29/05/2023 – Školský bordel, balíček v úpravě, čistič Kupka a že by to bylo s tím Střížem takhle?

  • Evropští liberálové odsoudili Babišovu účast na maďarské konferenci. Hnutí ANO rezoluci kritizuje (Irozhlas) – Nový týden, nové kňů ?‍♂️ Mno, surikaty samozřejmě “vůbec nechápou” a jde o útok na Babiše a kňů. Proti němu se zkrátka spolčil celej svět. Sice netuším, co čekal, když na akci přítele Orbána nadává na EU, asi krevety… No nic, jdeme dále // Ve svém projevu ostře odsoudil „bruselské byrokraty“, opřel se také do Green Dealu, který podle něj zničí evropský průmysl a uvrhne lidi do chudoby. Přitom to byla právě Babišova vláda, která Green Deal pomáhala schválit. ?‍♂️
  • Válka NATO s Ruskem je možná, varoval Řehka. Armáda se podle něj snaží na konflikt připravit (Irozhlas) – Z tohohle je dneska haló a palcový titulky. Tak se uklidníme… Co měl asi tak říci na dotaz, zda je něco takového možné? Že není? Úplně stejně odpoví meteorolog na dotaz “Může mi barák odnést tornádo?” – No, může. Takže klid. // „Válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí, což je pro nás ten nejhorší scénář, není nemožná, je možná,“ varoval Řehka.
  • Česko čeká slunečný týden. Teploty se budou pohybovat kolem 25 stupňů, přetrvává riziko požárů (Irozhlas) – Alespoň nějaké dobré zprávy. Až na ty požáry teda (ale to už jsme si zvykli, že?).
  • Cesta z výsluní Lenky Bradáčové. Proč přišla o přízeň vládních politiků – (Neovlivni) – Ale to je zajímavé, to je velmi zajímavé! Tak že by odtud vál vítr? „Lapidárně řečeno: nebýt Blažka, už tam dávno není. Nemá důvěru politiků vládní koalice,“ uvedl jeden ze blízkých spolupracovníků premiéra Petra Fialy. Byla to přitom podle zjištění Neovlivní.cz právě ostražitost vůči Lence Bradáčové, co zabránilo vládě splnit svůj předvolební slib a vyměnit nejvyššího žalobce Igora Stříže. – Protože by místo něj mohla nastoupit Bradáčova… Hle, hle, hle…
  • U hranic s Ruskem chceme po válce demilitarizovanou zónu, žádá Kyjev (Idnes) – A to v šířce 100-120 km (směrem do Ruska). Dost zajímavý obrat od loňska, kdy rusáci chtěli demilitarizovanou zónu na celém území Ukrajiny.
  • Nejsme v krizi. Místa ve školách chybí možná jen v Praze, říká nový ministr Bek (Zpravy.aktualne) – Rozhovor. Nový ministr (už ani nejmenuju, když jim dáte jména, tak je jich vám pak líto) má hodně plánů a ideálů, snad mu to vydrží (nevydrží). Elektronizace přihlášek na střední školy (to fakt ještě nemáme, chodí se s papírem. Proto taky ani teď ještě nemají údaje o obsazenosti a budou “v řádu týdnů”, tvl). Možná se to stihne do příštího roku (nestihne). Je i pro nouzové navýšení kapacit tříd na 34 žáků, uf. Víceletá gymnázia rušit nebude (ač se mu nelíbí). Chce o dva roky prodloužit povinnou školní docházku (tj. +2 roky na střední (kde není místo už teď…)). Atd. No, povíme si za rok.
  • V Rusku se nahlas mluví o zavedení pracovních sobot. Bez příplatku (Novinky) – Z důvodu nutnosti financovat válku. Ale sankce samozřejmě nefungují… // Hm, tak teď už se našim jejich vlastencům do té země zaslíbené nebude chtít tuplem… Co to kecám, těch by se to stejně netýkalo…
  • Pavel zbaví exkancléře Mynáře mlčenlivosti, vyhoví žádosti kontrarozvědky (Lidovky) – Tak ano, ono je možné i kapra zbavit mlčenlivosti, ale efekt to jaksi mít nebude… // Jinak teda jde o ty kecy o Koudelkovi, že ho odposlouchával, který uždíkyvšembohůmbývalý prezident ve 2021 halucinoval pro Blesk. No, chtěj vyslechnout Vráťu, chtít můžou…
  • Maluje ptáčky a posílá je těm, kdo pomáhají Ukrajině. Aby věděli, že to neskončilo (Denikn) – Rozhovor s Lenkou Benešovou (neplést s Marií! To je jen ošklivá shoda náhod a jmen…) u příležitosti překročení 1 mega darů pro Ukrajinu přes ptáky. Hezké čtení, odemčeno.
  • MPSV žádá v balíčku přehodnocení návrhu na zvýšení náhrad pro exprezidenty (Novinky) – No, ne vše se v balíčku povedlo, že. Ale tady se mi strašně líbí to rejpnutí ministerstva – požaduje také zdůvodnění, proč má přidání patřit do souboru opatření ke snížení státních výdajů. To bych si chtěl přečíst potom!
  • Unie vydavatelů navrhla přeřadit noviny do snížené DPH (Novinky) – To už bylo jasné (a avizované) dříve, že se Unie ozve. Ono je zdražení o 2 koruny totiž obrovský rozdíl… Ale strašně se mi líbí to zdůvodnění – zdražení deníků potlačí jejich prodej, což povede ke zhoršení informační gramotnosti obyvatel České republiky. Zvlášť nejzranitelnější část populace se potom bude o to více uchylovat k bezplatným dezinformačním zdrojům. // Já bych teda jen upozornil, že existují online deníky, že jo.
  • Stanjura: Možná jsme něco nedomysleli, balíček ještě budeme řešit (E15) – Dlouhej rozhovor, probírá všechno ohledně daňového balíčku (jejda, ono se to možná nějak třeba ještě asi změní, nečekaně), dotace by nejraději zrušil komplet (zdůrazňuje, že těch 50 miliard je minimální výše úspor, minimální), machinace s akciemi (aka lex ČEZ) je podle něj právně OK (to ještě uvidíme) a tak dále. A mám pocit, že mě čte :D, neb doslova cituje, co jsem psal: “většina lidí říká, že je třeba zvednout daně, ale ne ty, které se týkají mě. Je to docela lidské, přirozené”. (no, kdyžtak mi zamávej (klid, dělám si srandu, to je to tak obecné pravidlo, že muselo napadnout i Stanjuru))
  • Bek: Situace na základních školách je ještě horší než na středních (Novinky) – Bek je dneska na roztrhání, další rozhovor. Obecně řečeno – jako jo, máme problém s kapacitou, ale vlastně nemáme a ono se to nějak vyřeší a jestli už napřesrok, to nevíme, ani letos ještě nevíme, jo a odklady (nástupu dětí) jsou problém, to asi zredukujeme, ale to asi taky bude problém, protože bude víc prvňáků a vlastně asi ne… // Já už ne to nemám nervy prostě.
  • Kouření je nemoc. Vhodnou léčbu ale využije jen minimum lidí (Denik) – 1. května se Světový den bez tabáku. No, já se, jako čerstvý nekuřák vyjadřovat nebudu, už takhle jsem dost otravnej…
  • Komentář: Odboráři mají vlastní „balíček“. Pro podporu si jdou k Babišovi (Seznamzpravy) – …následně vyrazí na Lampárnu na Hlavním nádraží a právní posudek jim udělá Hamplová a Rajchl. Celkově nic zajímavého, po té původní “analýze” dopadů, co Středule prezentovalo, už tak nějak další pokusy nejsou relevantní a nestojí za ten čas.
  • „Nezákonné,“ napsal o injekci ČD do Bruselu. Ministr mu obratem zrušil úřad (Seznamzpravy) – Tohle se zase čte jak detektivka. Být tam jedna “náhoda”, tak to beru, být tam dvě, tak ještě možná Kupkovi věřím (kecám), ale když je celej řetězec “náhod”, tak… tak můžu tak akorát povytáhnout obočí, co jiného taky, že? Stručně – máme dohledový úřad pro dopravní infrastrukturu, jeho šéf (Kodym) v únoru končil první období ve funkci, ve výběrovém řízení funkci obhájil pro další období, ministerstvo tuto nominaci poslalo na vládu, mezi tím se Kodymovi nezdálo, jak bude stát dotovat ČD, tak poslal EU komisi dotaz, zda to vidí stejně, následně dostal telefonát od Kupky, který si ten dopis vyžádal (a asi moc radost neměl), následně ministerstvo návrh na jmenování stáhlo (v EKLIP je skartace) a Kupka oznámil, že v rámci úspor se úřad pro dohled ruší a od příštího roku to bude dělat antimonopolní úřad, takže ředitel už není potřeba. Fíha…
  • Letos že je krize? Ta teprve přijde, příští rok nastane na středních peklo, říká radní pro školství (Archiv.hn) – No a na závěr zase ty střední školy. Dost neuvěřitelný rozhovor s radním. Stručně – nikdo za to nemůže, ale bude hůř. To se mi fakt zdá. Na ukázku jedna otázka. Může za to “nějaká paní”… // Praha má velmi zastaralý plán rozvoje školské soustavy, který říká, že gymnázia nepotřebujeme navyšovat a hybaj na učňáky. Budete ho měnit? – Tak to není. Možná je někde nějaký dokument, ale neřídíme se jím. Už můj předchůdce řekl, že preferujeme gymnázia. Ale naráželi jsme na ministerstvo školství. Když jsme nyní rozšiřovali počty míst na jedné škole, řekli nám, že musíme maturitní místa na jiné škole škrtnout. Hned jsem volal dnes již bývalému ministrovi a říkal jsem mu, že toto si nemohou dovolit. On se mnou souhlasil, ale paní, která to měla na starosti, to odmítala.

Discover more from Co Den Dal

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

2 odpovědi na “29/05/2023 – Školský bordel, balíček v úpravě, čistič Kupka a že by to bylo s tím Střížem takhle?”

  1. Co online deníky, asi tě to překvapí, ale i v týhle době je spousta (dost) lidí, který doma nemaj internet. A víš, kam si tyhle lidi choděj číst noviny? (Za který neutrácej z nejrůznějších důvodů.) Do knihovny! A knihovny jsou financovaný kým? A kdo to zdražení ve finále zaplatí? Čímž to neobhajuju, ten argument o dezinfo je blbost.

    1. Beru. Každopádně to nebude nijak významné procento (spíš promile) populace, aby to stálo za argumentaci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *