23/02/2023 – Rok války, Buldozer se vrací, VIP klenoty a Bečva šumí

  • Zničené ukrajinské domy či mosty, ale i ruské zákopy. Válečnou zkázu ukazuje srovnání satelitních snímků (Irozhlas) – Rok války. Dneska je 365. den invaze. Satelitní snímky ukazují, co rusáci zasraný považují za vojenskou infrastrukturu. Všechno. Svině.
  • Nastupující prezident Pavel v Ústeckém kraji: zamíří do školy ve vyloučené lokalitě či na setkání se starosty (Irozhlas) – Ten novej sekáč se fakt nezakecá! To je program jak u Mstiloše na dva měsíce…
  • Šéfkou Finanční správy ČR bude bývalá Babišova náměstkyně pro EET (Podnikatel) – Zajímavý výběr, nicméně Simona Hornochová je dobrá volba. Ta patřila k těm několika málo příčetným v původním týmu Babiše, takže ji logicky nakonec vyhodil (ve 2015). A ano, v její režii dávalo EET alespoň trochu smysl.
  • S Babišem se rozešla ve zlém, teď se vrací jako šéfka finanční správy – (Neovlivni) – K předchozímu pro kontext, ne každej si to pamatuje, že jo ;)
  • Paroubek se vrací do politiky. Chce sjednotit levici včetně komunistů (Idnes) – Buldozer se vrací! Popcorn? // Založil spolek Nespokojení, který by měl dát základ novému levicovému hnutí, s nímž by se Paroubek v příštím roce rád zúčastnil voleb do Evropského parlamentu a možná i krajských voleb. // Popcorn!
  • Česká inflace je třetí nejvyšší v EU. Unijní průměr klesl na deset procent (Ct24.ceskatelevize) – Krásné umístění na bedně za Maďarskem a Lotyšskem… Z toho už si nejde dělat ani srandu. A ČNB v klídku.
  • Na klenoty po zavírací době. Hradní pozvání využili i ministr Blažek a primátorka Vaňková (Irozhlas) – Tohle už je opravdu jen pro pobavení. Mynář si uspořádal soukromou prohlídku pro kamarády, koho pozval KPR “neví”, z ministrů prý jen dona Pabla, dotázaní mlčí, prostě klasika. A nádherná je reakce Blažka, cituji celé: „Strávil jsem tam asi hodinu a z toho minimálně půl hodiny jsem čekal ve frontě,“ popsal Blažek pro Radiožurnál. „Pravděpodobně Hrad asi zval nějaké lidi tímhle způsobem. Měl jsem normálně vstupenku a byl jsem pozvaný na nějakou dobu,“ doplnil ministr s tím, že netuší, od koho a kdy mu speciální pozvánka přišla. „Nevím. To chodí tak, že mám najednou v mailu… Mám denně v mailu desítky různých pozvánek a většinou píšu: ‚Ne, ne, omluvit, omluvit‘. Tady jsem to neudělal. Jak to přišlo, vůbec nevím. Ani nevím, kdy to přišlo,“ tvrdil Blažek. // Co ten všechno ani neví, to je neuvěřitelný…
  • 11 000 lidí byl jen začátek. Instagram a Facebook budou propouštět dál (Novinky) – Ajťáků už asi bude dostatek… Děsivé. Desetitisíce zrušených míst i u dalších korporací včera Google, Microsoft, SAP, HP atd. Pomalu nám končí zlaté časy…
  • Opakování milostivého léta využilo jen devět tisíc lidí (Novinky) – A to ze dvou hlavních důvodů: podmínky byly hodně specifické (na úzké období a typ exekucí) a ještě před tím byly zrušeny bagatelní exekuce do 1500 (nejčastěji pokuty za jízdu na černo). Výsledek je i tak pěkný: Dlužníci v rámci druhého kola milostivého léta splatili dluhy za 120 milionů korun, odpustilo se jim penále, úroky či jiné platby za 370 milionů korun.
  • V závěru týdne se výrazně ochladí. Teploty spadnou k nule a bude sněžit (Denik) – Jaro dočasně odloženo. S ohledem na pranostiky to vidím na konec dubna… Včerejší jarní den byl opravdu extrém. Stav Arnošta: setrvalá hibernace.
  • Soud k Bečvě pokračoval: koncertem rybáře Pernického a vytáčkami inspektorů ČIŽP (Denikreferendum) – Detaily ke včerejšímu šumění Bečvy. Je to dlouhé, pro Patočku to je srdeční záležitost (takže text je velmi subjektivní), nicméně hodně zajímavých informací, doporučuji ke kávě.
  • Zeman vynechá přípitek, cizí státníci nedorazí. Rodí se Pavlova inaugurace (Idnes) – Detaily inaugurace, nejzajímavější mi na tom přišlo, že Pekarová musí podepsat 850 pozvánek vlastní rukou. To jí přeju ? Jinak teda žádné velké změny oproti minule, až na jednu – bude přenos na nádvoří Hradu a Pavel vyjde na balkon pozdravit lid. Jo a Zeman nebude pít.
  • Vybírejte únorového mazlíčka a soutěžte o psí dentální pamlsky na čtvrt roku (Idnes) – Zvířátka na odlehčení. Akorát se mi zdá, že jsou tam čím dál horší fotky, většinu bych rovnou smazal, než je poslat do soutěže…
  • Webbův teleskop objevil velké vzdálené galaxie. Podle vědeckých předpokladů neměly existovat (Irozhlas) – Tohle je pecka! Díváme se do minulosti, na hranicích možností Webba a lup – z doby 500-700 milionů let po Velkém třesku tam najednou jsou červené (dospělé) galaxie 50x větší než se čekalo (jako naše Mléčná dráha, 50+ miliard hvězd). Tohle má potenciál přepsat naše znalosti o vesmíru (a jeho stáří). Wow.
  • Putin je racionální, ale chce, abychom ho považovali za šílence, říká ekonom Tymofij Mylovanov (Denikn) – Velmi zajímavý a dlouhý rozhovor (za odemčení díky Karel Paťák). Bývalý ukrajinský ministr asi rozumí rusákům lépe než my, je to proto dost odlišné od vyjádření západních činitelů. Zcela realisticky mluví o 2-5 letech konfliktu a mnohém dalším. Tohle mě zaujalo hodně: Červená čára se neustále posouvá a nikdy se nic nestane. Kdyby byli šílenci, už by něco udělali. Je přitom nesmyslné říkat, že nenávidíme Západ, a proto uděláme něco Ukrajině. Pokud nenávidí Západ, měli už dávno něco udělat Západu. Nedělají nic. Protože jsou racionální.
  • Týden v technologiích: Lidský mozek má stále svou cenu, i když je mu umělá inteligence v patách (Tech.hn) – Tentokrát velmi hutný souhrn. Od televizí po AI. Překvapila mě informace, že hledání s AI je 10x náročnější na energii/výkon než normální hledání na Google. Je to zkrátka drahé (ale ne tak moc, jak jsem čekal).

Discover more from Co Den Dal

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Jedna odpověď na “23/02/2023 – Rok války, Buldozer se vrací, VIP klenoty a Bečva šumí”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *