – lhali tam všichni, ale postih za to hrozí pouze těm, o které v kauze Čapák nešlo (protože obžalovaní mohou lhát jak chtějí). No, klasika – nechoď Vašku s pány na led…
  • Kriticky ohrožení hlemýždi se vrátili do Francouzské Polynésie (Novinky) – Sebevrazi… K Francouzům… Bon apetit… // Ale teď vážně ;) Zajímavej článek – objevil se invazní druh, vypustili tam dravého šneka a ups, on šel po původních druzích… Zajímavý příběh s dobrým koncem.
  • Cukr v Česku meziročně zdražil o 98 procent, nejvíce v EU (Novinky) – Best in cukr… Důvodem jsou ceny plynu (takže by to zase mělo klesnout (haha…)). Jo a výjimečně za to nemůže Agrofert, ten nemá žádný cukrovar. 2/3 cukru u nás vyrábí Tereos, což je Německo/Francie.
  • Spořitelně klesl zisk (Novinky) – Nenápadná zpráva, ze které se Stanjurovi navalilo… České spořitelně klesl v 1. čtvrtletí čistý zisk meziročně o 33,5 procenta na 3,3 miliardy korun. // Výrazný pokles a stejné to bude i u ostatních bank. No a jelikož výběr té slavné WFT (daň z nadměrných zisků) odhadovali podle loňských výsledků, tak zase budou v rozpočtu chybět “drobné”…

Discover more from Co Den Dal

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *