16/10/2020 – 51 zastavení korony, ten, co přišel, hovoří rezident a miliony Agrofertu

  • Dneska se nám do toho namíchalo i pár článků ze čtvrtka, které jsem ve čtvrtek minul, ale zaslouží si zmínku. Tak je víkend, času na čtení dost, že jo? Miloš říkal…
  • Docela haló si vysloužila surikata Juříček na sociálních sítích rozhovorem pro (DeníkN, odemčeno, díky @ivokubes) – V kultuře lidé s nataženou rukou brečí, v továrnách je ale práce dost. S politikou končím, říká poslanec ANO Juříček. Mno, titulek je na pár facek, veřejně dostupná část textu to nevylepší, nicméně celkově ten rozhovor má hlavu a patu (což v sektě není obvyklé), byť je plný nešikovných formulací a krásnou ukázkou tunelového vidění světa (pan poslanec má továrnu, tak to jinak vidět nemůže). Doporučuju přečíst. Nadpis zkrátka není nikdy vše. A surikatě bych teda vzkázal – tak proč nezvedneš mzdy, když nemáš lidi a přitom máš převis zakázek? To mi z toho rozhovoru asi nejvíc nesedí (ne, 34k, jak říká v rozhovoru, fakt jeho firma nenabízí).
  • 2020 pokračuje – Na oběžné dráze hrozí srážka vysloužilého satelitu s raketou (Novinky). Se zbytky rakety. Teda ono by to jen bliklo na nebi, ale ten bordel z toho (dohromady 3 tuny) by fakt neudělal radost Muskovi, ani nikomu dalšímu.
  • Uf, naštěstí se ten bordel nesrazil – Obavy vědců se nenaplnily. Vysloužilý satelit a odhozená raketa se na oběžné dráze nesrazily (iRozhlas). Hele, na 2020 dobrý!
  • Jak se rozjíždí kompenzační programy pro zavřené provozovny, tak se samozřejmě opět rozjíždí klasické “podepiš a mlč” – Vláda kompenzace podmiňuje odmítnutím náhrady škody (Novinky). Právníci říkají – pokud je ztráta větší než kompenzace (což je skoro vždy), nepodepisovat a žalovat stát. Ona ale ta otázka stojí jinak – přežijete bez té částečné kompenzace ty tři, čtyři roky, než vysoudíte plnou?
  • Vláda s podporou KSČ lehce narazila na KSČ… Dolejš: Takový rozpočet nepodpoříme (Novinky). “Hodnej komunista” Dolejš se rozhovořil. “Naší úlohou nyní ale je zvyšovat tlak na vládní tandem, aby jim došlo, s čím si zahrávají. Tento způsob vládnutí má zásadní limity, a pokud jsou překračovány, tak musíme zvažovat i to, že se od podpory vládě začneme oddělovat“. Celkově zajímavej rozhovor. Klidně spojí hlasování o rozpočtu s hlasováním o důvěře. Prej. Já si teda myslím, že to je spíš taková hra na kuře – kdo uhne dřív. (a KSČ tady tahá kratší sirku, jak ukázaly krajské volby)
  • Hele, překvapuje to tady ještě někoho? Kontroloři: Místo malých firem braly dotace velké koncerny. ‚Účelové,‘ hájí se resort zemědělství (iRozhlas). Jo, účelové, nebo spíš účelovka… Pochopitelně v tom je i Agrofert (žádný souvis s kýmkoliv!).
  • A zpět na hrad, tam je to naprosto imunní a říká to i plukovník – Ceremoniál 28. října? Půjdu, když se dodrží vládní nařízení, řekl Prymula (Novinky). Musí pro sebe převzít ten metál pro sestřičky, pochopitelně. A to dodržení nařízení? Jednoduché – skupinky po šesti. A budou cirkulovat. Hele, nevím, školy nemám, ale – mějme tři skupiny (pro zjednodušení) po šesti lidech. V té jedné budou: prezident, dva podpírači, Nejedlý, Mynář a Ovce. OK. Ty další dvě skupiny tvoří vždy 6 vyznamenaných. OK. Vyznamenaný si jde pro metál, tudíž ze skupiny hlavy státu odchází jeden člen někam do pryč (aby se dodržel počet), třeba Ovce, bude fotit z dálky. OK. Vyznamenaný převezme, odchází, přichází další a tak dále. Hele, vono to formálně smysl dává! Maximálně šest lidí! Jinak to je ale pěkná píčovina.
  • Já už to asi ani nebudu komentovat – Černý: Čeká nás několik těžkých týdnů, kolaps systému ale nehrozí (Novinky). Optimismus, zachovávat optimismus!
  • Pro zvýšení optimismu máme novou, denně aktualizovanou, mapu od (SeznamZprávy) – Unikátní mapa všech obcí v Česku: Kde se právě teď šíří koronavirus. U nás na chatě 0, to je pěkné. Škoda, že už tam nejsme…
  • Inspirace ze zahraničí, to se u nás nechystá, pochopitelně, my musíme sanovat Agrofert – Placení nákladů na home office: Evropské země zavádí změny, česká vláda je nechce (Aktuálně). Některé ty návrhy tam zní velice rozumně, jiné už méně, ale když to srovnám s těma 100 mio na revoluční tousťák…
  • Na (Aktuálně) si pěkně mákli. Chtěl jsem něco takového sepsat taky, ale když jsem se po šesti hodinách čisté práce dostal k datu 2. března, seznal jsem, že to jako volnočasovou aktivitu fakt nedám… O to raději sdílím, na stříbrném podnose, celou časovou osu – Anatomie selhání. Jak se Česko dostalo od desítek případů denně k deseti tisícům? Je to tam komplet. 51 zastavení korony. Jestli si máte přečíst tenhle týden (či měsíc) jedinej článek, je to tenhle.
  • Zatímco Černý to vidí světle, plukovník začíná přiznávat barvu… (tomuhle fóru nešlo odolat, ač situace je kritická) – Prymula: Kritické dva týdny, covid napadá seniory, přibývá hospitalizací (iDnes). Grafy, zpocený ministr a ošklivá čísla.
  • Jo a ten děsivej schodek rozpočtu začínají sanovat. Teda jako vono… Přímý útok na bezpečnost země, řekl Opata o škrtu deseti miliard. Rozhodne premiérova hra na kuře s komunisty (DeníkN, paywall). To jsou ty škrty, co chtěj komárové, jak jsem psal výše (a docela sranda, jak jsme s Janem Wirnitzerem zvolili stejné přirovnání).
  • Dobrý den radare hvězd a pruhů! Tak to máme, po osmi letech od vydání Sněmovnou – Kauza CASA: Parkanovou soud zprostil obžaloby (Novinky). Nepravomocně.
  • A protože jsme schopný národ (schopný věřit každej konspiraci), tak: Dvě třetiny Čechů se vakcínou proti covidu-19 očkovat nechtějí (Novinky). Ono teda záleží i na výrobci (Čína a Rusko propadly), ale stejně, ty výsledky jsou teda krásný… Hele, proč ne. 4 miliony obyvatel, to by bylo bytů volnejch!
  • A jdeme na vládní opatření kvůli covid. Najednou to z nich padá jedno za druhým!
  • Vláda schválila další odklad EET do konce roku 2022 (Novinky). Docela prča, s ohledem na to, že Ája Modelka stále říkala, že EET není žádná zátěž, narovnává prostředí a vybírá daně (asi už není potřeba vybírat daně…). Jo a v květnu byla razantně proti odkladu byť jen poslední vlny. Tak teď odložila všechny. Inu – konzistence.
  • Vláda odklepla 500 korun denně pro OSVČ a eseróčka i ošetřovné pro živnostníky (Novinky). Vono to je akorát pro gastro a umění, ale to bude zase na Facebooku nablito…
  • Zemědělci a potravináři získají až tři miliardy korun (Novinky), tak tohle je ještě v jednání, ale nebojím se, že by Agrofert přišel zkrátka… Hle: V praxi bude žádost velmi jednoduchá. Postačí prokázat pokles tržeb, doložit počet zaměstnanců a potvrzení, že jde o výrobce potravin podle definice zákona o potravinách. Jo, je to na míru Agrofertu. 20k za zaměstnance, plošně, za podnik.
  • A maturita – Maturitní testy budou bez známek. Hodnocení ukážou procenta (Novinky). Z tohohle soudím, že se SŠ hned tak neotevřou… Prostě uspěl/neuspěl. To budou maturity teda…
  • Pro pobavení průzkum obliby politiků – Nejdůvěryhodnějšími politiky ve Sněmovně jsou Hamáček, Babiš a Klaus ml. (Novinky). Ale jak se to dá pěkně čarovat nadpisem! Při pohledu na data jde spíš o průzkum “koho nenávidím nejmíň”, protože u všech (naprosto u všech) je nedůvěra vyšší než důvěra. Kucí, seřadit se a zhasnout!
  • Večer hovořil (předtočeně) pan prezident. Šlo asi o první projev, ve kterém nikoho (jmenovitě) neurazil a mluvil rozumně. Což se tady u nás nestalo už drahně let. Hezký projev, přepis na (iRozhlas). Mohu pochválit. Jen teda nerozumím tomu nadšení a potlesku. Země prochází největší krizí od Druhé světové a tady se jásá, že prezident v promluvě k národu nikoho (jmenovitě, kopnul si stejně) neurážel a dokonce neřekl ani “kunda”. Jako ano, asi poprvé se, jako prezident, udržel a nemluvil jako pomstychtivý hajzl. Ale to fakt neznamená, že to není pomstychtivý hajzl. Projev chválím, toť vše. Fakt to neodčiní všechno předchozí.
  • Jak to vypadá, když mikromanažer maká a neblábolí, uvidíme v rozhovoru s majitelem firmy, co má dodat tisíce lůžek pro naše nemocnice, ač na to nemaj kapacitu. Andrej volal… Budeme se snažit o nemožné, říká výrobce nemocničních lůžek (SeznamZprávy). Volal, hned to oznámil na Facebooku a teď se snaž, výrobče…
  • Ajaj. Flegr. Jo, je to magor, naprostej magor, mohu osobně odpřísáhnout, jenže von to je vysoce funkční magor. A všechny předpovědi kolem covidu mu vyšly. Všechny. Takže si dejte drsné, ale vyzdrojované – Duškova čísla jsou nereálná, je hůř, míní Flegr. Naberme veterináře, radí (iDnes). Cituji: „Těch šest tisíc hospitalizovaných 24. října bude stoprocentně, ti lidé jsou nakažení už teď. Deset tisíc je odhad, pokud by se nevynucovala opatření. Já doufám, že se to trochu zalomí, ale méně než osm tisíc hospitalizovaných, přesněji řečeno osm tisíc, kteří by měli být hospitalizovaní, to 31. října nebude“. Hups…
  • Jak elegantně, za použití zákona, shodit kecy Hradu a ministra? Takhle! Stručná informace k uvažované události udílení státních vyznamenání na Pražském hradě dne 28.10.2020 (Hygiena Praha) Stačí jen odcitovat zákon a dodat, že mecheche na Hradě nemůže povolit hygiena, neb výjimky jsou výhradně v gesci ministerstva. Krásné! Takže pokud bude Petrklýč chtít metál, musí si to sám sobě povolit!
  • A von teda už jako začíná připouštět, že to nechtěl dělat. Rozhovor pro (SeznamZprávy) – Ještě horší, než jsem si dovedl představit, říká Prymula o práci ministra. A na Hrad půjde. A jsou na něj zlí.
  • A bomba dne, jo, až takhle na závěr, neb tohle si musíte zasloužit… Kdo byl ten, co přišel, a pak už nepřišel, teda přišel, ale byl jinej čas? A co na to sysel? Tak přátelé, je to venku a je to naprosto v prdeli. Ten zachránce národa s excelovou tabulkou z března vyšel z anonymity. A děkujme mu za to, co udělal. Beze srandy. Tady je jeho příběh – Tajemný muž, který na jaře „zachránil Česko“? Exředitel České pojišťovny (SeznamZprávy). Naprosto strašný čtení. Ta nemehla neměla žádný modely, žádný data, nic! Celej státní aparát jel na jaře stylem “to projde, vole”. A pak přišel chlápek s modelem v Excelu. Nic sofiskovaného, jen exponenciální interpolace. A začaly se dít věci… V tohle státě nejde dělat politická satira! Nejde! Ne, to nejde, to si nejde ani představit, to musíme zažít. Bohužel…
  • Jsme schopný národ…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *